Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Koncentraty mleczne.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Koncentraty mleczne."— Zapis prezentacji:

1 Koncentraty mleczne

2 Do koncentratów mlecznych zalicza się mleko zagęszczone, a więc produkt otrzymany przez częściowe odparowanie wody z mleka oraz mleko w proszku (proszek mleczny) — produkt uzy­skiwany przez odparowanie wody z mleka.

3 Mleko w proszku

4 Mleko w proszku spożywcze jest koncentratem produ­kowanym z mleka na zasadzie prawie pełnego odparowania wody. Produkcja jego obejmuje: normalizację mleka, pasteryzację, za­gęszczanie i suszenie.

5 Suszenie jest najważniejszym etapem pro­dukcji
Suszenie jest najważniejszym etapem pro­dukcji. Proces suszenia mleka w proszku spożywczego przepro­wadza się współcześnie wyłącznie w suszarkach rozpyłowych. W urządzeniach tych mleko zagęszczone przetłaczane jest przez otworki dyszy (umieszczonej w głowicy), czyli przez aparat rozpyłowy, który rozpyla mleko na bardzo drobne cząsteczki (,,mgłę"), które napotykając prąd gorącego powietrza prawie momental­nie zostają wysuszone.

6 Mleko zagęszczone

7 W grupie mleka zagęszczonego wyróżnia się: mleko zagęszczone niesłodzone, uzyskiwane z mleka nor­malizowanego, o zawartości suchej masy mleka nie mniej niż 25% oraz tłuszczu — nie mniej niż 7,5%

8 mleko zagęszczone niesłodzone odtłuszczone, otrzymywane z mleka odtłuszczonego, o zawartości suchej masy mleka co naj­mniej 20%

9 mleko zagęszczone słodzone, produkowane z mleka norma­lizowanego, o zawartości suchej masy mleka nie mniej niż 28% oraz tłuszczu nie mniej niż 8%, z dodatkiem cukru i kawy lub cukru i kakao

10 mleko zagęszczone słodzone odtłuszczone, otrzymywane z mleka odtłuszczonego, o zawartości suchej masy mleka nie mniej niż 24% z dodatkiem cukru.


Pobierz ppt "Koncentraty mleczne."

Podobne prezentacje


Reklamy Google