Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałMaciej Ciupak Został zmieniony 10 lat temu
1
FAST FOOD Fast food – to z angielskiego dosłownie szybka żywność, to rodzaj pożywienia szybko przygotowywanego i serwowanego na poczekaniu. Zawiera dużą ilość tłuszczów i węglowodanów, przy równoczesnym niedoborze cennych dla organizmu substancji – błonnika, witamin i minerałów.
2
RODŹAJE DAŃ TYPU FASTFOOD
Wśród dań typu fastfood możemy wymienić takie potrawy, jak: ◄ burgery – ciepłe kanapki z kotletem np. wołowym (hamburgery), drobiowym (chickenburgery), z ryby (fishburgery), a także z dodatkiem sera żółtego (cheesburgery). ◄ hot-dogi – parówka w podłużnej bułce, ◄ frytki – słupki ziemniaków smażone w głębokim tłuszczu, ◄ pizza – placek drożdżowy z sosem pomidorowym, serem żółtym, itp.
3
WPŁWY FAST FOOD NA ZDROWIE
Bardzo wiele osób jest przeciwnikami takiego sposobu odżywiania, ponieważ nie dostarcza ono do organizmu wszystkich niezbędnych składników odżywczych , a zawiera duże ilości tłuszczów oraz węglowodanów. Wartość kaloryczna tego typu dań również jest wysoka, co skutkuje przyjmowaniem o wiele większej ilości kalorii, niż jest potrzebna naszemu organizmowi. Regularne spożywanie dań typu fastfood może spowodować wystąpienie wielu dolegliwości.
4
JAK ZACHOWAĆ ZDROWIE NIE ODMAWIAJĄC SOBIE PRZYJEMNOŚCI?
Nie musimy katować się drakońskimi dietami i wszystkiego sobie za każdym razem odmawiać, jednak musimy pamiętać o umiarze i zdrowym rozsądku. Jeżeli raz na jakiś czas zjemy fast fooda, na przykład raz na dwa miesiące, nie stanie się nam żadna krzywda. Warto jednak pilnować się, aby tego typu posiłki nie pojawiały się w naszej diecie.
5
POCZĄTKI FAST FOOD Wydawać by się mogło, że żywność typu fast-food to wynalazek XX wieku – nic bardziej mylnego. Już starożytni Rzymianie kupowali na Forum Romanum kawałek mięsa wołowego, wciśnięty pomiędzy dwie kromki pieczywa, przypominający współczesne hamburgery.
6
CO WPŁYNĘŁO NA SZYBKI ROZWÓJ RESTAURACI TYPU FAST FOOD
globalizacja - łatwiejszy kontakt ludności krajów rozwijających się z produktami i innowacjami pochodzącymi z krajów wysoko uprzemysłowionych szybki rozwój technologii informacyjnych i komunikacyjnych media i reklama Pierwsze restauracje typu „fast food” powstały w latach 50-tych minionego stulecia w Stanach Zjednoczonych. W Polsce początek rozwoju rynku fast food przypada na lata , kiedy zagraniczne sieci jedna po drugiej zaczęły uruchamiać swoje oddziały.
7
NAJPOPULARNIEJSZ W POLSCE SIECI FAST FOOD
McDonald's Corporation Burger King Kentucky Fried Chicken Pizza Hut Da Grasso Telepizza Subway W Polsce obok globalnych sieci restauracji typu „fast food” funkcjonują rodzimi konkurenci, np.: MrHamburger, Polskie Jadło, Tivoli, którzy pomimo niewielkiego udziału na rynku, z roku na rok są coraz bardziej widoczni, walczą o klienta i systematycznie doskonalą swoją ofertę.
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.