Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Wytwarzanie brzeczki Zacieranie c.d.
2
Zatarcie Zasyp Nalew 100kg (1dt) zasypu i 3hl wody dają 20% brzeczkę przednią Typowe stosunki nalew/zasyp 3-4 piwa jasne 3-3,5 piwa ciemne
3
Temperatury zatarcia 35°C 50°C 60-64°C
65-68°C styl brytyjski – jednotemperaturowy Temperatura wody zaciernej
4
Wymieszanie śruty i wody
Przedzaciernik Tanki przedzacierne Oksydacja zacieru – szkodliwa dla smaku
5
Przebieg procesu zacierania
Przerwy 45-50°C białkowa, b-glukanowa 62-65°C maltozowa 70-75°C scukrzająca (dekstrynująca) Metody zacierania Infuzyjna Bezpośrednie ogrzewanie Ogrzewanie dodatkiem gorącej wody Dekokcyjna
6
Zacieranie infuzyjne Proces względnie szybki Nieco niższa wydajność
Łatwa automatyzacja Mniejsze zapotrzebowanie energetyczne Łatwy dozór
7
Zacieranie infuzyjne 50°C 62°C 72°C 76°C 62°C 72°C 76°C
8
Zacieranie dekokcyjne
9
Zacieranie dekokcyjne
Gotowanie zacieru Ilość zacieru i – aktualna przerwa i+1 – kolejna przerwa
10
Zacieranie dekokcyjne
Efekty: Mniejszy rozkład białka w części gotowanej Daleko posunięte kleikowanie i upłynnienie skrobi Silniejsze ługowanie łuski Większe wytwarzanie melanoidyn Większe usunięcie DMS
11
Zacieranie dekokcyjne
Czas trwania gotowania: Piwa jasne: 10-15’ Piwa ciemne: 20-30’
12
Zacieranie dekokcyjne
Rodzaje: Dekokcja jednowarowa Dekokcja dwuwarowa (hohkurz) Dekokcja trójwarowa
13
Zacieranie specjalne Zacieranie z przeskokiem Metoda Kubessa
Surowce niesłodowane Ryż Kukurydza Niesłodowany jęczmień
14
Enzymy zewnętrzne Pochodzą z bakterii lub pleśni Rodzaje: Amylazy
Proteazy Glukanazy Dekarboksylazy
15
b-glukany i siły ścinające
16
Wytwarzanie brzeczki Filtracja
17
Cel filtracji Przebieg Sposoby prowadzenia Spływ brzeczki przedniej
Wymywanie wysłodzin (wysładzanie) Cienkusz Sposoby prowadzenia Kadź filtracyjna Filtry zacierowe
19
Filtracja w kadzi filtracyjnej
20
Filtracja w kadzi filtracyjnej
21
Filtracja w kadzi filtracyjnej
Przebieg procesu Wypchnięcie powietrza Wpompowanie zacieru Przerwa filtracyjna Zawracanie mętnej brzeczki Spływ brzeczki przedniej Ługowanie (wysładzanie) (ciągłe lub okresowe) Ściąganie cienkuszu Usuwanie młóta
22
Zmiany parametrów podczas filtracji
23
Filtracja w filtrze zaciernym
Prasa tradycyjna
24
Filtracja w filtrze zaciernym
Prasa tradycyjna
25
Filtracja w filtrze zaciernym
Przebieg procesu Założenie płócien Wpompowanie zacieru i spływ brzeczki przedniej Wysładzanie i spływ wód wysłodkowych Otwarcie i mycie filtra Pranie płócien filtracyjnych
26
Filtracja w filtrze zaciernym
27
Filtr zacierny zamknięty
28
Nowoczesne filtry zacierowe
Filtr 2001 – Meuer Budowa Etapy Napełnianie Filtracja Wyciskanie Wysładzanie Ponowne wyciskanie
29
Czas trwania filtracji
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.