Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Co spożywali polscy magnaci w okresie Baroku
Magda Żelewska
2
Co jedli? Przez cały rok były podawane owoce
Charakterystyczne staropolskie potrawy jak: bigos, pierogi, barszcz. Duża ilość różnych kasz i klusek Na ucztach magnackich były podawane bardzo obfite dania Powodzeniem cieszyło się ptactwo i prosiak w całości Często jedzono różne rodzaje ryb.
3
Jakie były potrawy i picie?
Przyrządzane w różne sposoby, głownie gotowano, smażono i pieczono czasami duszono Najwięcej potraw było pieczonych Jedzenie miękkie i papkowate Nie pojawiała się wódka lecz w dużych ilościach wino i piwo. Potrawy barwiono barwnikami roślinnymi i mocno przyprawiano.
4
Jak spożywali posiłek i w jakich ilościach?
Porcje były zdecydowanie bardziej kopiaste Więcej pito i jedzono Jedzono od 7 do 10 dań dziennie (więcej u bogatszych, mniej u biedniejszych) Stół gościnny musiał być zasłany obrusem, szlachta nie siadała do nie nakrytego stołu Towarzyszyły gąszcze ( różne kolorowe sosy) Śniadanie – obiad – deser – podwieczorek Ważni goście dostawali własne misy, reszta nakładała jedzenie na kromki chleba. Wino podawano na koniec uczty
5
Jakie tradycje i maniery panowały na ucztach magnackich?
Higiena warunków spożywania posiłków była bardzo zła Obrusy często brudne Jedzono palcami nożem i łyżką do końca XVI wieku Widelec pojawił się na początku średniowiecza Goście dzielili się winem i wymieniali poglądy na temat jakości podanych potraw Przed posiłkiem myto ręce w akwamanili ( naczynie do mycia rąk przed posiłkiem)
6
Jaki to miało wpływ na magnatów?
Źle wpływało na zdrowie magnatów Niekończące się nieraz uczty zmuszały do zapełniania żołądków jedzeniem ponad miarę ludzkiej wytrzymałości Urządzane uczty zmuszały do nadużycia trunków Oryginalne podanie posiłku wpływało na opinie o gospodarzu
7
Jakie miały znaczenie? Uczty stawały się ważną częścią dworskiego życia bywały coraz wystawniejsze Stół staropolski nie był jednakowy, zależało to od pieniędzy
8
inne Duża różnica pomiędzy codziennym jedzeniem a świątecznym
Gospodarz musiał rozplanować ilość jedzenia tak, by goście nie poczuli jego braku potrawy formowano na kształt ptactwa na półmiskach Uczty rozpoczynały się rano, a kończyły wieczorem lub jeszcze później
9
Dziękuje za uwagę
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.