Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałBonifacy Gawryś Został zmieniony 10 lat temu
1
„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!
2
Gęsinę upiekliśmy starannie tak jak należy w brytfannie
Gęsinę upiekliśmy starannie tak jak należy w brytfannie. Duża ilość cebuli sprawiła, że mięsko, aż słodkie było. Do tego podaliśmy pyszny barszcz, który najlepiej smakuje gdy na kostkach gęsich się go gotuje. Domowy chleb z gęsim smalcem miał również wśród naszych gości duże poparcie.
3
Goście do nas przybywają i do stołu już siadają
Goście do nas przybywają i do stołu już siadają. Kawą, ciastem biesiadę zaczynamy – całą rodzinę do siebie zapraszamy.
4
Najpierw nieśmiało i delikatnie próbują goście gęsinę przyrządzoną akuratnie.
5
Potem odważniej rodzina sięga, po kawałki tego ptaka, co całe życie tylko gęga.
6
Wszystkim humory dopisują bo gęsinę dziś smakują
Wszystkim humory dopisują bo gęsinę dziś smakują. Było sto lat dla solenizanta i patriotyczne pieśni, byliśmy chyba w tym najgłośniejsi.
7
Gęsina wspaniała dzieciom energii dodała, a nawet nasze pupile szynszyle gdyby jaroszami nie były, też chętnie do posiłku by się dołączyły.
8
Wieczorem ucichł gwar, muzyka, każdy gość do domu zmyka, dzieci nasze smacznie śpią, tylko my troszkę się rozmarzyliśmy i tak sobie pomyśleliśmy: Może ta gęsina młoda tyle nam energii doda, że za roczek albo dwa bocian nam córeczkę da…
9
Gęś w cebuli + barszcz czerwony na gęsinie + smalec gęsi - przepis
Składniki: 1 gęsia tuszka 5-6 dużych cebul 4-5 marchewek 2 pietruszki 1/2 małego selera Kilka liści pora 2 butelki barszczu czerwonego np. firmy Rolnik Przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, curry, przyprawa do kurczaka, papryka słodka, 3-4 ząbki czosnku, kostki rosołowe, oliwa, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek Wykonanie: Z tuszki gęsiej wykrawamy korpus, skrzydła, tłuszcz oraz skórę. Z kości i skrzydeł z warzywami (marchew, pietruszka, seler, por) i przyprawami (liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, kostki rosołowe) gotujemy rosół. Kiedy jest gotowy dolewamy barszcz czerwony oraz wkrawamy 3-4 ząbki czosnku i majeranek do smaku. Pilnujemy przy tym aby barszcz się nie zagotował, gdyż straci piękny czerwony kolor. Skórę i tłuszcz mielimy przez maszynkę do mięsa, a następny przetapiamy na małym ogniu na bardzo zdrowy smalec. Smalec topimy do momentu kiedy skwarki będą miały złoty kolor. Pierś gęsią oraz nogi dzielimy na kawałki. Z przypraw (sól, pieprz, pieprz ziołowy, curry, przyprawa do kurczaka, papryka słodka, kostka rosołowa, oliwa) robimy marynatę i nacieramy nią mięso. Następnie kawałki mięsa podsmażamy szybko na mocno rozgrzanym tłuszczu np. wcześniej przetopionym smalcu gęsim. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażone mięso i cebulę przekładamy do rondelka, podlewamy nieco wodą i dusimy na wolnym ogniu, około 1 godziny i 20 minut. Smacznego!
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.