Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Żyj zdrowo, jedz kolorowo!
Uczestnicy projektu: Patrycja Nieckarz Agnieszka Molik Barbara Jabłońska Natalia Hulak Małgorzata Zając Paulina Ozimek Opiekun projektu: Aneta Lichacz
2
„Szlachetne zdrowie, Nikt się nie dowie, Jako smakujesz, Aż się zepsujesz.” Jan Kochanowski
3
Wyniki z przeprowadzonej ankiety na temat nawyków żywieniowych uczniów gimnazjum
Ponad połowa uczniów (55%) twierdzi, iż ważne jest dla nich zdrowe odżywianie. Najwięcej uczniów z naszego gimnazjum je drugie śniadanie (34%) , a najmniej podwieczorek (12%). 3. Duża liczba ankietowanych (65%) je owoce i warzywa 1-2 razy w ciągu dnia. 4. 50% ankietowanych zjada swój ostatni posiłek 1-2 godzin przed snem, a aż 7% bezpośrednio przed snem. 5. 39% uczniów spożywa przetwory mleczne i pije mleko w ciągu dnia w jednym posiłku. 6. Duża część uczniów (56%) twierdzi, że raczej prowadzi zdrowy tryb życia.
6
Wnioski z przeprowadzonej ankiety na temat funkcjonowania stołówki szkolnej
Duża liczba uczniów naszego gimnazjum uczęszcza na stołówkę. Jak wynika z przeprowadzonej ankiety aż 90%. Prawie ¾ osób uczęszczających na stołówkę jest zadowolonych z menu. 81% ankietowanych uważa, że owoce powinny być podawane codziennie. Nasi ankietowani, zapytani ,, Co chciałbyś zmienić w naszej stołówce?’’ odpowiedzieli, że chcieliby, aby codziennie dostawali coś do picia. Uczniowie uważają, że jedzenie na stołówce jest świeże.
9
Wyniki z przeprowadzonej ankiety na temat oczekiwań uczniów względem sklepiku szkolnego
1. Większość uczniów naszego gimnazjum robi zakupy w szkolnym sklepiku co najmniej kilka razy w tygodniu % młodzieży w naszym gimnazjum przeznacza tygodniowo od 3zł do 10zł na zakupy. 3. Połowa uczniów gimnazjum wybiera produkty czekoladowe tj. batony i wafelki spośród dostępnego asortymentu. 4. Niepokojące jest to, iż znaczna ilość ankietowanych częściej kupuje napoje gazowane niż soki owocowe.
10
5. Większość gimnazjalistów jest za tym, aby w sklepiku były owoce.
6. Młodzież naszego gimnazjum jest zadowolona z faktu, iż w okresie letnim w sklepiku są lody. 7. 96% ankietowanych uważa, że w sklepiku powinny być drożdżówki. 8. Połowa uczniów chętnie kupowałaby bakalie (orzeszki, suszone owoce).
11
Etykieta źródłem informacji… czyli … "widziały gały, co brały“
Wszystkie produkty spożywcze muszą być oznakowane. Tak każe prawo. Podstawowe informacje, jakie powinny znaleźć się na etykiecie to : - nazwa produktu, - lista występujących składników, - termin przydatności do spożycia, - sposób przyrządzenia, - dane o producencie, - masa netto lub liczba sztuk, - warunki przechowywania, - partia produkcyjna.
12
GDA, czyli wskazane dzienne spożycie
13
Przykładowy jadłospis dla nastolatka
Pierwsze śniadanie: Obiad: pieczywo żytnie – 3 kromki (60 kcal ) zupa jarzynowa – ( 150 kcal ) masło – 10 dag (100 kcal ) ziemniaki – ( 70 kcal ) wędlina – 4 plasterki ( 120 kcal ) pieczeń duszona – ( 300 kcal ) surówka ze świeżej marchwi – ( 30 kcal ) pomidor – 10 dag ( 25 kcal ) razem: 550 kcal’ herbata – ( 0 kcal ) łyżeczka cukru – ( 40 kcal ) Podwieczorek: sok pomarańczowy – (50 kcal ) sernik – 1 porcja – ( 350 kcal ) owoc – np. brzoskwinia ( 40 kcal ) kompot z agrestu – ( 60 kcal ) razem: 435 kcal razem :410 kcal Drugie śniadanie: Kolacja: drożdżówka z serem – ( 200 kcal ) sałatka z warzyw ( 65 kcal ) banan – ( 70 kcal ) wędlina – 10 dag ( 120 kcal ) sok wieloowocowy – ( 60 kcal ) masło – 10 dag ( 100 kcal ) razem: 330 kcal razem: 285 kcal RAZEM: 2010 kcal
14
Gazetka tematyczna „Żyj zdrowo, jedz kolorowo”
15
Konkurs „Żyj zdrowo, jedz kolorowo!”
Najciekawszym działaniem realizowanym w ramach projektu był konkurs międzyklasowy przygotowany dla uczniów gimnazjum. W czasie występu przeprowadzono atrakcyjne dla oglądających konkurencje.
16
Dmuchanie balonów
17
Zdobywanie owoców
18
Wyklejanie piramidy żywienia
19
Rozpoznawanie składników pokarmowych za pomocą zmysłów
20
Tor sprawnościowy
21
Nasze wspaniałe jury
22
I miejsce - kl. III
23
II miejsce – kl. II
24
III miejsce - kl. I
25
Nawiązanie współpracy z pielęgniarką, przygotowanie punktu do mierzenia tętna i ciśnienia krwi
26
Podsumowanie Realizacja projektu umożliwiła nabycie pożądanych społecznie postaw: odpowiedzialności, umiejętności współpracy w grupie, terminowości, kreatywności, prezentacji wyników.
27
Dziękujemy Radzie Rodziców i sklepikowi szkolnemu za ufundowanie nagród
28
Dziękujemy za uwagę
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.