Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
disacharydy
2
Disacharydy (dwucukry)-są to węglowodory składające się z dwóch powiązanych jednostek monosacharydowych. Hydroliza cząsteczki dwucukru prowadzi do utworzenia dwóch cząsteczek cukru prostego.
3
Wzór sumaryczny sacharozy
C12H22O11
4
Właściwości fizyczne sacharozy
jest to substancja stała o budowie krystalicznej jest bezbarwna lub biała dobrze rozpuszcza się w wodzie w wyniku otrzymania wyższej temperatury otrzymujemy karmel
5
Zastosowanie sacharozy
przemysł spożywczy (cukiernictwo, produkcja coli) przemysł farmaceutyczny (produkcja leków: syropów, tabletek) przemysł kosmetyczny (płyny do włosów, płyny do kąpieli) przemysł chemiczny (produkcja atramentów, produkcja przeźroczystych mydeł)
6
Występowanie sacharozy
Sacharoza występuje w burakach cukrowych, trzcinie cukrowej. Rośliny te są źródłem otrzymywania sacharozy na skalę przemysłową, stąd nosi ona nazwę cukru buraczanego i trzcinowego.
7
Reakcja hydrolizy sacharozy
Reakcja ta zachodzi worganiźmie człowieka podczas procesu trawienia. Pod wpływem znajdujących się w przewodzie pokarmowym enzymów, wody i kwasu solnego sacharoza rozkłada się na cukry proste.
8
Równanie reakcji sacharozy z wodą
9
definicje sacharoza - dwucukier powstający przez połączenie glukozy i fruktozy wiązaniem 1,4- glikozydowym. Jest pospolitym cukrem używanym do słodzenia. dwucukry- zbudowane są z cząsteczek monosacharydów połączonych wiązaniem glukozydowym ulegają hydrolizie pod wpływem enzymów lub kwasów. hydroliza sacharozy – reakcja podwójnej wymiany , która przebiega między wodą i rozpuszczoną w niej substancją.
10
Koniec
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.