Pobierz prezentację
1
JESIEŃ
2
JESIEŃ Przynosi deszcze, szarugi, dzień krótki, a wieczór długi.
Perkoza wysyła za morze, a jeża usypia w norze.
3
23 JESIEŃ WRZESIEŃ Słońce nie grzeje już tak mocno, ale
dni są jeszcze ciepłe. Nazywamy je „złotą jesienią”. Z owoców i warzyw robimy różne przetwory na zimę. Z drzew spadają kolorowe liście. Ogrody, pola, łąki i lasy stopniowo pustoszeją i cichną. Jesienne miesiące to: Wrzesień, Październik i Listopad. PIERWSZY DZIEŃ JESIENI
4
JESIENIĄ: W ogrodach trwa zbiór warzyw
Sadownicy rozpoczynają zbiór owoców, z których robione są rozmaite przetwory Lasy pełne są grzybów W parkach owocują drzewa, z których spadają różnokolorowe liście Zwierzęta gromadzą zapasy na zimę, a ptaki przygotowują się do odlotu do ciepłych krajów
5
Częścią jadalną tych warzyw jest korzeń.
WARZYWA KORZENIOWE Kończy się lato i na grządkach wyrosły piękne warzywa, które należy zebrać zanim przyjdą przymrozki. marchew burak pietruszka Częścią jadalną tych warzyw jest korzeń.
6
Częścią jadalną tych warzyw są owoce.
WARZYWA OWOCOWE Światło, powietrze, woda oraz odpowiednia temperatura są roślinie niezbędne, aby mogła rosnąć i owocować. papryka fasola dynia Częścią jadalną tych warzyw są owoce.
7
Częścią jadalną tych warzyw są liście.
WARZYWA LIŚCIOWE Roślina składa się z części nadziemnej i podziemnej. Część nadziemna to pęd, a podziemna - korzeń. Łodyga utrzymuje liście, pąki, kwiaty i owoce. cebula kapusta por Częścią jadalną tych warzyw są liście.
8
OWOCE Sadownicy rozpoczynają zbiór owoców.
Najzdrowsze są owoce zerwane prosto z drzewa, jednak przed jedzeniem trzeba je zawsze umyć. gruszki jabłka śliwki winogrona
9
PRZETWORY OWOCOWO-WARZYWNE
Warzywa i owoce są smaczne i zdrowe. Jesienią robi się z nich różne przetwory – soki, kompoty, dżemy, przeciery i mrożonki.
10
GRZYBY JADALNE Borowik szlachetny Koźlarz czerwony Maślak zwyczajny
Mleczaj rydz
11
Muchomor sromotnikowy
GRZYBY TRUJĄCE Muchomor czerwony Muchomor sromotnikowy Nie niszczmy tych grzybów. Grzyby trujące dla człowieka - są pożyteczne dla lasu! Maślanka wiązkowa
12
JESIENNE DRZEWA W słoneczne dni można brodzić po kolorowych liściach.
Pod drzewami znajdziemy różne owoce i nasiona. Kasztany pod kasztanowcem „Noski” pod klonem
13
Korale jarzębiny pod jarzębiną
Żołędzie pod dębem
14
ZAPASY NA ZIMĘ Jesienią wiewiórka gromadzi zapasy nie tylko w dziupli, ale i w gnieździe. Ma zwyczaj zagrzebywania owoców i nasion w różnych miejscach. Na pożywienie kreta składają się głównie dżdżownice, zgromadzone wcześniej w jego kopcu.
15
PTAKI ODLATUJĄCE DO CIEPŁYCH KRAJÓW
bocian dzikie gęsi jaskółka dudek
16
KONIEC Opracowanie: Dorota Kapela
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.