Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Potas Jakub Kozłowski 1B
2
Podstawowe informacje: POTAS Symbol - K Nazwa łacińska – kalium
źrudło-
3
Informacje o odkryciu Odkryty przez: Humphrey Davy
Miejsce odkrycia: Anglia Rok odkrycia: 1807 Pochodzenie nazwy: Od arabskiego "al-kali„ oznaczającego sodę . źródło-
4
Właściwości fizyczne Stan skupienia - stały Barwa - srebrzysta
Temp. wrzenia - 759˚C Temp. topnienia - 63,38˚C Gęstość – 856 kg/m³ Masa atomowa - 39,0983 u
5
Występowanie potasu Potas jest niezbędnym elementem, który wpływa na funkcjonowanie organizmu. Źródła potasu to: 1. produkty zbożowe, suche nasiona roślin strączkowych 2. mleko sproszkowane zagęszczone 3. mięso i jego przetwory 4. ryby 5. warzywa , owoce 7. kakao, czekolada, chałwa, orzechy, rodzynki oraz makowiec
6
Zastosowanie potasu Metalicznego potasu używa się do osuszania benzenu oraz jako surowiec i katalizator w procesie polimeryzacji. Chlorek potasu (KCl) wchodzi w skład nawozów sztucznych. Bromek potasu (KBr) używany w fotografice, w litografii i medycynie. Jodek (KJ) wykorzystywany jest w lecznictwie do wytwarzania jodyny, w fotografii oraz jako reduktor i substrat w przemyśle chemicznym.
7
Zastosowanie potasu Wodorotlenek potasu (KOH) jest ważnym odczynnikiem, używa się go m.in. jako absorbenta CO2 oraz jako substancję osuszającą. Chloran potasu (KClO3) to ważny utleniacz, substancja bakteriobójcza oraz źródło tlenu w zapałkach i pirotechnice. Węglan potasu (KCO3) używany jest m.in. jako substancja osuszająca, do produkcji szkła i mydła. Azotan (KNO3) i siarczan potasu (K2SO4) są cenionymi nawozami. Ponadto azotan jest podstawowym źródłem tlenu w przemyśle pirotechnicznym (niejest higroskopijny w przeciwieństwie do azotanu sodu).
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.