Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Białka W diecie człowieka
2
Rola białka Organizm człowieka zawiera około 65% wody, 20% białek, 10% tłuszczów, 1% węglowodanów i 4% składników mineralnych. Białka stanowią podstawowy materiał budulcowy wszystkich tkanek organizmów i wchodzą w skład wielu związków pełniących funkcję regulacyjne przemian metabolicznych oraz obronnych organizmu (enzymy i hormony). Dodatkowo stanowią tzw. Paliwo energetyczne. Jest ono jednak mało ekonomiczne gdyż w procesie spalania białka wydziela się dużo energii cieplnej, a mało użytecznej energii mechanicznej.
3
Brak białka powoduje uczycie głodu
Brak białka powoduje uczycie głodu. Niedobory białka zwalniają procesy przemiany baterii aż do jej ustania w krańcowych przypadkach. Białko podnosi poziom podstawowej przemiany materii o 40% (tłuszcze 14%, węglowodany 6%) ilość spożywanych białek w diecie osobniczej i całych populacji decyduje o rozwoju biologicznym.
4
Rodzaje białek Wyróżnia się dwie główne grupy białek: - pełnowartościowe -niepełnowartościowe Białko, które zawiera wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów ilości to białko pełnowartościowe. A są to aminokwasy : fenyloalanina (phenylalanine, Phe) izoleucyna (isoleucine, Ile) leucyna (leucine, Leu) lizyna (lysine, Lys) metionina (methionine, Met) treonina (threonine, Thr) tryptofan (tryptophan, Trp) walina (valine, Val) Występują w takich produktach, jak mięso, ryby, jaja, nabiał. Natomiast warzywa, ziarna czy orzechy dostarczają białko niepełnowartościowe, co oznaczy, że poszczególne produkty nie zawierają wszystkich egzogennych aminokwasów. Poprzez odpowiednie skomponowanie posiłku, można uzyskać pożywienie zawierające wszystkie 9 egzogennych aminokwasów, np. łącząc wołowinę z ryżem . Dlatego też wegetarianie otrzymują wszystkie niezbędne, egzogenne, aminokwasy, dzięki łączeniu różnych niepełnowartościowych produktów np. fasoli z ryżem.
5
Produkty zawierające białko
6
Kto spożywa więcej białka?
Są wyjątki od reguł jak zawsze w życiu dlatego też jeśli idzie o białko też są pewne wyjątki, które usprawiedliwiają spożycie powyżej 2,75g na kg LBM, są to przypadki gdy sportowcy zażywają sterydy anaboliczne, organizm wtedy jest w stanie super turbo, potrzebuje dowozu dodatkowych kcal w tym i białka aby podołać wzmożonej syntezie białek mięśniowych. Drugi wyjątek to ciężkie przypadki ektomorfików, którzy posiadają bardzo szybki metabolizm spowodowany wysokim poziomem hormonów tarczycy. W innym przypadku spożycie przesadnych ilości białka jest nie tylko nie zasadne ale też wręcz szkodliwe, dlatego też ilości podane przeze mnie są dla 95% przypadków ilością wystarczającą.
7
Ciekawostki… wysokie spożycie białka prowadzi do większych strat wapnia, warzywa zawierają dużo wody, w konsekwencji zajmują dużo miejsca w przewodzie pokarmowym. Przy relatywnie niskiej zawartości białka nie są znaczącym źródłem aminokwasów, niska zawartość białka w diecie prowadzi do niedożywienia; stanu, które hamuje proces rozwoju organizmu, wzrostu mięśni, gromadzenia rezerw energii, zaburzenia w pracy jelit (upośledzenie wchłaniania) oraz wzrost ryzyka chorób infekcyjnych i niekiedy alergii,
8
gdy organizm człowieka straci więcej niż 14% całkowitej ilości białka w organizmie, prowadzi to do poważnych schorzeń, co uświadamia nam wagę tego składnika w diecie. Tylko woda jest bardziej istotna dla naszego życia od białka (już strata 8% wody może okazać się fatalna w skutkach). Przeciwieństwem takich strat i konsekwencji dla zdrowia człowieka jest tłuszcz, albowiem utrata nawet do 90% tkanki tłuszczowej może mieć tylko nieznaczny wpływ na nasze zdrowie, orzechy zawierają dużo białka, są spożywane w zbyt małych ilościach i dlatego nie są postrzegane jako jego ważne źródło.
9
Wykonali: Monika Frąckowiak Eryk Gielniak Dorota Chmielewska
Dominika Błaszczyk Źródła: Internet: dieta doktora dukana Książki: encyklopedia medyczna od A do Z
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.