Pobierz prezentację
1
NA CZYM POLEGA PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE?
2
DIAGNOZA NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH MŁODZIEŻY
3
Jak odżywiają się uczniowie klas II Gimnazjum im. ks. P
Jak odżywiają się uczniowie klas II Gimnazjum im. ks. P. Wawrzyniaka w Mogilnie? Wyniki zostały opracowane na podstawie przeprowadzonych ankiet wśród 127 gimnazjalistów naszej szkoły, którzy anonimowo odpowiadali na 10 pytań.
4
57 % - jada regularnie posiłki
65 % -zjada posiłków dziennie 79 % - spożywa I śniadanie 57 % - spożywa II śniadanie 100 % - zjada obiad 47 % - spożywa 1 raz albo rzadziej mleko lub przetwory mleczne 41 % - spożywa owoce i warzywa tylko w 2 posiłkach 87 % - podjada między posiłkami chipsy i słodycze 60 % - najczęściej pije słodzone soki owocowe 72 % - nie jada lub jada rzadko hamburgery, hot-dogi itp. 59 % - w sklepiku szkolnym kupuje przede wszystkim słodkie i gazowane napoje
5
Najczęstsze błędy żywieniowe naszych gimnazjalistów to:
niejedzenie I śniadania w domu i II śniadania w szkole, podjadanie między posiłkami słodkich, tłustych, z chemicznymi dodatkami przekąsek, spożywanie zbyt małej ilości owoców, warzyw, nabiału na rzecz słodkich soków i gazowanych napojów.
6
Oferta sklepiku szkolnego w Gimnazjum im. ks. P. Wawrzyniaka w Mogilnie?
Opracowano w oparciu o wywiad z właścicielem – sprzedawcą.
7
1. W sklepiku dostępne są: napoje gazowane, niegazowane, woda mineralna, źródlana, soki, drożdżówki, mini pizza, paszteciki , batony, wafle, herbatniki, czekolady, lizaki, gumy, chrupki kukurydziane, chipsy ziemniaczane, krakersy wielozbożowe, popcorn, paluszki solone i z sezamem, jabłka. 2. Wszystkie w/w produkty sprzedawane są mniej więcej w podobnych ilościach.
8
3. Zapotrzebowanie jest na większy asortyment gum
do żucia, banany, herbaty owocowe na ciepło, kanapki z warzywami, jogurty pitne. 4. Produkty pełnowartościowe ze względu na cenę i przyzwyczajania wielu uczniów są towarem nieatrakcyjnym dla kupujących. WAŻNE Od roku szkolnego 2015/2016 produkty do sprzedaży w sklepiku szkolnym określi ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
9
DO PRZEMYŚLENIA Fundacja Banku Ochrony Środowiska ogłasza co roku konkurs: „Sklepiki szkolne zdrowa reaktywacja”. Sklepiki mają się zmienić w miejsca przyjazne uczniom, w których będą mogli oni zjeść zdrowe drugie śniadanie. To znaczy nie chipsy, nie drożdżówki, nie żelki, ale np. kanapki z razowego pieczywa z warzywami, sałatki, świeżo wyciskane soki. Można uzyskać granty na określoną kwotę. Szkoły będą mogły kupić albo jakiś sprzęt do przygotowywania czy też przechowywania posiłków, albo będą mogły przeznaczyć pieniądze na remont pomieszczenia czy zakup mebli. Sprzedawca wspólnie ze szkołą może złożyć wniosek o przebudowę sklepiku szkolnego.
10
„NIE WYSTARCZY JEŚĆ TRZEBA SIĘ ODŻYWIAĆ” Specjalista ds. żywienia
RECEPTA NA ZDROWIE „NIE WYSTARCZY JEŚĆ TRZEBA SIĘ ODŻYWIAĆ” Specjalista ds. żywienia dietetyk
11
Składniki pokarmowe ważne dla organizmu
Białka- składnik budulcowy komórek i płynów tkankowych Tłuszcze - zapasowy materiał energetyczny Cukry - główne źródło energii Witaminy - składnik regulujący Sole mineralne - składnik budulcowy i regulujący
12
Piramida zdrowego żywienia
13
Jakość i ilość dostarczanych produktów pokarmowych musi być dostosowana do wieku, płci, budowy ciała, trybu życia, właściwości psychofizycznych i fizjologicznych oraz odpowiednio komponowana w posiłki i racjonalnie rozkładana w ciągu całego dnia. Piramida żywienia przedstawia grupy produktów pokarmowych i zalecaną częstotliwość ich spożywania w ciągu tygodnia. Podstawę piramidy stanowią produkty, których należy spożywać najwięcej w ciągu tygodnia. W wyższych częściach piramidy umieszczone są produkty, których należy spożywać mniej w ciągu tygodnia. Im wyżej, tym zalecana częstotliwość spożywania maleje.
14
Zasady zdrowego odżywiania
1.Odżywiaj się regularnie. 2.Dbaj o różnorodność posiłków. 3.Unikaj nadmiernych ilości tłuszczów zwierzęcych. 4.Spożywaj dużo warzyw i owoców. 5.Spożywaj zdrowe węglowodany i nasiona roślin strączkowych. 6.Pij wodę. 7.Unikaj nadmiaru soli. 8. Korzystaj z żywności ekologicznej, jak najmniej przetworzonej bez sztucznych, chemicznych dodatków szkodliwych dla organizmu. 9. Nie pij alkoholu.
16
ZAPOTRZEBOWANIE ENERGETYCZNE DLA DZIEWCZYNY w wieku 13 – 16 lat
Ok.2500 kcal dziennie I śniadanie ok. 30% kcal II śniadanie ok. 5% kcal Obiad ok. 40% kcal Podwieczorek ok. 5% kcal Kolacja ok. 20% kcal W tym: 15% białka 55 % węglowodany, 30% tłuszcze
17
ZAPOTRZEBOWANIE ENERGETYCZNE DLA CHŁOPCA w wieku 13 – 16 lat
Ok.3300 kcal dziennie I śniadanie ok. 30% kcal II śniadanie ok. 5% kcal Obiad ok. 40% kcal Podwieczorek ok. 5% kcal Kolacja ok. 20% kcal W tym: 15% białka 55 % węglowodany, 30% tłuszcze
18
MENU NASTOLATKA Zdrowe żywienie to mądre myślenie
21
Pełnowartościowe przekąski
22
SKUTKI NIEPRAWIDŁOWEGO ODŻYWIANIA
Zaburzenia stanu zdrowia i rozwoju Niedobór masy ciała Nadwaga Otyłość Anoreksja Bulimia
23
SKUTKI BŁĘDÓW ŻYWIENIOWYCH
Rozdrażnienie Nadpobudliwość Bóle głowy Brak koncentracji Zmęczenie Trudności w przyswajaniu wiedzy
24
O JEDZENIU NA WESOŁO Co zrobić, aby zdrowym być? Na przykład dużo wody pić. Jeść owoce i warzywa Gdyż to na cerę dobrze wpływa. Dużo biegać, dużo ćwiczyć, Aby więcej już nie przytyć. Zjadaj jabłko i marchewkę Żeby ładną mieć sylwetkę. Każdy człowiek ci to powie Że najważniejsze w życiu jest Przecież zdrowie!
26
Opracowanie prezentacji
Przemysław Graczyk Karolina Kula Karolina Kaczmarek Katarzyna Lubińska Zuzanna Sip kl. II E
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.