Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Wycieczka w chemię żywności

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Wycieczka w chemię żywności"— Zapis prezentacji:

1 Wycieczka w chemię żywności

2 W projekcie udział biorą:
Kamila Kowalczyk Dominika Pietrzak Piotr Kwiatkowski

3 Pod opieką Pani Lidii Tuszyńskiej
Paulina Nowacka Monika Bartkowiak Pod opieką Pani Lidii Tuszyńskiej

4 Dziś w menu: Mentosowa erupcja, Porwanie jajka, Tlen w kuchni,
Mleczna zabawa, Skaczące jajko, Chemiczny „Kubuś”, Niebieska galareta, Twaróg syntetyczny, Ryczące misie.

5 Mentosowa erupcja Odczynniki: Mentosy Coca cola

6 Cola Mentosy Gdyby Coca Cola została pozbawiona barwników miałaby kolor zielony:) popularna marka cukierków, głównych ich składnikiem jest guma arabska.

7 Mentosowa erupcja

8 Mentosowa erupcja Obserwacje
Po wrzuceniu kilku mentosów do coca coli, napój zaczął się silnie burzyć i powstała fontanna.

9 Mentosowa erupcja Wniosek
1.Tajemnicą reakcji jest połączenie silnie gazowego płynu z porowatą powierzchnią mentosa. Żelatyna i guma arabska rozpuszczają się łamiąc napięcie powierzchniowe, co umożliwia zwiększenie się wytrącającego dwutlenku węgla. Nagle zwiększa się ciśnienie w butelce powodujące erupcję coli.

10 Mentosowa erupcja Wniosek:
2.Spożycie mentosów i coli w dowolnej kolejności zamiast odbić może spowodować dotkliwy ból brzucha.

11 Ryczące misie Sprzęt: probówka, statyw do probówek, palnik.

12 Ryczące misie Odczynniki: Żelki

13 Żelki To rodzaj cukierka z galaretki. Wytwarzane są głównie z żelatyny oraz cukru buracznego.

14 Ryczące misie Odczynniki Chloran (V) potasu

15 Ryczące misie

16 Ryczące misie Obserwacje:
Po wrzuceniu żelkowego misia do stopionego chloranu(V) potasu zachodzi gwałtowna reakcja. Miś zaczyna się spalać, podskakiwać i wydaje charakterystyczne dzwięki.

17 Ryczące misie Wnioski:
1. Między chloranem (VI) potasu, a składnikami organicznymi żelek zachodzi silna reakcja utleniania i redukcji. 8KClO3+C12H22O11 8 KCl+ 12CO2+ 11H2O

18 Ryczące misie Wnioski: 2. W wyniku reakcji powstaje m.in.
chlorek potasu oraz liczne produkty gazowe (tlenek węgla(IV) i para wodna)

19 Ryczące misie Wnioski:
3. Ciekły utleniacz wpływa na szybkość reakcji, a wydzielający się tlenek węgla (IV) i para wodna, powodują energiczne „skoki” niedźwiedzia.

20 Kosmiczna galaretka. Odczynniki: Siarczan(VI) miedzi (II)
Wodorotlenek sodu Sprzęt: probówka, statyw do probówek

21 Kosmiczna galaretka

22 Obserwacje: Po dodaniu wodorotlenku sodu do roztworu siarczanu(VI) miedzi(II), roztwór zaczął gęstnieć i przybrał jaskrawo niebieską barwę.

23 Wnoisek: Cu(OH)2- wodorotlenek miedzi(II) ma barwę niebieską i wytrąca się w postaci galaretki. CuSO4+2NaOHNa2SO4+Cu(OH)2

24 Chemiczny Kubuś Odczynniki glukoza Cu(OH)2 (wodorotlenek miedzi II)
Sprzęt kolba stożkowa palnik łapa do probówek

25 Chemiczny Kubuś

26 Obserwacje: W probówce znika niebieskie zabarwienie wodorotlenku miedzi (II) i pojawia się osad o ceglanej barwie.

27 Wniosek: W wyniku ogrzewania wodorotlenek miedzi (II) rozkłada się na tlenek miedzi (II) i wodę. Cu(OH)2 CuO+H2O Powstały tlenek miedzi (II) reaguje z glukozą: 2 CuO+C6H12O6 Cu2O+C6H12O7


Pobierz ppt "Wycieczka w chemię żywności"

Podobne prezentacje


Reklamy Google