Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałDominik Zakrzewski Został zmieniony 9 lat temu
1
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
2
III etap edukacyjny CHEMIA
3
Denaturacja białka to nieodwracalny proces ścięcia i wytrącenia białka.
4
Denaturacja polega na nieodwracalnym zniszczeniu wyższych struktur białkowych, przy zachowaniu sekwencji aminokwasów.
5
CYSTEINA CYSTYNA W procesie denaturacji niszczone są wiązania wodorowe, a mostki dwusiarczkowe ulegają zerwaniu.
6
Najważniejszymi metodami fizycznymi denaturacji są: - ogrzewanie, - silne mieszanie, - wytrząsanie, - naświetlanie nadfioletem, - naświetlanie promieniowaniem rentgenowskim, - naświetlanie promieniowaniem jonizującym, - działanie ultradźwiękami.
7
Denaturacja białek może zachodzić także pod wpływem: - soli metali ciężkich, - mocnych kwasów i zasad, - niskocząsteczkowych alkoholi, - aldehydów.
8
W przebiegu tych procesów białko takie nie traci wartości spożywczych, ale zanika jego czynność biologiczna.
9
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.