Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałYetta Żbik Został zmieniony 9 lat temu
1
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
2
IV etap edukacyjny CHEMIA RODZAJE FERMENTACJI
3
Co się dzieje podczas produkcji alkoholu?
RODZAJE FERMENTACJI Co się dzieje podczas produkcji alkoholu?
4
ZAPIS RÓWNANIA FERMENTACJI ALKOHOLOWEJ: C6H12O6 → 2 C2H5OH + 2CO2
RODZAJE FERMENTACJI ZAPIS RÓWNANIA FERMENTACJI ALKOHOLOWEJ: C6H12O6 → 2 C2H5OH + 2CO2
5
Co się dzieje podczas produkcji serów, jogurtów i kwaśnego mleka?
RODZAJE FERMENTACJI Co się dzieje podczas produkcji serów, jogurtów i kwaśnego mleka?
6
ZAPIS RÓWNANIA FERMENTACJI MLEKOWEJ: C6H12O6 → 2 CH3 CH (OH) COOH
RODZAJE FERMENTACJI ZAPIS RÓWNANIA FERMENTACJI MLEKOWEJ: C6H12O6 → 2 CH3 CH (OH) COOH
7
Co się dzieje podczas produkcji octu winnego?
RODZAJE FERMENTACJI Co się dzieje podczas produkcji octu winnego?
8
ZAPIS RÓWNANIA FERMENTACJI OCTOWEJ: C2H5OH + O2 → CH3COOH + H2O
RODZAJE FERMENTACJI ZAPIS RÓWNANIA FERMENTACJI OCTOWEJ: C2H5OH + O2 → CH3COOH + H2O
9
RODZAJE FERMENTACJI Co się dzieje podczas wyrabiania ciasta chlebowego i produkcji pieczywa?
10
ZAPIS SZEŚCIU ETAPÓW PRODUKCJI:
RODZAJE FERMENTACJI ZAPIS SZEŚCIU ETAPÓW PRODUKCJI: 1. przygotowanie surowców, 2. dodanie wody, drożdży i zakwasu do mąki, 3. dodanie solanki i ew. polepszaczy, 4. rośnięcie ciasta – na tym etapie zachodzą wszystkie podane procesy: fermentacji mlekowej, alkoholowej i octowej, 5. leżakowanie ciasta w koszykach rozrostowych, 6. wypiek ciasta chlebowego.
11
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.