Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
ZASTOSOWANIE ORGANIZMÓW
TRANSGENICZNYCH
2
1.W ROLNICTWIE: Większa wydajność roślin i zwierząt
Lepsza ochrona roślin przed szkodnikami, mrozem i suszą Uprawa odpornych, dających duże plony odmian roślin uprawnych
3
Hodowla ras zwierząt hodowlanych o dużych przyrostach masy ciała, zwiększonej produkcji jaj, mleka
Dzięki „genowi korzenia”: rośliny o większej ilości odgałęzień dają obfitszy plon , niższe rośliny są też łatwiejsze do uprawy i pielęgnacji
4
Areał upraw transgenicznych na świecie
5
Powierzchnia upraw roślin transgenicznych w 2005 roku
6
Areał upraw (w %) poszczególnych gatunków roślin transgenicznych w 2005 roku
7
NA ŚWIECIE NAJCZĘŚCIEJ MODYFIKOWANYMI ROŚLINAMI SĄ:
kukurydza, pomidory, soja, ziemniaki, bawełna, melony, tytoń
8
W EUROPIE NAJCZĘŚCIE MODYFIKOWANYMI ROŚLINAMI SĄ:
kukurydza, rzepak, buraki cukrowe, ziemniaki,
9
2.W MEDYCYNIE: Produkcja lekarstw np.; hormony niezbędne w leczeniu chorych osób Produkcja substancji wykorzystywana w profilaktyce wielu chorób
10
Udział poszczególnych państw (%) w produkcji lekarstw otrzymanych przy zastosowaniu GMO.
11
3.W PRZEMYŚLE SPOŻYWCZYM:
Poprawa wartości odżywczych niektórych produktów Dłuższy czas przechowywania Magą być zdrowsze dla człowieka np. kapusta transgeniczna gromadzi mniej kadmu w pędzie nadziemnym który jest częścią jadalną (a kapusta normalna więcej) Bogatsze walory smakowe
12
4.W PRZYRODZIE: Dzięki nim zachowana jest bioróżnorodność w przyrodzie
Te organizmy umożliwiają wybiórczą eliminację niepożądanej populacji np. karpia
13
5.POSTĘP NAUKOWY: Prowadzenie nowych badań genetycznych
Tworzenie nowych odmian szczepionek np. pomidory zawierają szczepionkę przeciw wściekliźnie, banany przeciw malarii, sałata oraz tytoń przeciw zapaleniu wątroby typu B.
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.