Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Autor: (imię i Nazwisko)

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Autor: (imię i Nazwisko)"— Zapis prezentacji:

1 Autor: (imię i Nazwisko)
Owoce Jabłkowate Autor: (imię i Nazwisko)

2 Ogólnie: Owoce jabłkowate (owoce ziarnkowe) – mają wielokomorowy, skórzasty endokarp z niewielką liczbą nasion i silnie rozbudowany mezokarp – podwójnego pochodzenia (część wewnętrzna pochodzi z zalążni, a część zewnętrzna pochodzi z dna kwiatowego). Z punktu widzenia botanicznego owoce jabłkowate są owocami rzekomymi. Są soczyste.

3 Przykłady Najbardziej znanym przykładem owocu jabłkowatego jest owoc jabłoni i gruszy, jest jednak wiele gatunków spotykanych także w Polsce które mają tego typu owoce. Są to: irga, Crataegus, nieszpułka, nieśplik japoński, jarząb, ognik, pigwa, pigwowiec, świdośliwa, aronia.

4 Przykładowy deser z jabłkiem
Przepis na szybką szarlotkę Czas: ok. 35 minut z pieczeniem Ilość porcji: na formę 20×20 Składniki 6 łyżek mąki 3 łyżki cukru 3-4 łyżki masła 3-4 jabłka 2 łyżki cukru cynamon Moje porady składniki są na niewielką formę 20×20, taką na 6 porcji, na formę 20×35 pomnóżcie składniki razy dwa prócz jabłek możecie dodać banany i/lub gruszki

5 Krok 1. Przygotowanie zaczynam od pokrojenia jabłek w kostkę. Jabłka wcześniej obieram. Krok 2. Robię kruszonkę, czyli pocieram mieszanką cukru pudru, mąki i masła tak, aż powstaną malutkie kuleczki. Krok 3. Jabłka przekładam do formy, posypuję cukrem i cynamonem i na to kładę kruszonkę. Wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika na minut do wyraźnego (!) zrumieniania. Smacznego.

6 Koniec Dziękuję za obejrzenie mojej prezentacji


Pobierz ppt "Autor: (imię i Nazwisko)"

Podobne prezentacje


Reklamy Google