Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Sole w kuchni
2
Co to są sole? Są to związki chemiczne, których cząsteczki zawierają atom (grupę atomów) metalu lub grupę amonową NH4 oraz resztę kwasową.
3
MaRb Ogólny wzór soli M – metal
a – liczba atomów metalu w cząsteczce soli (wartościowość reszty kwasowej) R – reszta kwasowa b – liczba reszty kwasowej w cząsteczce soli ( wartościowość metalu)
4
Halit pot. sól kamienna (kuchenna) Chlorek sodu NaCl
5
Otrzymywanie chlorku sodu
6
Sól kamienna w kuchni wykorzystywana jest głównie jako przyprawa.
7
Epsomit pot. Sól gorzka (angielska) Siarczan(VI) magnezu MgSO4
8
Otrzymywanie siarczanu (VI) magnezu
9
Epsomit wykorzystywany jest m.in. do wyrobu wód mineralnych.
10
Saletra potasowa pot. Saletra indyjska Azotan(V) potasu KNO3
11
Otrzymywanie azotanu (V) potasu
12
pot. Saletra chilijska (nitronatryt)
Saletra sodowa pot. Saletra chilijska (nitronatryt) Azotan(V) sodu NaNO3
13
Otrzymywanie azotanu (V) sodu
14
Saletra indyjska jak i chilijska mają podobne zastosowanie
w kuchni. Obydwie stosowane są jako środek konserwujący, z tym że sodowa przeciwdziała tworzeniu się jadu kiełbasianego (E251 i E252).
15
C6H5Na3O7 Cytrynian Sodu Cytrynian trisodowy
Cytrynian sodu stosowany jest jako konserwujący i smakowy dodatek do żywności (E331). Cytrynian trisodowy C6H5Na3O7
16
Glutaminian sodu NaC5NO4H8
17
Szeroko stosowany jako dodatek do żywności, np. do zupek w proszku.
18
Bibliografia * Część fotografii wykonanych własnoręcznie
* Część fotografii wykonanych własnoręcznie
19
Alicja Krajowska-Kukiel
Anna Kuska 3 F
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.