Pobierz prezentację
1
PROJEKT JABŁKO grupa II Muchomorki
2
Cele projektu: Utrwalenie widomości na temat jabłek
Zachęcanie dzieci do spożywania jabłek i ich przetworów jako źródła witamin; Kształtowanie umiejętności poszukiwania informacji; Wzbogacenie słownictwa dzieci związanego z tematem Rozwijanie zainteresowań przyrodniczych u dzieci.
3
W czasie realizacji treści programowych dotyczących owoców postanowiliśmy zgłębić tajemnice jabłka. Rozpoczęliśmy od stworzenia siatki wiedzy dzieci. Dzieci opowiadały historie osobiste związane z jabłkiem. Odpowiedzi na postawione pytania szukaliśmy poprzez wycieczki, zabawy badawcze, wywiady spotkania z ekspertami , zajęcia kulinarne, ekspresję plastyczną, muzyczną ruchową, inscenizację.
4
Naszym pierwszym ekspertem była nauczycielka przyrody- mama naszej koleżanki Mai G. Poznaliśmy budowę jabłka i jego walory odżywcze. Wiemy dlaczego jabłuszko ma pestki( posadziliśmy kilka ziarenek). Określaliśmy smak, zapach, kolor, twardość. Suszone jabłuszka, którymi poczęstowała nas pani Ela były przepyszne! A jakie zdrowe!
7
Gdzie rosną jabłka. - wyprawa badawcza do sadu
Gdzie rosną jabłka?- wyprawa badawcza do sadu. Obserwowaliśmy drzewa jabłoni - pień, gałęzie , liście. Chłopcy postanowili sprawdzić wysokość pnia drzewa. Zebrane owoce przynieśliśmy do przedszkola i umieściliśmy w naszym kąciku przyrodniczym.
9
Jakie są gatunki jabłek
Jakie są gatunki jabłek?- odpowiedź na to pytanie uzyskaliśmy w sklepie warzywniczym. Dowiedzieliśmy się, że spośród różnych owoców to właśnie jabłka są najczęściej kupowane przez klientów. Poznaliśmy różne ich gatunki, oraz cenę za 1 kg. Nasza koleżanka Oliwia sprawdziła, ile waży średniej wielkości jabłko.
10
Nasi dociekliwi reporterzy Lena i Jaś szukali odpowiedzi na pytanie Co można zrobić z jabłek ? Wywiadu udzielili: panie kucharki, p. Małgosia- intendentka naszego przedszkola, nauczycielki i dzieci z grupy Pszczółki, Motylki i Biedronki. Okazało się, że ulubiona potrawą wszystkich jest szarlotka oraz jabłka w postaci surowej.
12
Wiele emocji wzbudziły zajęcia kulinarne
Wiele emocji wzbudziły zajęcia kulinarne. Upiekliśmy szarlotkę wg przepisu i oczywiście z pomocą pani Halinki . Udała się wyśmienicie!
18
Jak powstaje sok? Wspólnie z panią Renatką- mamą naszego kolegi Mieszaka wykonaliśmy sok jabłkowo- marchewkowy. Pychota!!!
21
Realizacji projektu towarzyszyły działania artystyczne- lepienie z plasteliny, masy solnej, rysowanie malowanie farbami, stemplowanie połówkami jabłek, wyklejanie bibułą i korkami od butelek.
23
Liczenie, klasyfikowanie, ważenie, porównywanie wielkości i liczby jabłek, długości skórki - to nasze zabawy matematyczne.
25
Kolejka do naszego przedszkolnego sklepiku warzywniczego po jabłka była bardzo długa, a pieniążki ( fasolki) należało pobrać z „Banku”.
26
Czy jabłko było tematem utworów literackich
Czy jabłko było tematem utworów literackich? Odpowiedz znaleźliśmy w naszym Kąciku Książki. Słuchaliśmy bajki Królewna Śnieżka i 7 krasnoludków, wiersza M. Konopnickiej Jesienią. Podjęliśmy próbę nauki na pamięć i inscenizacji wiersza J. Brzechwy Entliczek Pentliczek…
27
Na wszystkie postawione na początku projektu pytania uzyskaliśmy odpowiedź. JABŁKA SĄ PYSZNE I ZDROWE, KAŻDY PRZEDSZKOLAK WAM TO POWIE!
28
Dziękujemy wszystkim rodzicom , którzy wzięli czynny udział w realizacji naszego projektu.
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.