Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Olimpiada zdrowia
2
1. Witaminy, to substancje, które
A-Stanowią materiał zapasowy organizmu B- Zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu C-Pełnią funkcje obronne organizmu D-Budują błony komórkowe
3
2. Całkowity brak jakiejś witaminy to:
Hipowitaminoza Hiprewitaminoza Awitaminoza
4
3. Ile kalorii dostarcza 1 gram węglowodanów?
A- 3 kcal B- 4 kcal C- 5 kcal D- 6kcal
5
4. Niedobór której z witamin prowadzi do zaburzeń widzenia?
A- Witaminy B1 B- Witaminy D C- Witaminy A D- Witaminy C
6
5. Które produkty należy ograniczać w diecie, aby zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia?
A- Tłusta śmietana i boczek B- Oliwa z oliwek, olej rzepakowy C- Warzywa i owoce D- Ryby morskie
7
6. Źródłem witaminy D są: A- cytrusy i mleko B- kiełki zbóż i sałata
C- jaja, masło i tran D- kapusta i szpinak
8
7. Obniżenie odporności i krwawienie z dziąseł to objawy niedoboru:
A- witaminy D B- witaminy C C- witaminy A D- witaminy K
9
8. Makroelementem diety jest:
A- Jod B- Wapń C- Żelazo D- Cynk
10
9. Które z podanych zaburzeń nie jest skutkiem nadwagi?
A- bóle krzyża B- skrzywienia kręgosłupa C- anoreksja i bulimia D- zmniejszona wydolność fizyczna
11
10. Wapń jest: A- odpowiedzialny za przewodzenie impulsów nerwowych
B- składnikiem hemoglobiny C- składnikiem kości D- odpowiedzialny za gojenie się ran
12
11. Niedokrwistość jest wywołana niedoborem w diecie:
A- jodu B- siarki C- żelaza D- chloru
13
12. Które z poniższych składników nie są źródłem energii?
A- węglowodany i tłuszcze B- tłuszcze i białka C- witaminy i sole mineralne D- węglowodany i białka
14
13. Białka pełnowartościowe występują w:
A- rybach, mące, kaszach B- rybach, drobiu, mleku C- mące, makaronach, kaszach D- serach, mleku, fasoli
15
14. Niedobór białka w pożywieniu dzieci prowadzi do:
A- utraty łaknienia i bólów głowy B- zmian nabłonka skóry C- krzywicy D- zahamowania wzrostu i rozwoju
16
15. Związki najszybciej ulegające przemianom biochemicznym to:
A- białka B- witaminy C- węglowodany D- tłuszcze
17
16. Witaminy należą do związków,które:
A- są dostarczane z pożywieniem B- są wytwarzane przez organizm C- są dostarczane z wodą
18
17. Zapotrzebowanie energetyczne dla dziewcząt w wieku 13-15 lat wynosi:
A kcal/dobę B kcal/dobę C kcal/dobę D kcal/dobę
19
18. Jaki % masy ciała zdrowego człowieka powinny stanowić tłuszcze?
A- 25 % masy ciała B- 15 % masy ciała C- 10 % masy ciała D- 5 % masy ciała
20
19. Które z podanych niżej produktów nie zawierają wody?
A- mięso wieprzowe i drób B- ryby i jaja C- pieczywo i makaron D- oliwa i masło
21
20. Za twórcę nauki o witaminach uważa się
A- Kazimierza Funka B- Ludwika Pasteura C- Roberta Kocha D- Grzegorza Mendla
22
21. Źródłem błonnika w diecie nie są:
A- Warzywa B- Produkty zbożowe pełnoziarniste C- Owoce D- Produkty mleczne
23
22.Wskaźnik BMI jest wykorzystywany do:
A- określenia ryzyka wystąpienia złamań kości B- określenia wydolności fizycznej C- określenia prawidłowej masy ciała D- określenia przebiegu nadciśnienia tętniczego
24
23.Najwięcej witaminy C pozostaje w owocach, które:
A- ususzono B- zamrożono C- zrobiono z nich dżem
25
24. Cholesterol nie występuje w:
A- żółtych serach B- całych jajach C- olejach roślinnych D- mięsie wieprzowym
26
25. Najwięcej wapnia występuje w 100 gramach:
A- żółtego sera B- białego sera C- mleka D- ryb morskich
27
26. Nadmierne spożycie, których kwasów tłuszczowych zwiększa ryzyko miażdżycy
A- nasyconych kwasów tłuszczowych B- jednonienasyconych kwasów tłuszczowych C- wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
28
27. Fluor nie występuje w: A- herbacie B- rybach morskich
C- roślinach kapustnych D- mleku i jego przetworach
29
28. Prawidłowe BMI dla osoby dorosłej mieści się w granicach:
A- poniżej 18,5 B C D- ponad 30
30
29. Które witaminy są syntetyzowane przez bakterie zasiedlające jelito człowieka?
A- witamina C i D B- witaminy z grupy B i witamina K C- witamina A i K D- witamina E i H
31
30.Mleko jest źródłem witamin:
A- z grupy B B- witaminy C C- witaminy K D- witaminy H
32
31.Nadmiar spożytych węglowodanów w organizmie człowieka jest:
A- przekształcany w białka B- wydalany z moczem C- nie jest trawiony i jest wydalany z kałem D- przekształcany w tłuszcze
33
32.Owoce cytrusowe, czarna porzeczka, kapusta, ziemniaki, papryka zawierają dużo:
A- witaminy A B- witaminy C C- witaminy D D- witaminy PP
34
A- 15 % zapotrzebowania energetycznego
33.W prawidłowej diecie udział węglowodanów w wartości energetycznej powinien wynosić: A- 15 % zapotrzebowania energetycznego B- 30 % zapotrzebowania energetycznego C- 55 % zapotrzebowania energetycznego D- 25 % zapotrzebowania energetycznego
35
34.Jedna kaloria to ilość energii, która potrzebna jest, aby ogrzać:
A- 1 g wody o 10°C B- 1 g wody o 1°C C- 10 g wody o 10°C D- 10 g wody o 1°C
36
35. Laktoza występuje w: A- mleku B- jabłkach C- marchewce D- rybach
37
36.Jaki % masy ciała dorosłej osoby o prawidłowej budowie stanowi woda?
A- 20 % masy ciała B- 30 % masy ciała C- 40 % masy ciała D- 65 % masy ciała
38
37. Źródłem żelaza niezbędnego do produkcji hemoglobiny są:
A- ryby, mięso, jaja, ziarna zbóż B- zielone warzywa, wątroba, mleko C- owoce cytrusowe, sałata, szpinak D- mleko i jego przetwory
39
38. Witaminą, która nie rozpuszcza się w tłuszczach jest:
A- witamina A B- witamina E C- witamina D D- witamina C
40
39. 1 gram tłuszczu dostarcza
A- 4 kcal B- 9 kcal C- 5 kcal D- 6 kcal
41
40. Przeciętne dobowe zapotrzebowanie człowieka na wodę wynosi:
A – około 1 l B- około 4 l C- około 2,5 l D- około 1,5 l
42
41.Witamina B12 jest: A-Wytwarzana przez wątrobę człowieka
B- Dostarczana z produktami pochodzenia roślinnego C- Dostarczana z produktami pochodzenia zwierzęcego D-Wytwarzana prze nerki człowieka
43
42. Węglowodanem złożonym jest:
A- skrobia B- glukoza C- fruktoza D- galaktoza
44
43.Nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 są dostarczane w większej ilości z:
A- rybami morskimi B- oliwą z oliwek C- boczkiem D- masłem
45
A- około 25% B- około 5% C- około 10% D- około 35%
44. Jaką część wartości energetycznej diety powinno dostarczać śniadanie gdy zjadamy 5 posiłków dziennie? A- około 25% B- około 5% C- około 10% D- około 35%
46
45. Podstawą piramidy żywienia są produkty
A- mleczne B- zbożowe C- warzywa i owoce D- mięso i ryby
47
46. Chrom wpływ na produkcje insuliny
46.Chrom wpływ na produkcje insuliny. Wybierz zestaw produktów bogatych w ten pierwiastek A- brokuły, owoce morza, sok winogronowy B- ziarna zbóż, warzywa liściaste, herbata C- ryby morskie, rośliny kapuściane D- wątroba, soja, pietruszka
48
47. Rośliny strączkowe są źródłem:
A- prostych węglowodanów B- białek C- tłuszczy D- złożonych węglowodanów
49
48. Przyczyną krzywicy jest niedobór :
A- witaminy A B- witaminy D C- witaminy C D- witaminy B12
50
49. Beta-karoten nie jest dostarczany w diecie z:
A- żółtymi warzywami B- pomarańczowymi warzywami C- zielonymi warzywami liściastymi D- mięsem
51
50.Jaki % ciała stanowią węglowodany w postaci glikogenu w organizmie człowieka?
A- 1% masy ciała B- 12 % masy ciała C-15 % masy ciała D- 20 % masy ciała
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.