Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Uprawa buraka poziom cukru, słaba gleba, zawartość azotu

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Uprawa buraka poziom cukru, słaba gleba, zawartość azotu"— Zapis prezentacji:

1 Uprawa buraka poziom cukru, słaba gleba, zawartość azotu
SŁOWA KLUCZE: Wydajności brutto, wydajność cukru, poziom cukru, słaba gleba, zawartość azotu ■ Bacteriosol, Centrum poszukiwań agronomicznych, 2725 Le Noirmont, Szwajcaria ■ Gospodarstwo Pana PIGET, TREILLES ■ EARL DEPAEPE, NONVILLE ■ Gospodarstwo Pana MANCEAUX, Leffincourt, Ardennes. SOBAC Résultats d’expérimentation « Betteraves » RE 05 Version 01

2 DOŚWIADCZENIE: BURAKI CUKROWE
Źródło: zrealizowano w Szwajcarii przez Bactosol, 2725 Le Noirmont, 1993. Doświadczenie ma na celu porównanie uprawy nawożonej tradycyjnie do uprawy nawożonej Bactériosolem. Chodzi o sprawdzenie ilości cukru produkowanego na hektar. Próbka wzorcowa: Przedplon zbożowy, 25 ton obornika /ha Saletrzak27%: 200 kg/ha 48 P +144 K Bactériosol ® : Przedplon zbożowy, 25 ton obornika/ha Bactériosol:300 kg/ha Doświadczenie, cały areał, 5 powtórzeń Próbka wzorcowa Bactériosol® Różnica absolutna Różnica względna Wydajność korzeni (kg/ha) 74 632 88 492 + 19% Zawartość cukru (%) 17,32 16,95 - 0,37 - 2% Wydajność cukru 12 927 15 000 + 16% Doświadczenie ukazuje wzrost produktywności o 16% na korzyść Bactériosolu. Zauważmy także lepszy stan sanitarny z powiększoną o 40% masą zieloną i 9,7% dodatkowej masy korzeni na hektar.

3 Porównanie wyników doświadczenia w 20 gospodarstwach w rejonie.
Porównanie wyników w rejonie, tydzień uprawy 38, do wyników podczas stosowania Bactériosolu pokazują: + 0,5 % cukru na korzyść Bactériosolu® + 370 gramów korzeni na korzyść Bactériosolu®

4 ESSAIS BETTERAVES SUCRIERES
Źródło: Zrealizowano u Pana PIGET J.P. w TREILLES, 2000. Przedplon: Jęczmień Nawożenie : Próbka wzorcowa: 10 T/ha nawozu drobiowego + 90 N +90 K +37 MgO Bactériosol: 10 T/ha , nawozu drobiowego kg/ha Bactériosolu®+ 40 N Nawodnienie: NIE WYDAJNOŚĆ % Próbki wzorcowej ZASOBNOŚĆ % cukru BACTERIOSOL® + 40 N 100% 19.2 Próbka wzorcowa + 90 N 18.0 Źródło: Zrealizowano w EARL DEPAEPE w NONVILLE, 2000. Nawożenie : Klasyczne: 50 T/ha nawozu bydlęcego + 90 N 72 K 144 K Bactériosol: 50 T/ha nawozu bydlęcego kg/ha Bactériosolu® + 58 N lub 0 N Nawodnienie: TAK WYDAJNOŚĆ % Próbki wzorcowej ZASOBNOŚĆ % cukru BACTERIOSOL® + 58 N 106% 17.4 Próbka wzorcowa + 90 N 100% 17.1 BACTERIOSOL® + 0 N 88% 16.0

5 Wydajność przy 16 % cukru w t/ha
DOŚWIADCZENIE: BURAKI CUKROWE Źródło: w Epinette BUSNES. Nawożenie: Próbka wzorcowa: 78 N + 48 P +144 K Bactériosol® : Bactériosol® + 50 N Wydajność brutto w t/ha Zasobność w % cukru Wydajność przy 16 % cukru w t/ha BACTERIOSOL® 68 t/Ha 18,7 % 82 Próbka wzorcowa 17.3 % 75 różnica 1,4 7 zmiana + 8 % + 9 %

6 DOŚWIADCZENIE:BURAKI CUKROWE
Źródło: zrealizowano u Denis Manceaux, Ulica des Budes, Leffincourt. Próbka wzorcowa: Bactériosol 150 N + 48 P +144 K 300 kg de Bactériosol® N 10,6 18,2 8,3 19,0 2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 Słaba gleba (% ziemi) Zasobność ((% cukru) 71,9 85,6 71,2 89,4 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 Wydajność Brutto (t/hektar) przy 16% Doświadczenie wykazało na korzyść Bactériosolu® : + 0,8 % zawartości cukru + 3,8 tony/hektar sprowadzone do 16%.


Pobierz ppt "Uprawa buraka poziom cukru, słaba gleba, zawartość azotu"

Podobne prezentacje


Reklamy Google