Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
w Cukierni Belle Epoque”
„Tradycja i rzemiosło w Cukierni Belle Epoque”
2
Zakład Belle Epoque Nasz staż odbyłyśmy w cukierni Belle Epoque, która znajdowała się w Rimini. Jest to mały, rodzinny zakład o charakterze rzemieślniczym, którego właścicielem jest Marco Casadei. Swoje wyroby sprzedaje w kawiarni znajdującej się bezpośrednio przy cukierni.
3
Trochę o produkcji… Nasz zakład produkował głównie wyroby z ciasta kruchego, francuskiego i ciasta na croissanty, którego receptura jest tajemnicą zakładu.
4
Robiłyśmy wiele wyrobów m. in
Robiłyśmy wiele wyrobów m.in. różnego rodzaju desery, babeczki, ciasteczka, ptysie, bezy, rurki francuskie oraz croissanty.
6
WYROBY TRADYCYJNE Deser Santo Lore
Jest to deser wykonany z ciasta francuskiego posypanego cukrem, z warstwą kremu Russel zabajone i masą biszkoptową z amaretto i orzechami. Jest udekorowany rozetkami ze śmietany, ptysiami w karmelu, kremem Russel zabajone i czekoladowym oraz orzechami.
7
WYROBY TRADYCYJNE Tiramisu – jest to deser złożony z trzech blatów biszkoptowych, nasączonych syropem kawowym i przekładanych kremem Russel zabajone oraz posypany kakao.
8
WYROBY TRADYCYJNE Biscotti – są to kruche ciasteczka w różnych kształtach, często łączone ze sobą czekoladą, marmoladą lub nugatem. Obciąga się je w czekoladzie i obsypuje kokosem, orzechami lub posypkami cukrowymi.
9
Przygotowanie ciasta kruchego na Biscotti
Receptura: -5 kg masła -2,5 kg cukru -20 jaj -7,5 kg mąki pszennej typ g sody oczyszczonej Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w miesiarce do uzyskania jednolitej masy.
10
ETAPY PRODUKCJI CIASTEK KRUCHYCH
11
2. Wycinanie ciasteczek za pomocą foremek
1. Wałkowanie ciasta kruchego 3. Wypiek ciasteczek w temperaturze 165 stopni C przez ok minut. Następnie dekorowanie.
12
WYROBY TRADYCYJNE Ciastko Francuskie
Są to kawałki ciasta francuskiego wałkowane w cukrze na płaty i szprycowane budyniem lub serem.
13
Przygotowanie ciasta francuskiego na ciastka
Receptura: Grunt: 1,3 kg mąka pszenna typ 00 szczypta soli woda 2) Tłuszcz do wałkowania: - 0,3 kg masła - 0,150 kg mąki Składniki na grunt wyrabiamy w miesiarce do uzyskania jednolitej masy, następnie wałkujemy z tłuszczem.
14
ETAPY PRODUKCJI CIASTKA FRANCUSKIEGO
15
1. Wałkowanie ciasta francuskiego
2. Smarowanie fragmentu ciasta smarówką
16
3. Zwijanie ciasta w roladę
4. Krojenie rolady na równe kawałki
17
5. Układanie zwiniętych kawałków w cukrze
6. Ugniatanie ciasta i zasypywanie cukrem
18
7. Wałkowanie ciasta na płaty
8. Szprycowanie przygotowanych płatów budyniem lub serem
19
9. Zwijanie ciastka 10. Wypiek ciastka w temperaturze 200 stopni C przez ok. 15 minut. Następnie obsypanie cukrem pudrem
20
Podczas pracy…
21
Zakończenie stażu… Bardzo miło wspominamy odbyty staż w zakładzie Belle Epoque jak i pracowników, którzy zawsze byli uśmiechnięci, przyjaźni i pomocni. Bardzo wiele się nauczyłyśmy i z pewnością zdobyte umiejętności przydadzą nam się w dalszej pracy w cukierni w Polsce.
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.