Pobierz prezentację
1
Obróbka wstępna surowca
mgr inż. Luiza Kezwoń
2
Temat: Obróbka wstępna surowca
Pojęcie obróbki wstępnej. Etapy obróbki wstępnej warzyw i ich charakterystyka. Obróbka wstępna a wartość odżywcza półproduktów. Obróbka ręczna i mechaniczna. Przegląd urządzeń do obróbki wstępnej. Ćwiczenia tematyczne.
3
PROCES TECHNOLOGICZNY
OBRÓBKA WSTĘPNA + OBRÓBKA TERMICZNA
4
Obróbka wstępna ma na celu usunięcie z surowca zanieczyszczeń, części niejadalnych, zepsutych oraz nadanie mu odpowiedniego kształtu.
5
Etapy obróbki wstępnej warzyw:
sortowanie mycie oczyszczanie płukanie rozdrabnianie i formowanie
6
Sortowanie oddzielenie sztuk zdrowych od nadpsutych
podział według wielkości i stopnia dojrzałości usunięcie grubszych zanieczyszczeń, np. słomy, liści itp.
7
Mycie usunięcie z warzyw resztek ziemi, brudu, jaj pasożytów, pozostałości pestycydów uniknięcie wtórnego zabrudzenia oczyszczonych warzyw zmniejszenie strat składników odżywczych zmniejszenie ilości odpadów
8
Oczyszczanie warzyw usunięcie części niejadalnych (skórka, zdrewniałe części łodygi, suche liście) usunięcie uszkodzeń surowca i nadpsutych części warzyw
9
Płukanie krótko (aby ograniczyć straty składników odżywczych)
warzywa w całości pod bieżącą wodą
10
Sposób rozdrabniania uzależniony od rodzaju potrawy i struktury warzywa
szatkowanie krajanie tarcie wydrążanie siekanie
11
Zabiegi ograniczające straty składników odżywczych:
zawsze myć warzywa przed obraniem, obierać cienko, nie przetrzymywać obranego surowca, nie płukać rozdrobnionego surowca, używać narzędzi nierdzewnych, rozdrabniać bezpośrednio przed dalszą obróbką, obrane warzywa i owoce chronić przed dostępem światła i tlenu
12
Przegląd urządzeń do obróbki wstępnej
18
Dziękuję Hurtowni „ROBIN” robin@robin.pl za udostępnienie zdjęć
sprzętu gastronomicznego
19
Bibliografia: A. Procner „Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem” podręcznik dla technikum część I, Warszawa 1994. Praca zbiorowa pod redakcją S. Zalewskiego „Podstawy technologii gastronomicznej”, Warszawa 2003
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.