Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałMalwina Lasecki Został zmieniony 10 lat temu
1
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę poprawić własny (a najlepiej rodzinny) jadłospis. Naturalne i zdrowe składniki diety pozwolą na zrzucenie kilku zbędnych kilogramów, poprawę samopoczucia, a także pomogą zwiększyć odporność organizmu!
2
Jedna z najistotniejszych spraw w zdrowym odżywianiu jest spożywanie posiłków w regularnych porach, najlepiej w miarę stałych oraz PICIE DUŻEJ ILOŚCI PŁYNÓW!
3
Wszystkie drobne przekąski mają negatywny wpływ na nasz organizm
Wszystkie drobne przekąski mają negatywny wpływ na nasz organizm. Lepiej ustalić większa liczbę posiłków (np.6 dziennie), niż podjadać między nimi.
4
BIAŁKO Bardzo ważne jest włączenie do diety niskotłuszczowych produktów, które dostarczają białko – materiał budulcowy. Organizm osoby aktywnej fizycznie, traci nawet do trzech razy więcej białka niż organizm osoby biernej.
5
Białko to także tzw. ‘budulec życia’
Białko to także tzw. ‘budulec życia’. Są to struktury aminokwasów, które odbudowują i naprawiają organizm. Spożycie białka powoduje również wydzielanie glukagonu – hormonu ‘palącego tłuszcz’.
6
Białka budują tkanki, pełnią funkcje transportowe,
pełnią funkcje immunologiczne, wchodzą w skład enzymów, wchodzą w skład hormonów, regulują gospodarkę wodną. Zbudowane są z 20 aminokwasów. Nie wszystkie aminokwasy organizm potrafi syntetyzować sam, dlatego musimy dostarczać je z pożywieniem. Białka wykorzystywane są również na cele energetyczne w przypadku niedostatecznego spożycia energii.
7
Są zawarte w produktach:
zwierzęcych (mleko, sery, mięso, drób, ryby) roślinnych (produkty zbożowe, rośliny strączkowe). Białka pochodzenia zwierzęcego są białkami o wysokiej wartości odżywczej, natomiast roślinne o mniejszej. Dlatego ważne jest, aby źródła białka były różne.
8
Pożądane źródła białka:
ryba (flądra, halibut, mintaj, szczupak); kurczak; indyk; cielęcina; jaja kurze; mleko; jogurty i kefiry; ser biały chudy i półtłusty;
9
WĘGLOWODANY Innym bardzo ważnym składnikiem pokarmowym są węglowodany. To one stanowią główne źródło energii dla organizmu. Pozwalają na magazynowanie energii, którą wykorzystują mięśnie podczas treningu.
10
Węglowodany są to cukry i skrobie, które stanowią źródło energii dla większości żywych stworzeń.
Organizm przetwarza węglowodany na glukozę, powodując zwiększony poziom cukru we krwi i wydzielanie się anabolicznego hormonu – insuliny.
11
Węglowodany są źródłem energii, regulują pracę przewodu pokarmowego,
są czynnikiem budulcowym, wpływają na gospodarkę wodno-mineralną. Źródła węglowodanów: pieczywo pełnoziarniste, ryż, ziemniaki, makaron, płatki owsiane i kukurydziane, nasiona roślin strączkowych, kasza gryczana, warzywa, owoce.
12
Węglowodany wpływają na poziom glukozy we krwi.
Informacje o stopniu tego wpływu przekazuje nam indeks glikemiczny (GI) oraz ładunek glikemiczny (GL) Aby utrzymać stały poziom cukru należy spożywać produkty o niskim GI oraz umiarkowanym GL.
13
Co jeść? Trzymaj się zdrowych, prawdziwych posiłków – jeżeli nie możesz czegoś upolować, wyhodować albo nazbierać to prawdopodobnie nie powinieneś tego jeść! ;-)
14
Przykłady dobrych źródeł makroskładników
15
Zdecyduj, którą opcję wybierasz ???
16
Acha...! Są jeszcze niestety TŁUSZCZE!!! ale o nich porozmawiamy
na osobnej lekcji
17
Przygotowała Barbara Koniarska =)
Dziękuję za uwagę! Przygotowała Barbara Koniarska =)
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.