Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Odżywianie
2
Odżywianie ryb Roślinożerne 5% gatunków
Fitoplanktonożerne (filtratory) Makrofitofagi Peryfitonożerne Detrytusożerne 10% gatunków Mięsożerne 85% gatunków Zooplanktonożerne Bentosożerne Drapieżne
3
Odżywianie ryb Pierwszy pokarm – endogenny (żółtko)
Wykluta larwa ma niedorozwinięty i niedrożny przewód pokarmowy, brak enzymów trawiennych Brzana Pstrąg tęczowy
4
Odżywianie ryb Początek odżywiania egzogennego możliwy, gdy:
przewód pokarmowy jest drożny wydzielane są enzymy trawienne larwa sprawnie się porusza (ma płetwy + pęcherz pławny) Następuje to po CZĘŚCIOWEJ resorpcji pęcherzyka żółtkowego – okres odżywiania mieszanego (endo-egzogennego)
5
„Punkt bez powrotu” (Blaxter, Hempel 1963)
Okres głodzenia, po którym larwy mimo podania pokarmu giną
6
Odżywianie ryb Pierwszy pokarm egzogenny – plankton
7
Drobne wioślarki i nauplii widłonogów Duże wioślarki i widłonogi
Odżywianie larw Drobny fitoplankton Wrotki Drobne wioślarki i nauplii widłonogów Duże wioślarki i widłonogi
8
Odżywianie larw – Artemia salina
9
Rozmieszczenie larw ryb
Dużo pokarmu Dużo drapieżników Mało pokarmu Niska presja drapieżców Głębokość
10
Ryby – poziomy troficzne
11
Położenie otworu gębowego
Górne Końcowe Dolne
12
Zęby Zęby gardłowe amura białego
13
Budowa pyska Karp
14
Kształt ciała ryb „spokojnego żeru”
15
Kształt ciała ryb drapieżnych
16
Ubarwienie ciała - kamuflaż
17
Narządy zmysłów
18
Budowa przewodu pokarmowego
Ryby roślinożerne – bardzo długie jelito Ryby „spokojnego żeru” – brak żołądka (karpiowate) Ryby drapieżne – żołądek
19
Budowa przewodu pokarmowego
Drapieżnik Wszystkożerca
20
Budowa przewodu pokarmowego
Pstrąg Sum Karp Tołpyga
21
Aktywność enzymów trawiennych
Gatunek Odżywianie Amylaza Trypsyna A/T Wzdręga Roślinożerna 1, ,4 2,5 Krąp Wszystkożerny 1, ,9 1,2 Ukleja Wszystkożerna 1, ,9 1,1 Karp Wszystkożerny 5, ,7 3,4 Boleń Drapieżny 0, ,2 0,125
22
Zmiany pokarmu szczupaka ze wzrostem
rozmiarów ciała
23
Wysokobiałkowa dieta ryb
Ryby drapieżne % białka Ryby niedrapieżne („wszystkożerne”) % białka (Porównanie: ptaki i ssaki % białka w diecie) Amonioteliczne – brak konieczności metabolizowania NH3 do mocznika, usuwany przez skrzela Szybki wzrost – współczynnik konwersji (masa pokarmu potrzebna do wytworzenia 1 kg masy ciała) u ryb 1,7 – 5,0 (u ptaków i ssaków 5,0 – 15,0)
24
Euryfagia i stenofagia
Pokarm ryb zmienia się sezonowo (a nawet dobowo) To, co ryby jedzą zalezy od dostępności i preferencji Euryfagi – łatwo przestawiają się z jednego pokarmu na drugi Stenofagi – odżywiają się jednym rodzajem pokarmu Wybiórczość pokarmowa – ryby wybierają spośród dostępnego pokarmu to, co największe, najbardziej odżywcze, najsmaczniejsze
25
Wybiórczość pokarmowa ryb
Wskaźnik wybiórczości pokarmowej (Ivlev 1955) E = ri – pi / ri + pi ri – % pokarmu „i” w treści przewodu pokarmowego ryb pi – % pokarmu „i” w środowisku Wartości wskaźnika: od -1 (unikanie) do 1 (wybieranie) Wskaźnik wybiórczości pokarmowej (Szorygin) W = ri / pi Wartości wskaźnika: < 1 (unikanie), > 1 (wybieranie)
26
Teoria optymalnego żerowania
(Gliwicz 1986) Zwierzę – mając wybór – najczęściej sięga po pokarm dający mu maksymalną korzyść energetyczną – masymalnie dużo minimalnym kosztem Wybiórczość zależy od dostępności pokarmu – największe ofiary sa wybierane, gdy ich zagęszczenie jest odpowiednio duże
27
Ciernik wybiera większe ofiary
Myszkowski 1984 Zagęszczenie ofiar [os./l] Duże Średnie Małe Ciernik wybiera większe ofiary … kiedy stół jest obficie zastawiony
28
Wpływ ryb na strukturę wielkości zooplanktonu
1942 1964 bez Alosa z Alosa Częstość [%] Długość ciała [mm] Wpływ ryb na strukturę wielkości zooplanktonu Brooks, Dodson 1965
29
Od czego zależy intensywność żerowania?
Gatunek Wiek Wielkość Stan fizjologiczny Temperatura Natlenienie
30
Ryby – zwierzęta zmiennocieplne
31
Ryby – zwierzęta zmiennocieplne
32
Od czego zależy intensywność żerowania?
Gatunek Wiek Wielkość Stan fizjologiczny Światło Temperatura Natlenienie
33
Pułapka księżycowa (Gliwicz 1984) Liczebność zooplanktonu
34
Ryby są odporne na głodzenie
Karaś – 8 miesięcy – utrata 33% masy ciała Karp – 18 miesięcy – utrata 45% masy ciała Spadek intensywności metabolizmu Katabolizm białek
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.