Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Najdroższe grzyby świata
TRUFLE Truffes Najdroższe grzyby świata
2
Rodzaje trufli: trufla letnia trufla biaława trufla czarnozarodnikowa
trufla czerwona trufla wydrążona trufla omszona trufla zimowa Oprócz tych głównych występują również inne nietypowe rodzaje trufli
3
Miejsce Trufle najczęściej zbiera się w północnych Włoszech, południowej Francji oraz na chorwackim półwyspie Istria.
4
Zwierzęta szukające Grzyby te są bardzo rzadkie, więc również bardzo drogie. Tylko niektóre zwierzęta dzięki swoim bardzo czułym nosom mogą je odnaleźć. Między innymi są to wiewiórki oraz psy (np. pudle). Bardzo popularne w Europie były również świnie. Okazało się jednak, że trufle są ich wielkim przysmakiem i ku rozpaczy trufiarzy po prostu je zjadały. Na szczęście psy mają inne upodobania…
5
Najpopularniejszy przepis to „Omlet z truflami”
Przepisy Jest bardzo dużo pomysłów na podawanie trufli, jednak ze względu na swoją cenę najczęściej są one wykwintnym dodatkiem do innych dań. Najpopularniejszy przepis to „Omlet z truflami” Składniki (dla 5 osób): 18 jaj, 30 gramów świeżych trufli, oliwa do smażenia, trochę startego parmezanu. Trzy dni przed planowaną degustacją należy umieścić całe jaja razem z truflami w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Zapach trufli przeniknie przez porowatą skorupkę jaj. Sześć godzin przed smażeniem wybić jaja do salaterki, rozmieszać, dodać sól i pieprz oraz cieniutko pokrojone trufle (we Francji używa się do tego specjalnych tarek, które tną grzyby na cieniutkie kawałki). Na patelni rozgrzać dużą łyżkę oliwy, wlać jaja z truflami, usmażyć z jednej strony, delikatnie przewrócić przy pomocy dużego talerza na drugą stronę. Z tej ilości jaj lepiej usmażyć kilka cieńszych omletów niż jeden gruby. Podawać natychmiast po usmażeniu, posypując parmezanem.
6
UWAGA!!! Trufle grzyby to nie to samo co trufle słodycze! Jedne i drugie są jednak pyszne i mają podobny kształt.
7
Wykonała Małgorzata Charmas
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.