Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałAnastazja Zadroga Został zmieniony 10 lat temu
1
SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI PROGRAMU AKADEMII ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA „UCZYMY SIĘ O JEDZENIU W EKOLOGICZNYM ZNACZENIU” Koordynator: Agnieszka Szewczyk
2
Nasze przedszkole realizowało zagadnienie o tematyce zdrowotnej, zaproponowanej przez Akademię Zdrowego Przedszkolaka „Uczymy się o jedzeniu w ekologicznym znaczeniu”. Udział w akademii wzięło 5 grup (3latki, 3 – 4latki, 4latki, 5latki i 6-latki). W toku zajęć, dzieci zdobyły wiele cennych informacji dotyczących zdrowej i ekologicznej żywności, ważnej dla ich zdrowia i samopoczucia. Przypomniały sobie czym jest Piramida Żywienia Przedszkolaka oraz dowiedziały się jak rozpoznać zdrową żywność na przykładzie jaj. Zdobyły informacje na temat istotności jaj w diecie, poznały ich budowę oraz dostrzegły zmiany spowodowane wpływem temperatury. Dzięki Zwierzątkom ze Zdrowego Zakątka dowiedziały się, skąd się biorą jajka. Ostatnia część poświęcona była warzywom i owocom oraz zawartych w nich witaminom. Dzieci rozpoznawały owoce i warzywa na podstawie dotyku i smaku, co sprawiło im wielką radość. W zajęciach wykorzystano kolorowe ilustracje, nadesłane przez Akademię Zdrowego Przedszkolaka oraz kolorowanki.
3
CZĘŚĆ I CO TO JEST ZDROWAŻYWNOŚĆ. PRZYPOMNIENIE, CZYM JEST PIRAMIDA ŻYWIENIA P RZYPOMNIENIE DZIECIOM POSZCZEGÓLNYCH PIĘTER PIRAMIDY ŻYWIENIA, WYSŁUCHANIE I CZĘŚCI BAJKI „P ODRÓŻ DO WNĘTRZA PIRAMIDY ”
4
Z ABAWA W PODSKAKIWANIE PIĘTER
5
J AK ROZPOZNAĆ ZDROWĄ ŻYWNOŚĆ ?
6
Z DROWA I NIEZDROWA ŻYWNOŚĆ
7
P ODWIECZOREK
10
CZĘĆ II ZDROWA ŻYWNOŚĆ NA PRZYKŁADZIE JAJ Skąd się biorą jajka?
11
Układanie historyjki obrazkowej „Skąd się biorą jajka?”
12
P RZEDSZKOLAKI POZNAJĄ BUDOWĘ JAJKA
13
J AK ROZPOZNAĆ ZDROWE / WARTOŚCIOWE JAJKO ?
14
J AK ZMIENIA SIĘ JAJKO POD WPŁYWEM TEMPERATURY ?
15
Z ABAWA „U WAGA JAJO !”
16
Z ABAWA „T URLAJĄCE SIĘ JAJKO ”
17
ZABAWA „WYŚCIG Z JAJEM”
18
C ZĘŚĆ III ZDROWA ŻYWNOŚĆ NA PRZYKŁADZIE OWOCÓW I WARZYW Przypomnienie wiadomości o warzywach i owocach
19
Z ABAWA „R OZPOZNAWANIE OWOCÓW I WARZYW PO DOTYKU ”
20
Z ABAWA „R OZPOZNAWANIE OWOCÓW I WARZYW PO SMAKU ”
21
Z ABAWA „P OMIDOROWY KRĄG ”
22
S ADZENIE NASION
24
CZĘŚĆ TRZECIA WARSZTATY KULINARNE, CZYLI ZRÓB TO SAM
25
W YKONANIE WSPÓLNIE Z RODZICAMI ZDROWYCH KANAPEK, SAŁATEK Z PRODUKTÓW PRZEDSTAWIONYCH W AKCJI
27
DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.