Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Czy mikroby mogą być dla nas przydatne?!?
Dobre Mikroby Czy mikroby mogą być dla nas przydatne?!?
2
Dobre Mikroby Do tej pory odkryto miliony mikrobów, a wiele nie zostało jeszcze odkrytych Większość tych mikrobów Jest nam potrzebnych do przeżycia Jest pożytecznych dla człowieka Może być wykorzystana przez człowieka (np. w przemyśle spożywczym, czy medycynie)
3
W środowisku Mikroby – interakcje z roślinami
Wiele mikrobów występujących naturalnie W środowisku wspomaga wzrost roślin Przykładem takich mikrobów mogą być bakterie żyjące W glebie (ang. Rhizobacteria) wiążące azot, który jest potrzebny W wielu uprawach roślin Korzenie Mikroby
4
W środowisku Produkcja tlenu
Cyanobacteria zwane sinicami produkują tlen w oceanach
5
W środowisku Rozkład związków organicznych (rozkład gnilny)
Rozkład odpadów roślinnych i zwierzęcych, który prowadzi do uzyskania nawozu organicznego (kompostu). W procesie tym biorą udział najpierw grzyby, a następnie bakterie. Bez tego procesu produkcja pierwotna na ziemi byłaby niemożliwa.
6
W przemyśle spożywczym
Ser i jogurt Jogurty i ser powstają w procesie fermentacji kwasu mlekowego. W produkcji serów pleśniowych wykorzystuje się różne grzyby! Chleb i ciasto Drożdże wykorzystuje się do wyrobu ciasta, z którego robi się chleb i inne produkty. Alkohol Drożdże wykorzystuje się również w produkcji alkoholu (w procesie fermentacji beztlenowej) Bakterie Lactobacilli wykorzystywane w produkcji sera i jogurtów. Drożdże Saccharomyces cerevisiae wykorzystywane w produkcji chleba i alkoholu.
7
W przemyśle spożywczym
Fermentacja Proces rozkładu cukrów przez mikroby prowadzący do powstania takich produktów, jak dwutlenek węgla alkohol. Fermentacja prowadzi do zamiany jednego produktu w inny.
8
Grzyb Penicillium produkuje antybiotyk penicylinę.
W medycynie Penicylina Odkryta Przez Aleksandra Flemming’a w 1928 r. Produkowana przez grzyba Penicillium notatum Jeden z najczęściej stosowanych antybiotyków Szczepienia Odkryte przez Edwarda Jenner’a w 1796 r. Najczęściej zawierają osłabione, lub odzjadliwione wersje drobnoustrojów chorobotwórczych Grzyb Penicillium produkuje antybiotyk penicylinę.
9
Probiotyki Co to są probiotyki?
Żywe mikroorganizmy podane w odpowiedniej ilości prowadzą do uzyskania korzyści zdrowotnych gospodarza Jaki rodzaj bakterii reprezentują probiotyki? Lactobacillus – bakterie te wchodzą w skład naturalnej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego człowieka
10
Probiotyki Jak one działają?
Wchodzą w bezpośrednie interakcje z drobnoustrojami chorobotwórczymi, utrudniając wywołanie objawów choroby Wzmacniają naturalną barierę organizmu, która chroni przed chorobotwórczymi drobnoustrojami Wypierają drobnoustroje chorobotwórcze, poprzez konkurencję, np. o składniki pokarmowe Wchodzą w interakcje z, i wzmacniają układ immunologiczny
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.