Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
PROJEKT INTERDYSCYPLINARNY
autor: Sara Pilarczyk uczennica klasy: I c rok szkolny: 2013/2014 OPIEKUN PROJEKTU: URSZULA SKOLIMOWSKA Śleszowice, marzec 2014 r.
2
Wnioski z hodowli pleśni
3
Założenie hodowli Dnia r. została założona hodowla pleśni trzech produktów w pięciu różnych warunkach przechowywania. Obserwacje prowadzono raz w tygodniu.
4
III tydzień obserwacji
ciemne pomieszczenie czerwone światło lodówka niebieskie światło temp. pokojowa Wnioski: Zaobserwowano proces tworzenia się pleśni we wszystkich warunkach w mniejszym lub w większym stopniu oprócz produktów przechowywanych w lodówce, gdzie niska temperatura hamuje rozwój pleśni.
5
VI tydzień obserwacji czerwone światło lodówka ciemne pomieszczenie
niebieskie światło temp. pokojowa Wnioski: Zaobserwowano większy rozwój pleśni, najbardziej w kolorowych światłach na owocu i chlebie. Natomiast mięso we wszystkich warunkach zmieniło swoje zabarwienie, konsystencję i wydobywało okropny zapach, lecz nie pojawiła się na nim pleśń. W lodówce na produktach – brak oznak pleśni.
6
VIII tydzień obserwacji
czerwone światło ciemne pomieszczenie lodówka niebieskie światło temp. pokojowa Wnioski: W lodówce, jedynie na chlebie pojawił się czarny punkt tworzącej się pleśni. Pozostałe produkty w różnych warunkach uległy dalszemu procesowi rozwoju pleśni. Najbardziej owoc przechowywany w czerwonym świetle zmienił się, kurcząc się, zzieleniał.
7
Podsumowanie Na rozwój pleśni wpływają warunki miejsca przechowywania, rodzaj naświetlenia i temperatura.
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.