Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Celem prezentacji jest wskazanie najprostszej
Ó S E M K A” Projekt edukacyjny ,,Czas na zdrowie” Fundacja Banku Ochrony Środowiska Od Autorów: Celem prezentacji jest wskazanie najprostszej i najbezpieczniejszej drogi do zdrowia, którą podążać może każdy.
2
po zdrowie PRAWIDŁOWE ODŻYWIANIE SEN RUCH POZYTYWNE NASTAWIENIE
3
Galeria zdrowia... na podstawie wiersza Stanisław Karaszewskiego (fragmenty) ,,Dla każdego coś zdrowego”
4
Galeria zdrowia... ,,Jeśli chcesz się żywić zdrowo, jadaj zawsze kolorowo! Jedz owoce i jarzyny, to najlepsze witaminy! Jedz razowce z grubym ziarnem, zdrowe jest pieczywo czarne!”
5
Galeria zdrowia... ,,Na kanapkę, prócz wędliny,
połóż listek zieleniny! I kapusta, i sałata, w witaminy jest bogata!” ,,Oprócz klusek i kotleta niech się z jarzyn składa dieta!”
6
Galeria zdrowia... ,,Jedz surówki i sałatki, będziesz za to piękny, gładki!” ,,Kto je tłusto i obficie, ten sam sobie skraca życie!”
7
Galeria zdrowia... Używaj tylko świeżych i naturalnych produktów żywnościowych
,,Mleko, jogurt, ser, maślanka – to jest twoja wyliczanka! Chude mięso, drób i ryba to najlepsze białko chyba! Sok warzywny, owocowy, kolorowy jest i zdrowy!”
8
W Unii Europejskiej obowiązuje logo
Odżywianie się... Używaj tylko świeżych i naturalnych produktów żywnościowych W Unii Europejskiej obowiązuje logo (tzw. euroliść), którym oznacza się żywność pochodzącą z produkcji ekologicznej i po którym można ją rozpoznać w sklepach. Rozpatrując sprawę obecności zanieczyszczeń w żywności należy zdawać sobie sprawę, że niektórych z nich nie można uniknąć. Toteż przy zakupie produktów żywnościowych należy korzystać ze źródeł takich, które w jak najmniejszym stopniu związane są z nawozami sztucznymi (środkami ochrony roślin - pestycydami).
9
Rolnictwo ekologiczne
ma na celu wytwarzanie wysokiej jakości, zdrowych produktów żywności z zastosowaniem środków naturalnych. Ważna jest także dbałość o żyzność gleb, dobry stan zwierząt i ochronę środowiska podczas produkcji rolniczej. Dla konsumenta oznacza to, że kupowany produkt jest naturalny co najmniej w 95 procentach, do jego produkcji nie użyto produktów modyfikowanych genetycznie (GMO), ani sztucznych polepszaczy. Ponadto rośliny nie były poddawane działaniu szkodliwych chemikaliów, a zwierzęta były dobrze traktowane. Producent zadbał też o ochronę środowiska naturalnego – m.in o bioróżnorodność, oszczędność energii oraz jak najmniejszą ilość odpadów. Nie unikniemy spożywania konserwantów i barwników, ale możemy się starać znacznie je ograniczyć. Dlatego sięgnijmy po żywność jak najmniej przetworzoną i z pewnego źródła.
10
MAPKA gospodarstw ekologicznych woj.śląskie
11
W zdrowym ciele zdrowy duch. Podnoś sprawność poprzez ruch
W zdrowym ciele zdrowy duch. Podnoś sprawność poprzez ruch. Rzeźb sylwetkę na basenie...
12
… albo biegaj po terenie.
Ducha walki w sobie ćwicz, na swe siły zawsze licz.
13
Dołącz do ,,Witaminowej ósemki” rozwiązując krzyżówkę
1. Skórka fioletowa, a miąższ pod nią złoty, smakuje wybornie wszyscy wiecie o tym. 2. Służą do biegu po białym śniegu. 3. Skoki, biegi, gimnastyka, wspólną nazwę mają. Jak je wszystkie razem ludzie nazywają? 4. Latem w ogrodzie wyrósł zielony, a zimą w beczce leży kiszony. 5. Jakie warzywo, nawet niewielkie, wyciśnie z oczu słoną kropelkę? 6. Kraulem lub żabką. 7. Ma gruby brzuszek i ogonek mały, będzie z niego pewnie barszczyk doskonały. 8. Pomarańczowa marchew jest. I ta, chociaż okrągła, też ! 9. Przez cały rok pij marchewkowy .... 10.Włoskie czy laskowe, smaczne są i zdrowe. 11.Wyrosła na grządkach czerwona kuleczka, choć to smakołyczek, to szczypie w języczek. 12.Ładnie pachnie żółta skórka, kwaśny mają smak, zawierają witaminy, wiemy, że to... 13.Gdy piłka w bramce. 14.Zamiast grać na komputerze, wolę jeździć na….. 15.Jedz owoce i jarzyny w nich mieszkają.... 16.Dobra gotowana, dobra i surowa, choć nie pomarańcza, lecz pomarańczowa.
15
Ważna kartka z kalendarza Festyn Zdrowia 2014 Zapraszamy Cię już dziś, Ty też musisz tu być !
Galerię zdrowia opracowano na podstawie wybranych internetowych źródeł wiedzy. Wykorzystano również zdjęcia z udziałem uczniów ZSS nr 8 w Tychach oraz wykonane w Oddziałach Rewalidacyjno - Wychowawczych i Zasadniczej Szkole Zawodowej nr 6 o kierunku - kucharz.
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.