Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałWiktor Karpiński Został zmieniony 9 lat temu
1
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek
2
Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy skutki niewłaściwego sposobu odżywiania mogą mieć najpoważniejsze konsekwencje.
3
Zasady zdrowego żywienia w pigułce Zasada 1: jedz owoce i warzywa kilka razy dziennie A im więcej, tym lepiej. Najbardziej wartościowe owoce i warzywa to: grupa czerwona: pomidory, jabłka, czereśnie, truskawki, papryka czerwona, buraki, owoc granatu. grupa żółto-pomarańczowa: pomarańcze, banany, marchew, brzoskwinie, cytryny, soki pomarańczowe i marchwiowo–owocowe. grupa zielona: szpinak, sałata, brukselka, brokuły, kiwi, rzeżucha, ogórek, agrest, szparagi. grupa fioletowa: bakłażan, aronia, czarne porzeczki, ciemne winogrona. grupa biała: cebula, por, czosnek, cykoria, kapusta.
4
Zasada 2: każdego dnia jedz dwie porcje produktów z białkiem Białko obecne jest m.in. w: nabiale mięsie rybach roślinach strączkowych (fasola, soja, groch, soczewica) Zasada 3: włącz do diety produkty pełnoziarniste Wspomagają przemianę materii, a jednocześnie dłużej dają uczucie sytości. Do produktów z pełnego ziarna zaliczamy m.in.: płatki owsiane pieczywo razowe brązowy ryż zarodki pszenne
5
Zasada 4: dużo pij Powinniśmy wypijać codziennie ok. 2,5litra płynów. Nie musi to być sama woda. Liczą się także soki, czy herbatki ziołowe. Zasada 5: ogranicz sól Dobowe zapotrzebowanie organizmu (ok. 300mg soli kuchennej) zaspokajamy jedząc warzywa, mięso, nabiał, czy pieczywo. Słony smak potraw możesz uzyskać dodając zioła, przede wszystkim bazylię, tymianek, estragon, imbir, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy.
6
Zasada 6: nie stroń od zdrowych tłuszczów Ogranicz tłuszcze typu trans (oleje częściowo utwardzone, np. margaryny) oraz tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Należy natomiast dostarczać organizmowi niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które znajdują się w olejach roślinnych (rzepakowy, lniany, z pestek winogron, pestek dyni czy słonecznika). Zdrowe tłuszcze znajdują się także w w rybach (np. łosoś, dorsz, halibut, makrela, śledź, tuńczyk, szprot)
7
Zasada 7: słodycze tak, ale zaraz po posiłku Słodycze najlepiej spożyć jako deser, bezpośrednio tuż po posiłku. A najlepiej zastąpić je zdrowymi smakołykami, np. suszone owoce, orzechy. Zasada 8: jedz mało, ale często Jedz często – czyli 5 posiłków w ciągu dnia. Organizm lepiej przyswaja spożywane pokarmy kiedy dostarczane są częściej, ale w mniejszych porcjach.
9
Bibliografia: 1. Łagowska K., Kształtujemy zdrowe nawyki żywieniowe!, Mały Uczeń, s.35-37. 2. Mierzejewska E., Poznaj zasady najlepszego na świecie odżywiania. Vita – Zdrowie Kobiety, s. 88-93. 3. Wróblewska M., Pięć rewelacyjnych sposobów na zachowanie Zdrowia i Urody, źródło: http://www.interwellness.pl/zdrowie/ [dostęp: 17.09,215r]http://www.interwellness.pl/zdrowie/
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.