Pobierz prezentację
OpublikowałOskar Lis Został zmieniony 9 lat temu
1
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
2
Co to jest substancja dodatkowa?
Substancja dodatkowa - oznacza substancję, która nie jest zwyczajowo odrębnie spożywana jako żywność, niebędącą typowym składnikiem żywności, niezależnie od tego, czy posiada wartość odżywczą, czy nie, której celowe użycie technologiczne w procesie produkcji, przetwarzania, przygotowywania, pakowania, przewozu i przechowywania żywności spowoduje lub może spowodować, że substancja ta stanie się bezpośrednio lub pośrednio składnikiem środka spożywczego albo półproduktów będących jego komponentami Na podstawie opinii Komitetu Ekspertów ds. Dodatków do Żywności, Komitet Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności i Zanieczyszczeń ustala dla poszczególnych substancji wskaźnik ADI (Acceptable Daily Intake) czyli akceptowane dzienne pobranie. ADI - jest to ilość substancji wyrażona w mg/kg masy ciała człowieka, która pobierana codziennie w ciągu całego życia z pożywieniem i z innych źródeł nie okaże się według wszelkiego prawdopodobieństwa i obecnego stanu wiedzy szkodliwa dla zdrowia.
3
Barwniki Barwniki obejmują naturalne składniki żywności oraz naturalne źródła surowcowe, normalnie same niespożywane jako żywność i nieużywane jako charakterystyczne jej składniki; barwnikami są również preparaty otrzymane ze środków spożywczych i innych naturalnych źródeł surowcowych, uzyskane w procesie fizycznej lub chemicznej ekstrakcji, w której ekstrahuje się selektywnie pigmenty względem składników odżywczych albo aromatycznych. Barwa produktów żywnościowych uwydatnia ich smakowitość, zwłaszcza wyrobów cukierniczych. Przez dodanie barwników przywraca się naturalną barwę produktowi zmienioną w wyniku obróbki technologicznej, intensyfikuje się barwy naturalnie występujące w żywności lub uzyskuje całkiem nową barwę.
4
Przeciwutleniacze Trwałość produktów spożywczych zależy od zachodzących w nich przemian chemicznych. Pod wpływem tlenu niektóre z produktów ulegają bowiem utlenianiu, co powoduje np. rozkład tłuszczów czy ciemnienie owoców i warzyw. Aby zapobiec tego typu niekorzystnym przemianie, dodaje się przeciwutleniaczy (antyoksydanów) do takich środków spożywczych, jak: olej, margaryny, wędliny, przetwory owocowe i zbożowe. Substancje te oznacza się literą E i liczbę rozpoczynającą się cyfrą 3. Przykładami przeciwutleniaczy są: Kwas askorbinowy E300 Lecytyna E322 Kwas cytrynowy E330 Kwas fosforowy(v) E338.
5
Środki zagęszczające Do produktów spożywczych, takich jak np. galaretki, lody, soki, jogurty dodaje się środków zagęszczających. Oznacza się je literą E i liczbą rozpoczynającą się cyfrą 4. Mogą to być produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego: Agar E406 z glonów morskich Chleb świętojański E410 z owoców drzewa świętojańskiego Pektyna E440 z owoców Żelatyna E441 z białka zwierzęcego (kolagenu).
6
Substancje zapachowe Substancje zapachowe dodawane do produktów spożywczych to olejki, które stosowane są do wyrobu cukierniczych, ciast, lodów i napojów. Nie mają one oznaczeń typu E. Przykłady stosowanych olejków: Olejek cynamonowy Olejek cytrynowy Olejek eukaliptusowy Olejek migdałowy Olejek pomarańczowy Olejek różany Olejek miętowy Olejek arakowy.
7
Środki spulchniające Dodawane do pieczywa i ciast nadają im puszystość i lekkość. Przykładem jest: Wodorowęglan sody (soda oczyszczona) E500b. Węglany potasu i wodorowęglan potasu E500b. Węglany amonu i wodorowęglan amonu E500b. Węglany magnezu i wodorowęglan magnezu E5004.
8
Emulgatory Do niektórych produktów spożywczych dodawane są ponadto substancje zwane emulgatorami. Ułatwiają one tworzenie się emulsji i zapobiegają jej rozwarstwianiu. Przykładem jest: Lecytyna E322, która jest równocześnie przeciwutleniaczem.
9
UCZNIOWIE KLASY iii GIMNAZJUM
DZIĘKUJEMY UCZNIOWIE KLASY iii GIMNAZJUM
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.