Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Sole w kuchni.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Sole w kuchni."— Zapis prezentacji:

1 Sole w kuchni

2 Co to są sole? Są to związki chemiczne, których cząsteczki zawierają atom (grupę atomów) metalu lub grupę amonową NH4 oraz resztę kwasową.

3 MaRb Ogólny wzór soli M – metal
a – liczba atomów metalu w cząsteczce soli (wartościowość reszty kwasowej) R – reszta kwasowa b – liczba reszty kwasowej w cząsteczce soli ( wartościowość metalu)

4 Halit pot. sól kamienna (kuchenna) Chlorek sodu NaCl

5 Otrzymywanie chlorku sodu

6 Sól kamienna w kuchni wykorzystywana jest głównie jako przyprawa.

7 Epsomit pot. Sól gorzka (angielska) Siarczan(VI) magnezu MgSO4

8 Otrzymywanie siarczanu (VI) magnezu

9 Epsomit wykorzystywany jest m.in. do wyrobu wód mineralnych.

10 Saletra potasowa pot. Saletra indyjska Azotan(V) potasu KNO3

11 Otrzymywanie azotanu (V) potasu

12 pot. Saletra chilijska (nitronatryt)
Saletra sodowa pot. Saletra chilijska (nitronatryt) Azotan(V) sodu NaNO3

13 Otrzymywanie azotanu (V) sodu

14 Saletra indyjska jak i chilijska mają podobne zastosowanie
w kuchni. Obydwie stosowane są jako środek konserwujący, z tym że sodowa przeciwdziała tworzeniu się jadu kiełbasianego (E251 i E252).

15 C6H5Na3O7 Cytrynian Sodu Cytrynian trisodowy
Cytrynian sodu stosowany jest jako konserwujący i smakowy dodatek do żywności (E331). Cytrynian trisodowy C6H5Na3O7

16 Glutaminian sodu NaC5NO4H8

17 Szeroko stosowany jako dodatek do żywności, np. do zupek w proszku.

18 Bibliografia * Część fotografii wykonanych własnoręcznie 
* Część fotografii wykonanych własnoręcznie 

19 Alicja Krajowska-Kukiel
Anna Kuska 3 F


Pobierz ppt "Sole w kuchni."

Podobne prezentacje


Reklamy Google