Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Co nas czeka w przyszłości?
Choroby dietozależne Co nas czeka w przyszłości?
2
„Było tłuściutkie i słodkie, pycha! Czuję się wyśmienicie!”
Ale jak długo będzie trwało świetne samopoczucie i zdrowie? Gdy odżywiamy się niezdrowo, tuż pod naszym nosem zachodzą zmiany, które mogą się okazać zgubne w skutkach. Powoli w naszym organizmie „dojrzewają” różne choroby i choć często nie widzimy bezpośredniego związku z naszym sposobem odżywiania – są to właśnie choroby dietozależne… Jednak nie jesteśmy na straconej pozycji, możemy zapobiec chorobom, jeśli zmodyfikujemy nasz sposób żywienia. Wbrew pozorom nie będzie on mniej smaczny czy nudniejszy. Przeciwnie! Będzie kolorowo i ciekawie, a zarazem smacznie i zdrowo!
3
Choroby dietozależne Otyłość Cukrzyca typu II Nadciśnienie tętnicze
Choroby układu krążenia Osteoporoza Próchnica Nowotwory
4
Choroby dietozależne Najczęstsze przyczyny występowania chorób dietozależnych: nadmierne spożycie cukru i soli; nadmiar białka w diecie; wolne rodniki; niedobór błonnika w diecie; niewłaściwa mikroflora jelitowa; nadmiar toksyn;
5
Próchnica - definicja Jest to uszkodzenie szkliwa zębów spowodowane przez kwasy wytwarzane przez bakterie bytujące w nazębnej płytce bakteryjnej; Istotą choroby jest odwapnienie i rozpad organicznych struktur zęba;
6
Próchnica - przyczyny Istnieją cztery czynniki powstawania próchnicy, które muszą wystąpić jednocześnie: obecność bakterii w postaci płytki nazębnej, obecność węglowodanów (cukrów) w jamie ustnej, podatność zębów na próchnicę, odpowiedni czas (aby nastąpiła demineralizacja i nie rozpoczęła się ponowna mineralizacja); Każdy czynnik jest konieczny, ale niewystarczający do powstania próchnicy;
7
Próchnica - skutki Utrata zębów; Zapalenie dziąseł; Ropnie;
Zakażenie krwi i różnych narządów np. serca; Próchnica zębów stałych (wynik próchnicy zębów mlecznych);
8
Próchnica - profilaktyka
Stosuj odpowiednią higienę jamy ustnej (mycie zębów po każdym posiłku, przynajmniej 2 razy dziennie, stosowanie nici dentystycznych i płynów do płukania jamy ustnej); Używaj bezcukrowych gum do żucia (np. z ksylitolem) jeśli nie możesz umyć zębów; Ograniczaj słodkie napoje i słodycze; Ograniczaj liczbę posiłków w ciągu dnia do pięciu; Kontroluj zęby u stomatologa;
9
Nowotwory - definicja Nowotwór to nieprawidłowa tkanka, która rozrasta się w nadmiarze i w sposób nieskoordynowany z pozostałymi tkankami, a nadmierny rozrost tkanki występuje dalej pomimo wyeliminowania czynnika, który ją wywołał; Podstawowy podział nowotworów pozwala wydzielić nowotwory łagodne i złośliwe;
10
Nowotwory - przyczyny Czynniki genetyczne – tylko 5 – 10% chorób nowotworowych jest dziedziczonych bezpośrednio; Czynniki środowiskowe – najważniejsza przyczyna rozwoju choroby nowotworowej: narażenie na specyficzne czynniki, które prowadzą do uszkodzenia genów: palenie tytoniu, narażenie na szkodliwe promieniowanie, infekcje, narażenie na substancje rakotwórcze np. pestycydy; mała aktywność fizyczna; źle zbilansowana dieta (nadmierne spożycie energii, tłuszczów, czerwonego mięsa, małe spożycie błonnika pokarmowego, niedobór witamin i antyoksydantów); niewłaściwe przygotowanie potraw (smażenie, wędzenie); stres;
11
Nowotwory – profilaktyka
Ograniczenie palenia papierosów; Zbilansowana i urozmaicona dieta (bogata w antyoksydanty, błonnik pokarmowy); Zwiększenie aktywności fizycznej;
12
Dietoprofilaktyka chorób dietozależnych
Odpowiednia aktywność fizyczna (min. 60 minut dziennie, np. spacer szybkim krokiem); Urozmaicenie diety: wzrost znaczenia warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych oraz niskotłuszczowych produktów mlecznych; ograniczenie spożycia słodyczy, produktów typu fast-food, słonych przekąsek; Większa ilość mniejszych posiłków w ciągu dnia (5 posiłków); Zachować umiar; Odpowiednie przygotowanie posiłków (mniej smażonych, więcej gotowanych, grillowanych, pieczonych, duszonych);
13
Lepiej ZAPOBIEGAĆ niż LECZYĆ!!!
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.