Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
PRZYPRAWY W KUCHNI POLSKIEJ
GRUPA D
2
MAJERANEK - DER MAJORAN
POCHODZI Z BASENU MORZA ŚRÓDZIEMNEGO DODAWANY JEST PRZEDE WSZYSTKIM DO DAŃ CIĘŻKOSTRAWNYCH, TAKICH JAK GROCHÓWKA CZY ZUPA FASOLOWA, POTRAW Z ROŚLIN STRĄCZKOWYCH ORAZ TŁUSTYCH MIĘS (BARANINA, GĘSINA)
4
CYNAMON - DER ZIMT POCHODZI Z POŁUDNIOWO-WSCHODNIEJ AZJI I AUSTRALII
STOSUJE SIĘ DO JAGNIĘCINY, DAŃ Z RYŻU ORAZ DO DESERÓW
6
CZOSNEK - DER KNOBLAUCH
POCHODZI Z AZJI ŚRODKOWEJ CZOSNEK DODANY DO POTRAW GOTOWANYCH I SMAŻONYCH, TRACI PRZYKRY ZAPACH I WÓWCZAS SMAKOWO WZBOGACA POTRAWĘ
8
CHRZAN - DER MEERRETTICH
POCHODZI Z POLSKI UŻYWA SIĘ GO DO PRZYPRAWIANIA MIĘS, RYB, BURAKÓW ĆWIKŁOWYCH, OGÓRKÓW KISZONYCH
10
KOPEREK - DER DILL POCHODZI Z POŁUDNIOWO-ZACHODNIEJ AZJI
DODAJE SIĘ GO DO SAŁATEK, SOSÓW, POTRAW MIĘSNYCH I RYB
12
SÓL – DIE SALZ NAJWIĘKSZE ZŁOŻA SOLI ZNAJDUJĄ SIĘ WE FRANCJI, ROSJI, USA ORAZ CHINACH ZASTOSOWANIE SOLI W KUCHNI JEST NIEOGRANICZONE
14
ZIELE ANGIELSKIE - DER PIMENT
POCHODZI Z JAMAJKI STOSUJE SIĘ DO POTRAW MIĘSNYCH, SOSÓW, RYB SMAŻONYCH, SAŁATEK RYBNYCH, ZUP ORAZ GALARETEK
16
STOSUJE SIĘ DO ZUP, POTRAW Z RYB I DROBIU, SOSÓW, ORAZ POTRAW Z RYŻU
SZAFRAN – DER SAFRAN PRZYPUSZCZALNIE POCHODZI ZE WSCHODNICH OBSZARÓW BASENU MORZA ŚRÓDZIEMNEGO STOSUJE SIĘ DO ZUP, POTRAW Z RYB I DROBIU, SOSÓW, ORAZ POTRAW Z RYŻU
18
GOŹDZIKI - DIE GEWÜRZNELKEN
POCHODZĄ Z INDONEZJI SĄ DOSKONAŁĄ PRZYPRAWĄ DO KOMPOTÓW, NADZIENIA DO CIAST, SOSÓW, MARYNAT GRZYBOWYCH, RYBNYCH, PRZETWORÓW MIĘSNYCH I PIECZENI
20
LIŚĆ LAUROWY – DIE LORBEERBLÄTTERN
POCHODZI Z OBSZARÓW MORZA ŚRÓDZIEMNEGO I WYBRZEŻY MORZA CZARNEGO DODAJE SIĘ JE DO ZUP, DZICZYZNY I WOŁOWINY WZBOGACAJĄ SMAKOWO SOSY, GULASZE
22
PIEPRZ - DER PFEFFER POCHODZI Z AZJI
ZASTOSOWANIE KULINARNE PIEPRZU JEST NIEOGRANICZONE, DODAJEMY GO WŁAŚCIWIE DO KAŻDEJ POTRAWY
24
KMINEK - DER KÜMMEL POCHODZI Z EUROPY ŚRODKOWEJ I AZJI
PRZYPRAWA DO POTRAW TŁUSTYCH I CIĘŻKOSTRAWNYCH (BARANINA)
26
POCHODZI Z EGIPTU, AZJI MNIEJSZEJ ORAZ TERENÓW MORZA ŚRÓDZIEMNEGO
ANYŻ - DER ANIS POCHODZI Z EGIPTU, AZJI MNIEJSZEJ ORAZ TERENÓW MORZA ŚRÓDZIEMNEGO PRZYPRAWA ZNAJDUJE ZASTOSOWANIE W PRZYGOTOWANIU POTRAW SŁODKO - KWAŚNYCH, MIĘSNYCH I WARZYWNYCH.
28
GAŁKA MUSZKATOŁOWA – DIE MUSKATNÜSSE
POCHODZI Z WYSP BANDA NAJCZĘŚCIEJ STOSUJE SIĘ DO CIAST STOSUJE SIĘ JĄ W POSTACI ZMIELONEJ LUB TARTEJ
30
GORCZYCA - DER SENF POCHODZI Z REGIONU MORZA ŚRÓDZIEMNEGO
GORCZYCA TO PRZEDE WSZYSTKIM GŁÓWNY SKŁADNIK MUSZTARDY
32
ROZMARYN – DER ROSMARIN
POCHODZI Z REGIONU MORZA ŚRÓDZIEMNEGO JEST DODATKIEM DO SMAŻONYCH RYB, GRZYBÓW, SOSÓW ORAZ SAŁATEK
34
AUTORZY PREZENTACJI PIERONKIEWICZ JOANNA PIŃSKI PIOTR
PRZYBYŁA KAROLINA RAK KATARZYNA ROJEK JUSTYNA WANDZEL KAROLINA
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.