Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Podstaw ą zdrowego od ż ywiania jest zachowania proporcji mi ę dzy poszczególnymi składnikami po ż ywienia. Białko, w ę glowodany, tłuszcze, błonnik,

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Podstaw ą zdrowego od ż ywiania jest zachowania proporcji mi ę dzy poszczególnymi składnikami po ż ywienia. Białko, w ę glowodany, tłuszcze, błonnik,"— Zapis prezentacji:

1

2

3 Podstaw ą zdrowego od ż ywiania jest zachowania proporcji mi ę dzy poszczególnymi składnikami po ż ywienia. Białko, w ę glowodany, tłuszcze, błonnik, witaminy oraz składniki mineralne s ą potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nale ż y cukrów i tłuszczów zwierz ę cych unika ć, w ę glowodany i białko spo ż ywa ć nale ż y w proporcjach 2 : 1, znacznie ograniczy ć spo ż ycie soli, zwraca ć uwag ę na spo ż ywanie wi ę kszej ilo ś ci błonnika, wi ę kszo ść produktów je ść na surowo, poniewa ż podczas gotowania niektóre substancje ulegaj ą zniszczeniu. Dieta oparta na zasadach zdrowego ż ywienia dostarcza organizmowi wszystkich elementów energetycznych, witamin i składników mineralnych, które s ą niezb ę dne w procesach ż yciowych.

4

5 Śniadanie manna na mleku kawa z mlekiem dwie kromki pieczywa mieszanego bułka grahamka masło ser topiony pomidor Drugie śniadanie dwie kromki pieczywa mieszanego dwie łyżeczki masła liść sałaty pięć plasterków zielonego ogórka napój z porzeczek Obiad zupa owocowa z makaronem np. truskawkowa bitki wołowe z jarzynami ziemniaki + koperek surówka z białej kapusty bez oleju kompot z czereśni pieczywo – bułka pszenna lub grahamka Kolacja ryż na mleku z owocami szklanka herbaty osłodzonej jedną łyżeczką cukru kromka chleba razowego z masłem

6 śniadanie dwie szklanki mleka dwie kromki pieczywa razowego bułka pszenna trzy łyżeczki masła pełna łyżeczka dżemu owoce Drugie śniadanie dwie bułki pszenna pasta z jaj rzodkiewki lub pomidory napój mleczno-owocowy Obiad krupnik z ryżem cielęcina duszona pięć średnich ziemniaków surówka z kapusty pekińskiej z majonezem kisiel pieczywo – bułka pszenna lub grahamka Kolacja sałatka jarzynowa z majonezem szklanka herbaty osłodzonej łyżeczką cukru dwie kromki chleba razowego z masłem kiełbasa sucha

7 Śniadanie Owsianka - mleko + płatki owsiane 2 kromki ciemnego pieczywa masło 2 plasterki chudej szynki musztarda lub keczup ogórek kiszony herbata z cytryną Drugie Śniadanie 2 kromki ciemnego pieczywa masło biały ser, plasterek chudej szynki sałata jabłko Obiad zupa ogórkowa kotlet schabowy kasza gryczana surówka z buraczków Podwieczorek budyń waniliowy z sokiem malinowy Kolacja 2 kromki ciemnego pieczywa masło ser biały z rzodkiewką i szczypiorkiem dżem wiśniowy herbata z cytryną

8 Śniadanie Herbata z mlekiem Pieczywo razowe Bułka, margaryna Kama lub masło Wędlina drobiowa, pomidor Drugie Śniadanie Kanapka – chleb razowy Z pastą z sera, szczypiorku, rzodkiewki lub papryki Napój owocowy Obiad Barszcz czerwony z fasolką Ryba duszona w jarzynach Surówka z kapusty pekińskiej z koperkiem Ziemniaki Kolacja Kasza gryczana Surówka z marchwi, jabłka i chrzanu

9 Śniadanie pomarańcza lub szklanka soku wyciśniętego z pomarańczy lub dwa kiwi szklanka mleka 1,5 proc trzy łyżki płatków musli bez cukru Drugie śniadanie kanapka chleba żytniego z polędwicą z indyka lub z serem do 17 proc. tłuszczu lub z tuńczykiem w sosie własnym jeden dowolny owoc Obiad zupa lub gotowane warzywa lub 40 g gotowanych roślin strączkowych lub jeden mały ziemniak, białe mięso (drób lub cielęcina) bez skóry lub chuda ryba, surówka lub sałatka szklanka mleka lub jogurt naturalny Podwieczorek dowolny owoc, jogurt probiotyczny lub kefir Kolacja zupa lub gotowane warzywa lub sałatka lub surówka (bez ziemniaków, majonezu, keczupu, zasmażki), gotowane jajko lub jajecznica (1 żółtko, 2 białka) lub chuda ryba lub mięso drobiowe szklanka mleka lub jogurt.

10 śniadanie twarożek z rzeżuchą, szczypiorem i pomidorem, kromka białego pieczywa (wzbogaconego w wapń), 2 suszone morele, szklanka soku owocowego lub herbata owocowa z cytryną i 1 łyżeczką cukru Drugie śniadanie kromka pełnoziarnistego chleba z warzywami kawałek keksa trochę ziaren słonecznika banan mleczny koktajl mandarynka Obiad zapiekanka z sera i półkwaśnego mleka, z dodatkiem gotowanych na parze brokułów, groszku i plastrów pomidorów Podwieczorek owoc lub jogurt Kolacja zupa z fasolką sałatka grecka, herbata owocowa.

11 śniadanie płatki śniadaniowe podane z mlekiem, maślanką lub jogurtem naturalnym szklanka mleka lub kefiru lub owoc szklanka rozcieńczonego soku owocowego Drugie śniadanie porcja jogurtu kanapka z pełnoziarnistego pieczywa z serem Obiad ryż z porcją pieczonego schabu lub porcją ryby przygotowanej na parze surówka z kiszonej kapusty, tartej marchwi, jabłka z odrobiną oliwy z oliwek herbata owocowa podwieczorek owocowy koktajl mleczny lub gorąca czekolada Kolacja mięso lub ryba ze smażonymi warzywami budyń owocowy lub ryżowy

12 Sałatka owocowa

13 SKŁADNIKI : 2 banany 3 brzoskwinie 7 śliwek 3 jabłka 2 gruszki 1 pomarańcza lub gałązka winogrona Sałatka owocowa – sposób przygotowania: Wszystkie owoce pokroić w kostkę i dodać 1 dużą łyżkę cukru i wymieszać.

14 Tangerine-marchewkowa mieszanka

15 Składniki: 3 marchewki duże 1 / 3 duży seler 1 jabłko 3 mandarynki bez pestek 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżeczka soku z limonki pieprz, sól do smaku 3 łyżki majonezu Drobno posiekać marchew, seler, jabłko, dodać sok z cytryny. Mandarynki drobno posiekać. Por drobno pokroić i dodać do sałatki. Do sałatki dodać koperek i wymieszać z majonezem i przyprawami. Dodaj 2 łyżki syropu klonowego

16 Zdrowa dieta jest bardzo wazna!

17 Dziękuję za uwagę


Pobierz ppt "Podstaw ą zdrowego od ż ywiania jest zachowania proporcji mi ę dzy poszczególnymi składnikami po ż ywienia. Białko, w ę glowodany, tłuszcze, błonnik,"

Podobne prezentacje


Reklamy Google