Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Zdrowe i zalecane produkty spożywcze

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Zdrowe i zalecane produkty spożywcze"— Zapis prezentacji:

1 Zdrowe i zalecane produkty spożywcze

2 Na czym polega zdrowe odżywianie?
Wielu ludziom wydaje się, że zdrowe odżywianie to tylko i wyłącznie spożywanie posiłków nieposiadających tłuszczy nasyconych, dokładanie do swojej diety warzyw i oduczanie słodyczy. Oczywiście te aspekty maja niebagatelne znaczenie aczkolwiek wartość maja również inne aspekty. Jednym z nich jest spożywanie odpowiednich porcji. Najczęściej podczas prowadzenia diety nie zmniejszanie porcji jedzenia odbywa się sukcesywnie, ale nie nagle. Organizm musi się przyzwyczaić do nowej sytuacji. Kolejna również ważna rzecz to konieczność jedzenia o wyznaczonej porze. Jest to sprawa niezwykle ważna, której pod jakimkolwiek pozorem bagatelizować nie można.

3 Czy zdrowe odżywianie ma jakiekolwiek znacznie?
Najczęściej bardziej opłaca się iść do baru szybkiej obsługi. Niestety takie zachowania mogą mieć niezwykle negatywne skutki, które objawiać będą się w niezbyt dobrym stanie naszego zdrowia. Czym w takim razie jesteśmy zagrożeni? Pierwsza i podstawowa kwestia to otyłość. Jedzenie dużej ilości nasyconych tłuszczy niestety wspomaga rozrost tkanki tuszowej a przy tym zwiększanie się cholesterolu we krwi. Nie chodzi tutaj nawet o sam nieprzyjemny wygląd, ale również możliwość doprowadzenia do zawału serca poprzez zatorów w tętnicach. Podsumowując można powiedzieć, że rzeczywiście zdrowe odżywianie ma po prostu ogromne znacznie, którego bagatelizować nie można. Jeżeli to zrobimy i przez długie lata będziemy odżywać się tylko i wyłącznie przy pomocy niezdrowych tuszy nasyconych możemy stracić coś więcej niż piękną sylwetkę.

4 Jedzenie owoców - konieczne?
Owoce są bardzo zdrowe i powinno je się spożywać regularnie, jest to powszechnie wiadoma rzecz wpajana nam od dzieciństwa. Wszyscy to wiedzą, jednak dlaczego mało kto to robi? Zapewne z lenistwa, a bardzo szkoda, bo jedząc owoce można sobie bardzo niewielkim kosztem poprawić znacznie stan zdrowia i samopoczucia. Można z powodzeniem połączyć przyjemne z pożytecznym i jedząc pyszne posiłki stracić zbędną wagę.

5 Dla których warto jeść owoce
12 powodów Dla których warto jeść owoce

6 Wiśnie Pomagają uspokoić Twój system nerwowy

7 Winogrona Rozluźniają Twoje naczynia krwionośne.

8 Brzoskwinie Są bogate w potas, fluorek oraz żelazo.

9 Jabłka Pomagają organizmowi uodpornić przed zakażeniem.

10 Arbuzy Pomagają kontrolować tętno.

11 Pomarańcze Pomagają utrzymać wspaniałą skórę i dobry wzrok.

12 Truskawki Potencjalnie mogą walczyć z rakiem i starzeniem się.

13 Ananasy Są doskonałe dla sportowców, ponieważ dają dużo energii.

14 Jagody Chronią Twoje serce.

15 Kiwi Zwiększa masę kostną.

16 Mango Chroni przed kilkoma rodzajami raka.

17 PIRAMIDA ZDROWIA.

18 PRODUKTY ZBOŻOWE

19 Zalecane Pieczywo Chrupkie, lekkie Wafle ryżowe Pumpernikiel

20 Zalecane Produkty śniadaniowe:
płatki zbożowe owsiane, płatki pszenne, żytnie, otręby pszenne, owsiane Inne: makaron pełnoziarnisty ryż brązowy kasze: gryczana, jęczmienna, jaglana

21 W mniejszych ilościach pieczywo
pełnoziarniste, razowe, sojowe, słonecznikowe, grahamki bułki z ziarnem

22 W mniejszych ilościach Produkty śniadaniowe:
musli z owocami suszonymi, rodzynkami i orzechami Inne: makarony ryż biały

23 Staraj się unikać Pieczywo
pszenny chleb i bułki pieczywo cukiernicze: słodkie bułki i rogale, drożdżówki jagodzianki, rogale z ciasta francuskiego

24 Staraj się unikać Produkty śniadaniowe:
słodkie płatki śniadaniowe (czekoladowe kulki, miodowe kółeczka, cynamonowe kwadraciki)

25 WARZYWA

26 Produkty zalecane: większość świeżych warzyw:
liściaste: sałaty, cykoria, szpinak, boćwina korzeniowe: marchew, pietruszka, seler, burak fasolka szparagowa kapustne: brokuły, brukselka, kalafior, kalarepa, kapusty: biała, pekińska, czerwona, włoska psiankowate: pomidory, papryka, młode ziemniaki dyniowate: ogórki, cukinia, dynia cebulowe: szczypiorek, cebula, czosnek, por natka pietruszki, koperek rzepkowate: rzodkiewka, rzepa kiełki: soczewicy, soi, rzodkiewki warzywa kwaszone: ogórki, kapusta

27 W mniejszych ilościach:
kukurydza, groszek zielony, ziemniaki strączkowe: fasola, groch, soja, soczewica, bób

28 Staraj się unikać: warzywa przetworzone: warzywa konserwowane octem
zupy warzywne zaprawiane śmietana 30% sałatki warzywne z majonezem

29 PRODUKTY MLECZNE

30 Produkty zalecane:  Mleko i napoje mleczne: mleko 2%, 1,5%, 0,5%, zsiadłe mleko, kefir, maślanka, jogurty odtłuszczone Sery: twarogi chude i półtłuste, serek ziarnisty, feta, mozzarella, camembert

31 W mniejszych ilościach:
mleko 3,5%, 3,2% śmietany 18%, 12%, 10% jogurty owocowe

32 Staraj się unikać: mleko i napoje mleczne: skondensowane, śmietana kremowa 30%, kremowe napoje mleczne serki: homogenizowane, kremowe, desery mleczne sery: topione

33 MIĘSO, DRÓB,RYBY, JAJA

34 Produkty zalecane Chude mięsa: cielęcina
wołowina: polędwica, pieczeń, rostbef Chudy drób: piersi kurczaka i indyka uda bez skóry Chude ryby: słodkowodne: szczupak, karp, sandacz morskie: dorsz, mintaj, morszczuk, tuńczyk Chude wędliny: polędwica, schab, szynka wołowa, drobiowe

35 W mniejszych ilościach
Mięsa: wołowina: rozbratel, szponder wieprzowina: szynka, schab podroby: wątroba, nerki Drób: skrzydła kurczaka i indyka Tłuste ryby: śledź, łosoś, makrela ryby wędzone i w oleju Wędliny: baleron, szynka wieprzowa, kabanosy z kurczaka, kiełbasy drobiowe

36 Staraj się unikać Tłuste mięsa:
wieprzowina: boczek, golonka, żeberka, karkówka, łopatka Tłusty drób: kaczka, gęś, drób ze skórą Tłuste ryby: węgorz wędzony, panierowane paluszki rybne Tłuste wędliny: kabanosy, salami, parówki, kiełbasy pasztet, salceson, konserwy mięsne

37 TŁUSZCZE

38 Produkty zalecane: Do sałatek:
oleje roślinne: lniany, konopny, słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, z pestek winogron oliwa z oliwek Do smażenia: olej rzepakowy, oliwa z oliwek

39 W mniejszych ilościach:
Do smarowania pieczywa: masło śmietankowe margaryny o zmniejszonej zawartości tłuszczu

40 Staraj się unikać: śmietana kremowa 30% smalec, słonina, boczek
majonezy

41 NAPOJE

42 Produkty zalecane: wody mineralne: niegazowane i gazowane
soki ze świeżych owoców: pomarańczowy, grejpfrutowy, jabłkowy soki warzywne: marchwiowy, pomidorowy, wielowarzywny herbaty: zielona, ziołowe, owocowe

43 Staraj się unikać: wody smakowe: cytrynowa, truskawkowa, jabłkowa
napoje słodzone: napoje, nektary, soki owocowo-warzywne gazowane napoje słodzone: cola, pepsi, fanta, oranżada, lemoniada

44 CUKIERNICZE – Staraj się unikać ten dział!

45 W niewielkich ilościach:
dżemy niskosłodzone małe batoniki ciasto drożdżowe i z owocami ciasta z rodzynkami, orzechami, otrębami W sklepie ze słodyczami – Wybieraj jak najmniejsze opakowania i kupuj tylko po jednej sztuce!

46 Źródła :

47 Wykonała : Roksana Wszoła I Paulina Skiba


Pobierz ppt "Zdrowe i zalecane produkty spożywcze"

Podobne prezentacje


Reklamy Google