Pobierz prezentację
1
Kuchnia Turecka
2
Swoje bogactwo zawdzięcza potrawom pochodzącym z różnych regionów Imperium osmańskiego.
Najpopularniejsze są: meze – przystawki podawane z alkoholami börek – rodzaj pierogów z ciasta z farszem mięsnym, serowym lub warzywnym dolma – warzywa z farszem lub liście winogron w które zawija się ryż z mięsem Köfte – gotowane lub pieczone mięso pilav – dania ryżowe
3
Warzywa często są traktowane jako osobne dania, smażone z cebulą i pomidorami w bardzo dużej ilości oliwy z oliwek, z solą, cukrem, czasem czosnkiem, podawane na zimno. Jednym z bardziej znanych dań tego rodzaju jest imambayıldı - faszerowany bakłażan w oliwie. Najsłynniejsze danie – kebab (danie z rusztu lub smażone w małych kawałkach) – jest przykładem współczesnej, prostej kuchni tureckiej. Bakłażany nadziewane ryżem i baraniną.
4
Dania główne Kebab z frytkami Kurczak na zimno Pilav
Zapiekanka jarzynowa
5
Desery tureckie można podzielić na dwa rodzaje: mleczne oraz na słodkie ciasta. Do najpopularniejszych deserów można zaliczyć: baklava, kadayifi, helva, lokum i acibadem kurabiyesi. Popularny jest też ayran – słonawy i dość rzadki jogurt do picia. Zimą pije się salep- robi się go z korzenia jednego z gatunków storczyka, gotuje z mlekiem i cynamonem. Baklava Pismaniye – rodzaj chałwy Dondurma
6
Turcy piją herbatę podawaną w małych szklaneczkach w kształcie tulipanów, bardzo gorącą i słodką. Natomiast kawa podawana jest na trzy sposoby: słodka şekerli, bez cukru sade i półsłodka orta. Popularne są także soki i napary wiśniowe i jabłkowe. Narodowym napojem Turków jest rakı, anyżowa wódka o lekkim smaku lukrecji. Podawana silnie schłodzona i zmieszana pół na pół z wodą staje się koloru mlecznego i nazywana jest "mlekiem lwa". Do raki podaje się meze. Turecka herbata Sposób przygotowania tureckiej herbaty
7
Wykonali: Michalina Mischke Tomek Kurowski
Koniec Wykonali: Michalina Mischke Tomek Kurowski
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.