Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Światowy dzień zdrowia 2015
2
Co to jest zdrowie ? Kiedy człowiek jest zdrowy, może cieszyć się życiem, Zdrowie to energia, równowaga, jasność umysłu, odporność na choroby, Zdrowie to długie życie.
3
Zasady zdrowego stylu życia.
Jedz zdrową żywność, Prowadź aktywny styl życia, Nie nadużywaj alkoholu Nie pal papierosów.
4
Zdrowa żywność Zdrowe śniadanie. Zdrowa przekąska, Zdrowy obiad,
Zdrowa kolacja.
5
Aktywny styl życia
6
Brak alkoholu i używek
7
5 kroków do bezpiecznej żywności!
Utrzymywanie czystości: Myj ręce przed jedzeniem, Myj ręce po wyjściu z toalety, Chroń kuchnię i żywność przed owadami, Myj przygotowywana żywność.
8
2. Oddzielanie żywności surowej od ugotowanej:
Oddzielaj surowe mięso, drób i owoce morza od innej żywności, Magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach.
9
3. Dokładne gotowanie. Gotuj dokładnie mięso, drób, jaja i owoce morza, Gotuj i odgrzewaj wszystkie potrawy powyżej 70 st. C
10
4. Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze.
Nie trzymaj żywności ugotowanej w temperaturze pokojowej nie więcej niż 2 godziny, Produkty przetrzymuj w lodówce, Nie rozmrażaj żywności w temperaturze pokojowej, odmrażaj jedzenie w letniej wodzie.
11
5. Używanie bezpiecznej wody i żywności:
Do spożycia wybieraj zdrową żywność Myj warzywa i owoce zwłaszcza, gdy jesz je na surowo, Nie jedz żywności, która utraciła datę przydatności.
12
Choroby przenoszone drogą pokarmową!
Choroby przenoszone drogą pokarmową czyli zatrucia i zakażenia pokarmowe mogą być wywoływane przez różne czynniki etiologiczne, tj.:
13
Bakterie Salmonella, Staphylococcus
Escherichia coli enteropatogenna oraz Escherichia coli enterokrwotoczna Yersinia enterocolitica lub pseudotuberculosis Clostridium botulinum Listeria Shigella
14
Pasożyty i pierwotniaki
Wirusy i riketsje – m.in.: Rotawirusy Norowirusy Wirus zapalenia wątroby typu A Toksyny zwierzęce np. ryb, skorupiaków, mięczaków Toksyny grzybów trujących Toksyny roślin trujących np. jagody lub inne części roślin Mikotoksyny tj. toksyny wytwarzane przez niektóre gatunki grzybów (pleśni) Zanieczyszczenia chemiczne /np. pestycydy/, dodatki paszowe /np. metale ciężkie/, pozostałości środków farmakologicznych w tkankach zwierzęcych /np. antybiotyki, sulfonamidy, środki przeciwpasożytnicze, hormony/.
15
Objawy Do najczęściej występujących objawów chorób przenoszonych drogą pokarmową należą: Nudności Biegunka Wymioty Bóle brzucha Bóle głowy Gorączka Inne np. w przypadku zatrucia jadem kiełbasianym – zamglone i podwójne widzenie, osłabienie reakcji źrenic na światło, opadanie powiek, zaburzenia połykania i mowy.
16
DROGI SZERZENIA: Żywność Woda Chory lub zakażony człowiek
Zanieczyszczone przedmioty
17
Zapobieganie – dziesięć „złotych reguł” Światowej Organizacji Zdrowia:
Poza domem wybierać tylko potrawy poddane bezpiecznej obróbce Potrawy gotować w dostatecznie wysokiej temperaturze i dostatecznie długo Spożywać potrawy bezpośrednio po przygotowaniu Przechowywać przygotowaną wcześniej żywność w bezpiecznej temperaturze Przed ponownym podaniem dokładnie podgrzewać wcześniej ugotowane potrawy Unikać kontaktowania się surowców z gotowymi potrawami Często myć ręce Utrzymywać kuchnię w skrupulatnej czystości Chronić żywność przed owadami, gryzoniami i innymi zwierzętami Używać bezpiecznej wody i kupować jedynie świeżą, nieprzeterminowaną i nienadpsutą żywność.
19
Podsumowując! Możesz wyglądać tak: Lub tak: WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE!
20
Pamiętaj + - Zdrowa żywność Aktywność fizyczna Brak używek
= zdrowe życie Szybkie niezdrowe posiłki Brak aktywności – siedzący tryb życia Używki, alkohol = choroby!
22
Pozdrawiam Angelika Lewicka
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.