Pobierz prezentację
OpublikowałFelicyta Lewek Został zmieniony 10 lat temu
1
2) Wózek kelnerski, kredens, Guéridon, 3)Obrusy ,serwetki, nakładki
LEONARDO PROJECT “F&B4YOU” PODSTAWOWE WYPOSAŻENIE LOKALU 1)Stoły, krzesła 2) Wózek kelnerski, kredens, Guéridon, 3)Obrusy ,serwetki, nakładki
2
Rodzaje stołów Stół prostokątny Stół okrągły
3
Obrusy Serwety Serwetki Nakładki Obrusy
4
Osobiste akcesoria kelnera
Zapalniczka Notesik kelnerski Długopis Serwetka kelnerska
5
4)Sztućce (lub srebro) Noże: nóż klasyczny, nóż deserowy, nóż do masła
Widelce: widelec deserowy, widelec do ryb, widelec klasyczny. Noże: nóż klasyczny, nóż deserowy, nóż do masła Łyżki : łyżka klasyczna, łyżeczka deserowa, łyżeczka do herbaty, łyżeczka do kawy Srebro do serwowania: widelec i łyżka 11 – Łyżka do sosu 3 - Nóż 9 – Nóż do ryb 10 – Łyżka do ryb 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 4 – łyżeczka deserowa 2 - Widelec 5 – Widelczyk deserowy 6 – Nóż deserowy 8 – Widelec do ryb 12 – Nóż do steków 7 – Nóż do masła 1 - Łyżka
6
Styl nowoczesny Styl klasyczny Karafki i dekantacja Champagne cup
5)Szkło: szklanka do wody, kieliszek do wina białego, kieliszek do wina czerwonego, Styl nowoczesny Styl klasyczny Różnicą pomiędzy stylem Klasycznym a Nowoczesnym jest długość szkła i jego wysokość Karafki i dekantacja Champagne cup Liquer glass White wine glass Red wine glass Water glass Flûte Water glass White wine glass Red wine glass Flûte
7
Rodzaje szkła: Kieliszek do wina czerwonego
Charakteryzuje się dość szerokim dnem. Dzięki temu zwiększa się kontakt wina z powietrzem, co ma na celu rozwinięcie bukietu . Kieliszek do wina białego Charakteryzuje się wysoką nóżką i wąskim kielichem o pojemności 100 cm3 .
8
Kieliszek Kieliszek do likieru inaczej zwany tulipanem
Charakteryzuje się małym kielichem o pojemności 25 – 50 cm 3. Kieliszek do likieru inaczej zwany tulipanem Charakteryzuje się dość wysoką nóżką i czarką o pojemności cm3.
9
Talerz do dania Ceramika:
talerz, płytki talerz, talerz do zupy, talerzyk deserowy, talerzyk do pieczywa Płytki talerz Talerz do zupy Talerzyk deserowy Talerzyk do pieczywa Talerz do dania zasadniczego Pod talerz
10
Różne rodzaje filiżanek i podstawek pod filiżanki
Filiżanka do herbaty lub mleka Filiżanka do mleka lub herbaty i podstawka Filiżanka do kawy i podstawka Filiżanka do kawy Filiżanka do Espresso i podstawka Filiżanka do Espresso
11
Wyposażenie restauracji i narzędzia Wózek do flambirowania
Wózek na dania gorące Wózek kelnerski Guéridon Wózek do win Wózek do deserów Wózek do flambirowania
12
Komody- pomocnik kelnerski
13
Sprzęt Szafka Cava Bemar Taca kelnerska Płyta grzejna
Chwytak do szynki
14
Różna zastawa stołowa Dzbanek do herbaty Menaż Cukierniczka
Młynek do pieprzu Czajniczek do kawy Dzbanek do mleka
15
Nóż do filetowania mięsa
Varius tools Szczypczyki do lodu Przyprawy Ostrzałka Nóż do mięsa Nóż kuchenny Nóż do obierania Wiaderko do lodu Nóż do filetowania mięsa
16
1 – Koszyk do pieczywa 2 – Koszyk do owoców 3 – Waza do zupy 4 - Sosjerka 5 - Maselniczka
17
Bar w Sali restauracyjnej
(Look at the glasses from the left side to the right side) Szkło barowe: Mały tumbler: do soków warzywnych i owocowych, Whisky, Kieliszek do wódki Wysoki tumbler (wysoka szklanka): do koktajli mlecznych, napojów bezalkoholowych, większości drinków Kieliszek do martini Kieliszek do koktajli: w większości do kremowych koktajli. Kieliszek do likieru: do wszystkich rodzajów likierów Koniakówka: duża czara ,do koniaku, brendy, likierów takich jak : Bénédictine, Chartreuse, Cointreau etc.
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.