Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Konkurs „Fizyka w Gastronomii”
Opracowanie: mgr Joanna Mrowczyk
2
I. RUNDA Zgadnij, co to za urządzenie?
:30
3
urządzenie kuchenne służące do ogrzewania przedmiotów znajdujących się w jej wnętrzu poprzez poddanie ich działaniu mikrofal. :30
4
Mikrofalówka. :30
5
elektryczne urządzenie kuchenne, służące do miksowania lub mieszania
elektryczne urządzenie kuchenne, służące do miksowania lub mieszania. Najczęściej używane jest do przyrządzania koktajli owocowych, warzywnych i alkoholowych. :30
6
Blender. :30
7
urządzenie do przygotowywania herbaty, charakterystyczne szczególnie w Rosji. Klasyczna konstrukcja składa się ze zbiornika na wodę, przez który przechodzi pionowo rura na węgiel drzewny, z rusztem u dołu. W dolnej części zbiornika znajduje się kranik do spuszczania wody, a u góry miejsce na czajnik na esencję. :30
8
Samowar. :30
9
urządzenie mechaniczne używane do czyszczenia naczyń, sztućców oraz innych przedmiotów służących do przygotowywania i podawania żywności oraz napojów. Najczęściej spotykane w gospodarstwie domowym i w gastronomii. :30
10
Zmywarka. :30
11
część pieca kuchennego, a również oddzielne urządzenie kuchenne (gazowe lub elektryczne) przeznaczone do pieczenia produktów żywnościowych. :30
12
Odpowiedź : Piekarnik. :30
13
szafka, szafa o pojemności do kilkuset litrów, wewnątrz której utrzymywana jest temperatura obniżona w stosunku do otoczenia. :30
14
Lodówka. :30
15
urządzenie służące do rozcierania, urabiania, ubijania ciast lub innych produktów spożywczych. Urządzenie jest napędzane silnikiem o mocy zazwyczaj od 250 do 500 watów i ma od trzech do ośmiu prędkości. :30
16
Mikser. :30
17
urządzenie pracujące pod ciśnieniem (standardowo 15 bar), w którym wrzątek dozowany jest pod ciśnieniem wytwarzanym przez pompę do pojemnika zawierającego zmieloną kawę. :30
18
Ekspres do kawy. :30
19
naczynie z tłuczkiem do ręcznego rozdrabniania i ucierania różnorodnych substancji. Różne typy mają różne zastosowania, m.in. w pracowniach i laboratoriach oraz w kuchni. :30
20
Moździerz. :30
21
II. RUNDA Coś więcej? :30
22
Do jakiego zakresu długości fal elektromagnetycznych należą mikrofale?
:30
23
Odpowiedź: Mikrofale są to fale elektromagnetyczne z zakresu długości: λ = 10-4 m- 0,1 m
:30
24
Na ilustracji został przedstawiony blender z pojemnikiem
Na ilustracji został przedstawiony blender z pojemnikiem. Jak będziemy nazywać blender bez pojemnika? :30
25
Odpowiedź: Blender ręczny.
:30
26
Ile wynosi temperatura wody?
(odpowiedź podaj w stopniach Celsjusza) :30
27
Odpowiedź: Temperatura wrzenia wody wynosi: 100 ºC.
:30
28
Jakie zabiegi są stosowane w zmywarkach dla dokładnego usuwania brudu?
:30
29
Odpowiedź: Aby dokładnie usunąć brud stosujemy: -wysoką temperaturę (od 55 do 65°C), -detergenty, - duże ciśnienie wody. :30
30
Jakie produkty żywnościowe będziemy najczęściej poddawać pieczeniu?
:30
31
Odpowiedź: Pieczeniu najczęściej poddaje się: -ciasta, -mięsa w postaci zwartej (np. kurczak) lub rozdrobnionej (np. klops, pasztet) :30
32
Rozróżniamy dwa rodzaje mikserów: ręczny i stojący
Rozróżniamy dwa rodzaje mikserów: ręczny i stojący. Który z nich ma najczęściej większą moc? :30
33
Odpowiedź: Mikser stojący jest zwykle cięższy i zawiera silnik o wyższej mocy.
:30
34
W jaki sposób możemy spienić mleko w ekspresie do kawy?
:30
35
Odpowiedź: W ekspresie ciśnieniowym może istnieć urządzenie, które za pomocą pary wodnej dozowanej za pomocą specjalnej dyszy umożliwia spienianie mleka do kawy typu capuccino. :30
36
Młynek. :30
37
Ilustracja przedstawia dwa rodzaje młynków. Nazwij je.
:30
38
Odpowiedź: Młynki można podzielić w zależności od ich źródła napędu na ręczne lub elektryczne, lub ze względu na ich przeznaczenia, np: młynek do kawy, młynek do pieprzu. :30
39
Podaj przykłady produktów rozdrabnianych za pomocą moździerza.
:30
40
Odpowiedź: Moździerze służą np
Odpowiedź: Moździerze służą np. do rozdrabniania skawalonych brył cukru oraz wstępnego rozbijania bardzo twardych produktów, jak silnie zdrewniałe pestki, lub np. gałka muszkatołowa. :30
41
III. RUNDA Zgadnij, co to za proces?
:30
42
Jak nazywa się proces obróbki termicznej polegający na ogrzewaniu potrawy w piecu w środowisku nagrzanego powietrza? :30
43
Odpowiedź: Pieczenie. :30
44
Jak nazywa się proces obróbki termicznej stosowany w gastronomii polegający na ogrzewaniu potrawy w środowisku tłuszczu? :30
45
Odpowiedź: Smażenie. :30
46
Jak nazywa się proces podczas którego powstaje skórka sprawiająca, iż z potrawy nie wydostają się znaczne ilości wody. :30
47
Odpowiedź: Smażenie. :30
48
Jak nazywa się jeden ze sposobów utrwalania (konserwacji) żywności przeznaczonej do spożycia lub na paszę (kiszonki), opierający się na procesie fermentacji mlekowej. :30
49
Odpowiedź: Kiszenie, kwaszenie.
:30
50
Jak nazywa się proces wpływający na podniesienie smaku i zapachu produktów, stanowiących bardzo cenne dietetyczne pożywienie, bogate w witaminy C, a występujące w nich sole mineralne i kwas mlekowy korzystnie oddziałują na proces trawienia? :30
51
Odpowiedź: Kiszenie, kwaszenie.
:30
52
Jak nazywamy technikę konserwacji przy pomocy odpowiednio dobranego podgrzewania produktów spożywczych, tak aby zniszczyć lub zahamować wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych lub enzymów przy jednoczesnym zachowaniu smaku produktów i uniknięciu obniżenia ich wartości odżywczych? :30
53
Odpowiedź: Pasteryzacja.
:30
54
Jak nazywamy proces obróbki termicznej jeden stosowanych w gastronomii, odbywający się w środowisku wrzącej wody. :30
55
Odpowiedź: Gotowanie. :30
56
Jak nazywamy proces, w którym wysoka temperatura sprawia, że w potrawie:
Białka oraz zawarta w potrawie skrobia staje się łatwiej przyswajalne dla człowieka. Następuje ubytek wody. W zewnętrznej części potrawy, czyli tej która jest pod bezpośrednim działaniem wysokiej temperatury, powstają związki Maillarda. :30
57
Odpowiedź: Pieczenie. :30
58
Jak nazywa się proces hermetyzacji umożliwiający dłuższe przechowywanie żywności, który wytłumaczył, Ludwik Pasteur. :30
59
Odpowiedź: Pasteryzacja.
:30
60
IV. RUNDA Fizyka. :30
61
Jak nazywa się ilość ciepła potrzebna do ogrzania 1 kilograma substancji o 1Kelwin?
:30
62
Odpowiedź: Ciepło właściwe. :30
63
Jak nazywamy sumę wszystkich rodzajów energii wszystkich cząsteczek danego ciała?
:30
64
Odpowiedź: Energia wewnętrzna. :30
65
Jak nazywa się ta część energii wewnętrznej, którą ciało o wyższej temperaturze przekazuje do ciała o temperaturze niższej? :30
66
Odpowiedź: Ciepło. :30
67
Co jest miarą średniej energii kinetycznej cząsteczek ciała?
:30
68
Odpowiedź: Temperatura. :30
69
Jak nazywa się forma zmiany stanu skupienia ciała stałego na ciekły?
:30
70
Odpowiedź: Topnienie. :30
71
Jak nazywa się forma zmiany stanu skupienia cieczy na ciało stałe?
:30
72
Odpowiedź: Krzepnięcie. :30
73
Wielkość fizyczna wyrażona poprzez stosunek siły parcia, działającej prostopadle na daną powierzchnię do wielkości pola tej powierzchni. :30
74
Odpowiedź: Ciśnienie. :30
75
Jak nazywa się proces parowania w całej objętości cieczy?
:30
76
Odpowiedź: Wrzenie. :30
77
Jest tym większa, im większa jest ilość cząsteczek składających się na daną substancję oraz tym mniejsza im mniejsza jest szybkość cząsteczek tej substancji. :30
78
Odpowiedź: Energia wewnętrzna. :30
79
V. RUNDA Rozpoznaj, co to jest?
:30
80
:30
81
Ręczna maszynka do mięsa w częściach
:30
82
:30
83
Czajnik elektryczny :30
84
:30
85
Zmywarka do naczyń i talerzy
:30
86
:30
87
Termos :30
88
:30
89
Blender. :30
90
:30
91
Płyta indukcyjna. :30
92
:30
93
Elektryczna maszynka do mięsa.
:30
94
:30
95
Termos. :30
96
:30
97
Ekspres do kawy. :30
98
VI. RUNDA Przelicz. :30
99
Przelicz: 1. 100ºC na Kelwiny, 2. 5 litrów wody na kilogramy, 3. 2 m^3 na dm^3, Pa na hPa, gramów na kilogramy. :30
100
Odpowiedzi: 1. 373,15 K, 2. 5 kg, 3. 2000 dm^3, 4.11 hPa, 5. 3kg.
:30
101
Koniec konkursu :30
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.