Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałAniela Staszewski Został zmieniony 10 lat temu
1
SYTUACJA NA RYNKU PTRZETWORZONYCH OWOCÓW I WARZYW
Dr Bożena Nosecka Zakład Ekonomiki Ogrodnictwa IERiGŻ-PIB Seminarium „Sytuacja na rynku owoców i warzyw przed rozpoczęciem sezonu przetwórczego 2007” 24 kwietnia 2007 roku, Warszawa
2
Produkcja wybranych przetworów owocowych i warzywnych (w tys. ton)
3
Struktura produkcji sprzedanej przetworów owocowych i warzywnych w procentach
PRZETWORY OWOCOWE PRZETWORY WARZYWNE
4
Spożycie przetworów owocowych i warzywnych (w kg/mieszkańca)
szacunek
5
Ceny detaliczne wybranych przetworów owocowych i warzywnych (w zł za opakowanie)
6
Wskaźnik cen detalicznych przetworów owocowych i warzywnych (rok poprzedni = 100)
7
Ceny zbytu przetworów owocowych i warzywnych (w zł/kg)
8
Średnie miesięczne ceny zbytu przetworów owocowych i warzywnych (zł/kg)
9
Ceny zbytu wybranych przetworów owocowych i warzywnych w Polsce w procentach cen w Niemczech (średnia z lat )
10
Eksport przetworów owocowych i warzywnych (tys. ton)
11
Eksport mrożonych owoców (w tys. ton)
szacunek
12
Zbiory owoców miękkich (w tys. ton)
13
Eksport owoców miękkich (w tys. ton)
14
Ceny w eksporcie mrożonek owocowych (EUR/kg)
szacunek
15
Ceny skupu wybranych owoców miękkich w Polsce (w zł/kg)
16
Polski eksport soków zagęszczonych - CN 200980 (w tys
Polski eksport soków zagęszczonych - CN (w tys. ton) i ceny uzyskiwane w eksporcie (w EUR/kg)
17
Eksport koncentratu soku jabłkowego (CN 200979) z Polski (w tys
Eksport koncentratu soku jabłkowego (CN ) z Polski (w tys. ton) i ceny uzyskiwane w eksporcie (w EUR/kg)
18
Import zagęszczonego soku jabłkowego do UE-25 (Kod CN 200979)
Wyszczególnienie 2003 2004 2005 2006* tys.ton EUR/kg EUR /kg OGÓŁEM 906,7 0,63 873,5 0,64 980,9 875,4 0,86 OBROTY WEWNĘTRZNE 305,4 0,71 493,0 0,73 557,9 0,76 529,0 0,99 IMPORT Z KRAJÓW TRZECICH 601,3 0,59 380,5 0,51 423,1 0,48 346,4 0,67 Z POLSKI 212,0 188,9 0,77 146,8 0,90 159,7 1,10 Z CHIN 86,9 70,7 161,0 0,52 150,3 0,70 Z NIEMIEC 139,8 0,56 152,7 0,61 164,6 140,2 0,87 ZE SZWAJCARII 22,4 0,33 98,3 0,26 73,4 0,31 Z HOLANDII 28,8 24,1 0,80 46,8 0,68 58,2 0,89 Z TURCJI 35,0 38,4 48,3 0,72 50,3 0,91 Z AUSTRII 40,9 0,97 43,8 0,93 52,6 0,81 41,8 1,26 Z WŁOCH 51,9 42,6 48,1 40,8 Z WĘGIER 43,4 53,4 39,4 28,7 Z HISZPANII 19,8 0,85 8,8 22,1 22,2 0,66 Z UKRAINY 33,0 0,62 25,4 26,9 12,4 0,95 Z RUMUNII 18,1 0,74 0,49 31,3 0,50 12,0 */ dane wstępne
19
Zbiory jabłek w Polsce (w mln ton)
20
Eksport jabłek (w tys. ton)
szacunek
21
Ceny jabłek przemysłowych (koszt surowca) i zagęszczonego soku jabłkowego (w zł/kg)
22
Eksport mrożonych warzyw (w tys. ton)
szacunek
23
Struktura wartości eksportu produktów ogrodniczych
dane wstępne
24
Import przetworów owocowych i warzywnych (w tys. ton)
dane wstępne
25
Import zagęszczonego soku jabłkowego do Polski (Kod CN 200979)
Wyszczególnienie 2004/05 2005/06 II poł. 2005 II poł. 2006 tys.ton EUR/kg Ogółem 26,9 0,43 41,6 0,71 31,4 0,66 5,0 1,01 z Chin 1,5 0,65 11,1 0,75 7,6 0,72 2,1 0,93 z Niemiec 2,7 0,62 5,6 0,79 4,3 0,76 0,4 1,58 z Mołdawii 2,9 0,50 1,6 0,69 1,3 - z Chorwacji 3,8 0,28 0,26 1,4 0,3 0,38 z Rumunii 9,5 0,30 5,5 0,31 4,6 z Węgier 2,2 0,60 0,2 0,84 0,1 1,12 z Włoch 3,7 0,96 0,95 0,9 1,15 z Turcji 0,7 0,68 3,3 0,5 1,07 z Holandii 2,6 1,9 0,0 1,11 z Rosji 2,5 0,22 2,3
26
Polski import mrożonych owoców i warzyw (w tys. ton)
szacunek
27
Wartość obrotów handlu zagranicznego przetworami owocowymi i warzywnymi (w mln EUR)
28
Rentowność brutto i netto przemysłu owocowo-warzywnego w procentach1)
1/ bez soków zagęszczonych i pitnych
29
Rentowność brutto i netto branży sokowniczej w procentach
30
Import do UE-25 truskawek mrożonych (w tys. ton)
31
Ceny w imporcie do UE-25 truskawek mrożonych w (EUR/kg)
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.