Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
PRZEDSZKOLE MIEJSKIE NR 52 W SOSNOWCU
Sprawozdanie z realizacji akcji AKADEMIA ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA pt. „UCZYMY SIĘ O JEDZENIU W EKOLOGICZNYM ZNACZENIU” PRZEDSZKOLE MIEJSKIE NR 52 W SOSNOWCU
2
Grupy biorące udział w projekcie:
3-4- latki „Motyle” 4- latki „Biedronki” 4-5- latki „Mrówki” 5-latki „Świerszcze” Akcja została przeprowadzona w terminie kwiecień 2014 r.
3
CZĘŚĆ I Co to jest zdrowa żywność?
Przypomnienie wiadomości oraz ich utrwalenie na temat piramidy żywieniowej.
4
Dzieci wysłuchały bajkę pt. „Podróż do wnętrza piramidy”
a na jej podstawie: Pokolorowały piramidę pięter
5
Ułożyły piramidę żywienia
6
PIRAMIDA ŻYWIENIOWA SKOŃCZONA !
7
Dzięki zabawom i zajęciom wiemy już jak odróżnić produkty zdrowe od niezdrowych.
9
Dlatego na nasz podwieczorek pije zdrowe ekologiczne soki!
Wiemy, że ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA to taka, która pochodzi z naturalnych upraw i hodowli, czyli jest produkowana bez używania sztucznych nawozów, oprysków, czy środków wspomagających wzrost roślin i zwierząt. Dlatego na nasz podwieczorek pije zdrowe ekologiczne soki!
10
CZĘŚĆ II Zdrowa żywność na przykładzie jaj
…. Na warsztatach dowiedzieliśmy się, skąd się biorą jajka, że są zdrowe i powinny stanowić element diety dziecięcej. A także, jak jest zbudowane jajko.
11
pt. „Zwierzątka ze Zdrowego Zakątka- Skąd się biorą jajka?”
Poznaliśmy bajkę pt. „Zwierzątka ze Zdrowego Zakątka- Skąd się biorą jajka?” a na jej podstawie oraz kilku innych wierszy ułożyliśmy historyjkę obrazkową.
12
Aby poznać budowę jajka udaliśmy się na wycieczkę do przedszkolnej kuchni, a tam panie kucharki pokazały nam z czego składa się jajko, które jemy.
13
CZĘŚĆ III Zdrowa żywność na przykładzie owoców i warzyw
Wykorzystaliśmy nasze owoce i warzywa do zrobienia soku marchewkowego, jabłkowego i pomarańczowego.
14
W przedszkolu odbył się „Dzień Marchewki”
Dzięki zabawom ruchowym jak i badawczym, wiemy jakie minerały i witaminy zawierają warzywa i owoce. W przedszkolu odbył się „Dzień Marchewki”
15
Wykonaliśmy sałatkę owocową i sałatkę jarzynową.
16
„Warzywne kukiełki” wykonane z warzyw i materiałów plastycznych.
Na terenie miasta odbył się konkurs plastyczny pt. „Witaminki dla chłopczyka i dziewczynki” zorganizowany przez nasze Przedszkole. „Warzywne kukiełki” wykonane z warzyw i materiałów plastycznych.
17
CZĘŚĆ IV Warsztaty kulinarne, czyli zrób to sam
Warsztaty składały się z: „ZDROWE ŚNIADANIE” Pyszne i zdrowe śniadanie przedszkolaków składało się z bakalii, płatków owsianych i kukurydzianych, dodatku mleka i ekologicznych pomarańczy. Dzieci samodzielne komponowały swoje talerzyki.
18
Na śniadanie jedliśmy też jajecznicę!
19
Samodzielnie zrobiliśmy sok pomarańczowy wyciskając pomarańcze.
„ZDROWY SOK” Samodzielnie zrobiliśmy sok pomarańczowy wyciskając pomarańcze.
20
Dla porównania napiliśmy się soku gotowego z kartonu.
Nasz był zdecydowanie lepszy!
21
Do zabawy zaprosiły również rodziców!
„ZDROWY PODWIECZOREK” Dzieci postanowiły zrobić zdrowe kanapki z użyciem ekologicznych produktów i kiełków warzyw. Do zabawy zaprosiły również rodziców!
23
Każdy przedszkolak wie, jak należy zdrowo jeść !
Teatrzyk kukiełkowy na temat zdrowego odżywiania dla dzieci wykonany przez rodziców. Każdy przedszkolak wie, jak należy zdrowo jeść !
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.