Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Zdrowe i zalecane produkty spożywcze
2
Na czym polega zdrowe odżywianie?
Wielu ludziom wydaje się, że zdrowe odżywianie to tylko i wyłącznie spożywanie posiłków nieposiadających tłuszczy nasyconych, dokładanie do swojej diety warzyw i oduczanie słodyczy. Oczywiście te aspekty maja niebagatelne znaczenie aczkolwiek wartość maja również inne aspekty. Jednym z nich jest spożywanie odpowiednich porcji. Najczęściej podczas prowadzenia diety nie zmniejszanie porcji jedzenia odbywa się sukcesywnie, ale nie nagle. Organizm musi się przyzwyczaić do nowej sytuacji. Kolejna również ważna rzecz to konieczność jedzenia o wyznaczonej porze. Jest to sprawa niezwykle ważna, której pod jakimkolwiek pozorem bagatelizować nie można.
3
Czy zdrowe odżywianie ma jakiekolwiek znacznie?
Najczęściej bardziej opłaca się iść do baru szybkiej obsługi. Niestety takie zachowania mogą mieć niezwykle negatywne skutki, które objawiać będą się w niezbyt dobrym stanie naszego zdrowia. Czym w takim razie jesteśmy zagrożeni? Pierwsza i podstawowa kwestia to otyłość. Jedzenie dużej ilości nasyconych tłuszczy niestety wspomaga rozrost tkanki tuszowej a przy tym zwiększanie się cholesterolu we krwi. Nie chodzi tutaj nawet o sam nieprzyjemny wygląd, ale również możliwość doprowadzenia do zawału serca poprzez zatorów w tętnicach. Podsumowując można powiedzieć, że rzeczywiście zdrowe odżywianie ma po prostu ogromne znacznie, którego bagatelizować nie można. Jeżeli to zrobimy i przez długie lata będziemy odżywać się tylko i wyłącznie przy pomocy niezdrowych tuszy nasyconych możemy stracić coś więcej niż piękną sylwetkę.
4
Jedzenie owoców - konieczne?
Owoce są bardzo zdrowe i powinno je się spożywać regularnie, jest to powszechnie wiadoma rzecz wpajana nam od dzieciństwa. Wszyscy to wiedzą, jednak dlaczego mało kto to robi? Zapewne z lenistwa, a bardzo szkoda, bo jedząc owoce można sobie bardzo niewielkim kosztem poprawić znacznie stan zdrowia i samopoczucia. Można z powodzeniem połączyć przyjemne z pożytecznym i jedząc pyszne posiłki stracić zbędną wagę.
5
Dla których warto jeść owoce
12 powodów Dla których warto jeść owoce
6
Wiśnie Pomagają uspokoić Twój system nerwowy
7
Winogrona Rozluźniają Twoje naczynia krwionośne.
8
Brzoskwinie Są bogate w potas, fluorek oraz żelazo.
9
Jabłka Pomagają organizmowi uodpornić przed zakażeniem.
10
Arbuzy Pomagają kontrolować tętno.
11
Pomarańcze Pomagają utrzymać wspaniałą skórę i dobry wzrok.
12
Truskawki Potencjalnie mogą walczyć z rakiem i starzeniem się.
13
Ananasy Są doskonałe dla sportowców, ponieważ dają dużo energii.
14
Jagody Chronią Twoje serce.
15
Kiwi Zwiększa masę kostną.
16
Mango Chroni przed kilkoma rodzajami raka.
17
PIRAMIDA ZDROWIA.
18
PRODUKTY ZBOŻOWE
19
Zalecane Pieczywo Chrupkie, lekkie Wafle ryżowe Pumpernikiel
20
Zalecane Produkty śniadaniowe:
płatki zbożowe owsiane, płatki pszenne, żytnie, otręby pszenne, owsiane Inne: makaron pełnoziarnisty ryż brązowy kasze: gryczana, jęczmienna, jaglana
21
W mniejszych ilościach pieczywo
pełnoziarniste, razowe, sojowe, słonecznikowe, grahamki bułki z ziarnem
22
W mniejszych ilościach Produkty śniadaniowe:
musli z owocami suszonymi, rodzynkami i orzechami Inne: makarony ryż biały
23
Staraj się unikać Pieczywo
pszenny chleb i bułki pieczywo cukiernicze: słodkie bułki i rogale, drożdżówki jagodzianki, rogale z ciasta francuskiego
24
Staraj się unikać Produkty śniadaniowe:
słodkie płatki śniadaniowe (czekoladowe kulki, miodowe kółeczka, cynamonowe kwadraciki)
25
WARZYWA
26
Produkty zalecane: większość świeżych warzyw:
liściaste: sałaty, cykoria, szpinak, boćwina korzeniowe: marchew, pietruszka, seler, burak fasolka szparagowa kapustne: brokuły, brukselka, kalafior, kalarepa, kapusty: biała, pekińska, czerwona, włoska psiankowate: pomidory, papryka, młode ziemniaki dyniowate: ogórki, cukinia, dynia cebulowe: szczypiorek, cebula, czosnek, por natka pietruszki, koperek rzepkowate: rzodkiewka, rzepa kiełki: soczewicy, soi, rzodkiewki warzywa kwaszone: ogórki, kapusta
27
W mniejszych ilościach:
kukurydza, groszek zielony, ziemniaki strączkowe: fasola, groch, soja, soczewica, bób
28
Staraj się unikać: warzywa przetworzone: warzywa konserwowane octem
zupy warzywne zaprawiane śmietana 30% sałatki warzywne z majonezem
29
PRODUKTY MLECZNE
30
Produkty zalecane: Mleko i napoje mleczne: mleko 2%, 1,5%, 0,5%, zsiadłe mleko, kefir, maślanka, jogurty odtłuszczone Sery: twarogi chude i półtłuste, serek ziarnisty, feta, mozzarella, camembert
31
W mniejszych ilościach:
mleko 3,5%, 3,2% śmietany 18%, 12%, 10% jogurty owocowe
32
Staraj się unikać: mleko i napoje mleczne: skondensowane, śmietana kremowa 30%, kremowe napoje mleczne serki: homogenizowane, kremowe, desery mleczne sery: topione
33
MIĘSO, DRÓB,RYBY, JAJA
34
Produkty zalecane Chude mięsa: cielęcina
wołowina: polędwica, pieczeń, rostbef Chudy drób: piersi kurczaka i indyka uda bez skóry Chude ryby: słodkowodne: szczupak, karp, sandacz morskie: dorsz, mintaj, morszczuk, tuńczyk Chude wędliny: polędwica, schab, szynka wołowa, drobiowe
35
W mniejszych ilościach
Mięsa: wołowina: rozbratel, szponder wieprzowina: szynka, schab podroby: wątroba, nerki Drób: skrzydła kurczaka i indyka Tłuste ryby: śledź, łosoś, makrela ryby wędzone i w oleju Wędliny: baleron, szynka wieprzowa, kabanosy z kurczaka, kiełbasy drobiowe
36
Staraj się unikać Tłuste mięsa:
wieprzowina: boczek, golonka, żeberka, karkówka, łopatka Tłusty drób: kaczka, gęś, drób ze skórą Tłuste ryby: węgorz wędzony, panierowane paluszki rybne Tłuste wędliny: kabanosy, salami, parówki, kiełbasy pasztet, salceson, konserwy mięsne
37
TŁUSZCZE
38
Produkty zalecane: Do sałatek:
oleje roślinne: lniany, konopny, słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, z pestek winogron oliwa z oliwek Do smażenia: olej rzepakowy, oliwa z oliwek
39
W mniejszych ilościach:
Do smarowania pieczywa: masło śmietankowe margaryny o zmniejszonej zawartości tłuszczu
40
Staraj się unikać: śmietana kremowa 30% smalec, słonina, boczek
majonezy
41
NAPOJE
42
Produkty zalecane: wody mineralne: niegazowane i gazowane
soki ze świeżych owoców: pomarańczowy, grejpfrutowy, jabłkowy soki warzywne: marchwiowy, pomidorowy, wielowarzywny herbaty: zielona, ziołowe, owocowe
43
Staraj się unikać: wody smakowe: cytrynowa, truskawkowa, jabłkowa
napoje słodzone: napoje, nektary, soki owocowo-warzywne gazowane napoje słodzone: cola, pepsi, fanta, oranżada, lemoniada
44
CUKIERNICZE – Staraj się unikać ten dział!
45
W niewielkich ilościach:
dżemy niskosłodzone małe batoniki ciasto drożdżowe i z owocami ciasta z rodzynkami, orzechami, otrębami W sklepie ze słodyczami – Wybieraj jak najmniejsze opakowania i kupuj tylko po jednej sztuce!
46
Źródła : ☺ ☻
47
Wykonała : ☺ Roksana Wszoła I Paulina Skiba
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.