Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Menu
2
Typy menu Rodzaj menu oparty jest na kilku czynnikach: Pora dnia
Typ klienta Przedział cenowy Okazja Styl żywności
3
Czym jest menu? Menu jest to jadłospis, który oferuje różnorodne potrawy i napoje.
4
Menu Istnieje kilka podstawowych typów menu: À la carte Tablé d’hôte
Cykliczne
5
À la carte Indywidualny cennik z którego Klient sam decyduje, co będzie jeść.
6
Table d’hôte Menu zestaw Wybór dań Ustalenie liczby dań
Za ustaloną cenę za osobę. Okazja: Menu na drugie śniadanie Menu obiadowe Menu bankietowe
7
Menu cykliczne Menu, które powtarza się w danym okresie czasu.
Stosowane przede wszystkim wobec określonych wymagań żywieniowych np. w szpitalach , szkołach i stołówkach przemysłowych.
8
Przykład cyklicznego menu:
9
Inne typy menu: Małe menu à la carte , które może się często zmieniać i każde danie jest indywidualnie wyceniane. Zwykle związane z Fine Dining.
10
Inne typy i style menu: Bistro menu Menu Fine Dining Menu bankietowe
Menu śniadaniowe Wczesne śniadanie Barowe menu Menu przekąskowe
11
Bistro menu Dania w stylu à la carte serwowane w określonym stylu zakładu i stylu żywności. Zwykle tanie i szybkie, a styl usług jest bardziej nieformalny.
12
Menu bankietowe Zestawy menu dla dużej liczby osób
W stylu Table d’hôte Ograniczony wybór dań
13
Menu śniadaniowe Styl à la carte lub table d’hôte w zależności od zakładu Styl w formie bufetu jest bardzo popularny W Anglii i Irlandii nadal istnieje tradycja śniadań na ciepło
14
Wczesne śniadanie Głównie menu promocyjne
Serwowane w godzinach poza szczytem np posiłki między 5-7 rano.
15
Barowe menu Ograniczony styl menu à la carte
Serwowane w pubach i barach w godzinach szczytu Zwykle składa się z lokalnych przysmaków Podawane w rozsądnych cenach Wiele gotowych dań
16
Menu przekąskowe Zwykle w małych kawiarniach Rozmaite przekąski
Serwowane przez cały dzień Zawiera kanapki, napoje itp.
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.