Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Kuchnia Amerykańska
2
Stereotypy „amerykańskiego jedzenia”
Stereotypowym amerykańskim jedzeniem jest oczywiście jedzenie typu fast food (dosł. „szybka żywność”), przeważnie dość niezdrowe (wysoka wartość kaloryczna, niedobór m.in. błonnika, witamin, minerałów) przy regularnym spożywaniu i prowadzące do takich chorób jak otyłość czy cukrzyca. Przykładowymi produktami typu fast food są: Hamburgery Frytki Pizza Hot Dogi
3
Pochodzenie amerykańskiej kuchni
Tradycyjna kuchnia Indian amerykańskich Kuchnia europejskich i chińskich emigrantów Kuchnia afrykańskich niewolników
4
Śniadanie Płatki zbożowe Careals (produkty zbożowe) Sok owocowy
Naleśniki z sosem klonowym
5
Śniadanie Kawa ze śmietanką Jajka z szynką i bekonem
Bułki, ser i wędlina
6
Lunch Kawa Sandwich Ciasto
7
Obiad (dinner) Pieczeń wołowa Podobnie jak w Wielkiej Brytanii jedzony w czasie naszej kolacji. Składa się z minimum 3 ciepłych dań. Puree ziemniaczane Gotowane warzywa
8
Obiad świąteczny Święto Dziękczynienia, Haloween, Boże Narodzenie, Nowy Rok – pieczony indyk Ciasto z dyni (pumpkin pie) Barbecue w Dniu Niepodległości
9
Wpływy innych kuchni Kuchnia kreolska (na zdjęciu – jambalaya)
Kuchnia włoska Kuchnia meksykańska
10
Inne specjały amerykańskiej kuchni
Babeczki (cupcakes) Casserole (zapiekanki) Bajgle i pączki (doughnuts)
11
Dziękuję za uwagę Tomasz Tracz, kl. IIa
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.