Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Technologia gastronomiczna – podstawowe pojęcia

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Technologia gastronomiczna – podstawowe pojęcia"— Zapis prezentacji:

1 Technologia gastronomiczna – podstawowe pojęcia

2 Środki spożywcze- substancje pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego oraz ich mieszaniny niezbędne dla organizmu ludzkiego. Mogą być spożywane w stanie naturalnym lub przetworzone.

3 Podział środków spożywczych
ze względu na pochodzenie Roślinne Zwierzęce Mineralne b) Ze względu na skład chemiczny Białkowe Tłuszczowe Węglowodanowe Witaminowo-mineralne c) Ze względu na trwałość Trwałe nietrwałe

4 d) Ze względu na stopień przetworzenia
Surowce Półprodukty Wyroby gotowe Surowce – środki spożywcze z których po przetworzeniu otrzymuje się półprodukty i wyroby gotowe

5 Półprodukt – wyrób, który przeszedł pierwsze etapy procesu technologicznego i jest materiałem wyjściowym do wytwarzania wyrobów gotowych

6 Wyrób gotowy (produkt) – środki spożywcze przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji

7 Potrawa – wyrób kulinarny przeznaczony do bezpośredniej konsumpcji np
Potrawa – wyrób kulinarny przeznaczony do bezpośredniej konsumpcji np. purre ziemniaczane, budyń Posiłek – zestaw potraw lub produktów żywnościowych spożywanych w określonych porach dnia np. obiad

8 Proces produkcji – zbiór świadomych czynności zmierzających do przekształcenia surowców w wyroby gotowe 2. Etapy procesu produkcyjnego Dostawa surowca (e. pomocniczy) Proces technologiczny prowadzony na surowcu (e. zasadniczy) Magazynowanie (e. pomocniczy) Sprzedaż (e. usługowy)

9 Proces technologiczny – ciąg zorganizowanych i świadomych czynności , wykonywanych na surowcach i półproduktach w celu otrzymania wyrobu gotowego.

10 3. Etapy procesu technologicznego
Obróbka wstępna brudna Obróbka wstępna czysta (właściwa) Obróbka cieplna (termiczna) Obróbka wykończeniowa

11 Wykonała Iwona Bogusiewicz-Kuś
Prezentacja z przedmiotu technologia gastronomiczna Wykonała Iwona Bogusiewicz-Kuś


Pobierz ppt "Technologia gastronomiczna – podstawowe pojęcia"

Podobne prezentacje


Reklamy Google