Pobierz prezentację
1
Współczesne zagrożenia zdrowia
2
Czynniki wpływające na stan naszego zdrowia:
16-20% 80-85% Czynniki genetyczne Czynniki środowiskowe Czynniki chemiczne Czynniki fizyczne Czynniki biologiczne Czynniki społeczne
3
Czynniki biologiczne chorobotwórcze drobnoustroje wirusy bakterie
4
Przypomnienie pasożyt choroby wywoływane przez bakterie i wirusy
5
prymitywne, niekomórkowe formy życia
Wirusy prymitywne, niekomórkowe formy życia 1892 r. - rosyjski uczony Dymitr Iwanowski odkrył wirusy
6
wirusy= zakaźne potencjalnie patogeny nukleoproteinowe
Stanowią cząsteczki submikroskopowe o strukturze prostej złożonej Wielkość: od 5 do 275 nm 1 nm = 0,001 μm 1 μm = 0,001 mm 1 nm = 10-3 μm = 10-6 mm
7
Rodzaje wirusów Choroby wirusowe wirusy roślinne wirusy zwierzęce
mozaiki, smugowatość liści, guzy, pomarszczenie liści wirusy zwierzęce nosówka, wścieklizna, pryszczyca bakteriofagi zjadliwe, łagodne ospa, katar, grypa, AIDS, WZW, zapalenie opon mózgowych, różyczka, świnka wirusy ludzkie
8
Budowa i skład chemiczny wirusów
kapsyd genom wirion = + 95% 5% otoczka białkowa zbudowana z podjednostek zwanych kapsomerami zakaźna cząsteczka wirusowa nić DNA lub RNA
9
PRIONY - mniejsze od wirusów cząsteczki infekcyjne zbudowane tylko z białka, brak w nich cząsteczek kwasu nukleinowego jako nośnika informacji genetycznej
10
Namnażanie wirusów adsorpcja wnikanie replikacja składanie uwolnienie
11
BAKTERIE właściwe - organizmy prokariotyczne śluzowe krętki nitkowate
12
Wielkość - 0,2 do 80 μm
13
Składniki komórki bakteryjnej
14
Morfologia bakterii
15
Choroby wywoływane przez bakterie
(podział oparty na budowie oraz barwieniu metodą Grama) Christian Gram - uczony duński ( ) - bakterie barwiące się trwale nazywamy Gram (+), a te, które odbarwiają się w alkoholu Gram (-)
16
Gram (+) Gram (-) gronkowce (czyraki, trądzik, ropnie w wątrobie i nerkach) ziarniaki dwoinki (zapalenie płuc, zatok, opon mózgowych, ucha środkowego, rzeżączka) paciorkowce (nieżyt gardła, angina, zapalenie ucha, ropień mózgu) prątki gruźlicy odkryte przez R. Kocha krętki (kiła) pałeczki okrężnicy (czerwonka, dur brzuszny) salmonella laseczka wąglika laseczka tężca
17
Antybiotyk- substancje chemiczne wytwarzane przez żywe organizmy np. bakterie, grzyby; posiadają zdolność hamowania wzrostu i rozmnażania drobnoustrojów Fleming r. - pierwszy antybiotyk, penicylina
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.