Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Wegetarianizm
2
Współcześnie Wegetarianizm to sposób odżywiania, a dla wielu styl życia. Wegetarianie nie jedzą ani nie stosują produktów, które pochodzą z uboju zwierząt: ich mięsa, żelatyny, futer, skóry.
3
W diecie dominują : rośliny zbożowe rośliny strączkowe rośliny oleiste
warzywa owoce orzechy grzyby.
4
Człowiek posiada cechy charakterystyczne dla stworzeń owocożernych.
1. Zęby ludzkie mają budowę przystosowaną do rozgniatania i przeżuwania pokarmu. Mamy płaskie trzonowce i dobrze rozwinięte siekacze.
5
2. Zawartość i odczyn śliny, długość przewodu pokarmowego, długość jelit, czynności wątroby, kształt, struktura i działanie żołądka. Poza tym stworzenia drapieżne posiadają charakterystyczne ostre, twarde pazury, przeznaczone do zabijania zwierząt i rozdzierania mięsa.
6
3. Skóra stworzeń mięsożernych nie ma porów, a temperatura ciała regulowana jest przez oddech.
7
Zalety mała kaloryczność potraw, wysoka wartość odżywcza,
ograniczona zawartość tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych, zwiększony udział jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych,
8
Zalety niska zawartość cholesterolu,
wysoka zawartość węglowodanów złożonych, wysoka podaż błonnika pokarmowego, zwiększona ilość witaminy C. zmniejszone ryzyko zachorowania na otyłość, nadciśnienie tętnicze, schorzenia mięśnia sercowego i miażdżycy.
9
Mity Wegetarianizm prowadzi do niedoborów białka , witaminy D oraz B12. Wegetarianizm prowadzi do anemii 3. Dieta wegetariańska nie jest różnorodna.
10
Wszystko z powodu nieodpowiednio zbilansowanej diety.
Niezależnie od tego, czy jesz mięso, czy nie możesz mieć niedobór białka, witaminy B12 i D ; zachorować na anemię ; mogą rozdwajać ci się paznokcie i wiele innych. Wszystko z powodu nieodpowiednio zbilansowanej diety.
11
Wegetariańskie potrawy
12
Wiesz co jesz ? KOSZENILA ( E120)
Niektóre środki chemiczne i substancje używane do konserwowania, poprawiania smaku, barwienia żywności produkowane są z mięsa, kości lub odpadów zwierzęcych np. żelatyna(odpadki tkanki łącznej) KOSZENILA ( E120) czerwony barwnik otrzymywany jest z odwłoków i jaj owadów. Dodawany do jogurtów, galaretek, żelek itp.
13
1 października Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu
Skąd pomysł na obchody Dnia Wegetarianizmu w Polsce? Celem tego dnia jest promocja wegetarianizmu oraz informowanie o korzyściach z niego płynących, w tym o korzyściach dla zdrowia.
14
Aby dowiedzieć się więcej wejdź na :
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.