prof. dr hab. Ewa Solarska

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "prof. dr hab. Ewa Solarska"— Zapis prezentacji:

1 Przedstawienie wyników końcowych w zakresie badań klinicznych z burakiem kiszonym
prof. dr hab. Ewa Solarska Katedra Biotechnologii, Żywienia Człowieka i Towaroznawstwa Żywności

2 Probiotyki Produkty żywnościowe zawierające probiotyki i prebiotyki - ważny element zdrowego odżywiania, poprawiający zdrowotność flory bakteryjnej w jelitach. Probiotyki to żywe mikroorganizmy wspierające korzystną równowagę autochtonicznej populacji drobnoustrojów w przewodzie pokarmowym.

3 Dlaczego mamy niedobór probiotyków w organizmie
Spożywanie pokarmów z dużą ilością antybiotyków. Antybiotyki zabijają zarówno dobre, jak i złe bakterie Spożywanie zbyt dużej ilości cukru Częste spożywanie antybiotyków przepisanych przez lekarza Stres emocjonalny

4 Korzyści z probiotyków
Wzmacniają system odpornościowy- organizm skutecznie zwalcza choroby bez pomocy leków. Zapobiegają występowaniu chorób Walczą z zespołem jelita drażliwego (IBS) Dobre bakterie zapobiegają infekcjom grzybowym i bakteryjnym, zapaleniu dróg moczowych oraz pochwy - Skutecznie zwalczają biegunkę u dzieci i osób starszych - Zapobiegają i leczą alergie, takie jak katar sienny i egzema

5 Korzyści z probiotyków
zmniejszają nietolerancję laktozy, obniżają poziom cholesterolu we krwi, hamują wzrost guzów i chronią przed rakiem okrężnicy lub pęcherza moczowego, stymulują produkcję witaminy B12, która zwiększa poziom energii w organizmie Bakterie kwasu mlekowego wytwarzają biokonserwanty, takie jak kwas mlekowy, nadtlenek wodoru i bakteriocyny, które są stosowane do opóźniania zarówno psucia, jak i wzrostu patogenicznych bakterii.

6 Psychobiotyka Psychiobotyka to gałąź nauki informująca o kształtowaniu samopoczucia człowieka przez bakterie jelitowe (oś jelitowo-mózgowa to system sygnalizacji łączący przewód pokarmowy z mózgiem). „Jeżeli mikroby nadzorują mózg to znaczy sterują wszystkim” -John F. Cryan -neuronauka

7 Psychobiotyki Psychobiotyki – produkty spożywcze najwłaściwsze dla jelit, dzięki którym można wieść szczęśliwsze i zdrowsze życie. Zapewniają lepszy humor, usprawniają myślenie, poprawiają pamięć, leczą depresję i stany lękowe oraz choroby Parkinsona i Alzheimera, nieswoiste zapalenie jelit, zespół jelita drażliwego, otyłość, łuszczycę, egzemę, zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane czy autyzm.

8 Oś jelitowo-mózgowa Zebrane dotąd dane wskazują, że mikrobiom porozumiewa się z centralnym układem nerwowym na płaszczyźnie nerwowej, immunologicznej i endokrynologicznej, a więc wpływa na czynności mózgu i zachowanie. Zatem modulowanie mikrobiomu jelitowego może się okazać najlepszą metodą leczenia złożonych schorzeń centralnego układu nerwowego.

9 Przykład psychobiotyku
Super prosty, naturalny i smaczny sposób na zmniejszenie depresji, uniknięcie nieszczelnych jelit i stanów zapalnych. Mango zjadane codziennie pomaga utrzymać dobre bakterie w jelitach przy życiu, a ponadto redukuje tkankę tłuszczową i obniża poziom cukru we krwi, co ma związek z zapobieganiem cukrzycy (Journal of Nutrition).

10

11 Źródło probiotyków Żywność, szczególnie produkty fermentowane - idealny nośnik bakterii probiotycznych do przewodu pokarmowego człowieka(zwiększa się koncentracja składników bioaktywnych oraz ich przyswajalność)- jogurt, kombucha, kiszonki i in. . Zboża są bogatym źródłem prebiotyków, takich jak β-glukan i arabinoksylan, galakto- fruktooligosacharydy. Doskonałym źródłem probiotyków i prebiotyków są świeże owoce i warzywa

12 żywność ekologiczna- najlepsze źródło probiotyków
Ważny powód spożywania żywności ekologicznej to zdrowie. Żywność ekologiczna oferuje lepsze wartości odżywcze, mniej toksyn z pestycydów i brak hormonów oraz antybiotyków w mięsie i drobiu. Zawiera więcej mikroorganizmów probiotycznych

13 Roślina a mikroorganizmy
Zależności występujące pomiędzy roślinami a mikroorganizmami znane były już od dawna. Rozwój nowoczesnych metod biologii molekularnej pozwolił na dokładną identyfikację drobnoustrojów. Zależności występujące pomiędzy roślinami i mikroorganizmami znane były już od dawna. Zauważono na przykład że mikoryza ma pozytywny wpływ na wzrost roślin. Zjawisko mikoryzy było badane przez wiele dziesięcioleci, jednak dopiero rozwój nowych technik molekularnych umożliwił dokładną identyfikację nowych gatunków mikroorganizmów związanych z roślinami. Odkrycie mikoryzy było procesem wieloetapowym. W latach pojawiło się wiele różnych obserwacji opisujących to zjawisko.

14 Mikrobiom Słowo "mikrobiom" zostało po raz pierwszy użyte przez Joshua Lederberga jako "ekologiczna społeczność drobnoustrojów komensalnych, symbiontów lub mikroorganizmów patogenicznych, które bytują w organizmie człowieka". Mikrobiom jest to nowa dziedzina wiedzy, która bierze pod uwagę szeroki obraz funkcji i interakcji występujących pomiędzy gospodarzem a związanymi z nim mikroorganizmami. Słowo "mikrobiom" zostało po raz pierwszy użyte przez Joshua Lederberga na przełomie XX i XXI wieku jako „ekologiczna społeczność drobnoustrojów komensalnych, symbiontów lub mikroorganizmów patogenicznych które bytują miejsca w naszym ciele. Ponieważ większość organizmów mikrobioty (zwłaszcza bakterie, grzyby mikroskopijne i niektóre protisty) niegdyś zaliczano do roślin, termin ten jest bliskoznaczny z terminem mikroflora. W odróżnieniu od pojęcia mikroflory fizjologicznej, obejmuje on wszystkie mikroorganizmy, nie wyłączając chorobotwórczych[1]. W pewnych ujęciach mikrobiom stosowany jest nie tyle do zespołu organizmów, ile raczej do zespołu ich genomów[3].

15 Mikrobiom roślin W warunkach naturalnych wzrost roślin jest ściśle uzależniony od towarzyszących im drobnoustrojów. Rośliny kolonizowane są przez mikroorganizmy na całej swojej powierzchni, tj. na liściach, korzeniach, nasionach oraz wewnątrz komórek w tkankach i wiązkach przewodzących. Specyficznym rodzajem symbiozy pomiędzy drobnoustrojami a  roślinami jest endosymbioza. Występuje ona w momencie, gdy komórki jednego organizmu żyją we wnętrzu komórek lub tkanek innego organizmu, nie powodując choroby gospodarza. W praktyce termin ten określa te drobnoustroje, które można wyizolować z powierzchniowo zdezynfekowanych tkanek roślinnych, które nie wykazują objawów chorobowych.

16 Mikrobiom roślin Rozwój drobnoustrojów towarzyszących roślinie zależy od jej gatunku, właściwości fizycznych i chemicznych gleby, nawożenia, warunków klimatycznych oraz czynników agrotechnicznych, a zwłaszcza od zasobności w materię organiczną, która jest źródłem energii i składników pokarmowych dla mikroorganizmów. Skład ilościowy i gatunkowy mikroorganizmów towarzyszących roślinie zależy od wielu cech, między innymi od jej gatunku, właściwości fizycznych i chemicznych gleby, nawożenia, stosowanych środków ochrony roślin, warunków klimatycznych oraz innych czynników agrotechnicznych. Duży wpływ na skład mikroorganizmów ma aktywność wydzielnicza roślin, ponieważ dla niektórych gatunków wydzielina roślinna może być źródłem składników odżywczych, a dla innych czynnikiem hamującym ich rozwój.

17 Oddziaływanie na roślinę
Wpływ bezpośredni - synteza przez mikroorganizm związków niszczących patogeny lub poprzez konkurencję między mikroorganizmem a patogenem o niszę ekologiczną. Wpływ pośredni - poprawa wzrostu i kondycji rośliny. Mikroorganizmy te mogą skutecznie promować wzrost roślin m.in. poprzez aktywność biochemiczną: wiązanie azotu, produkcję hormonów wzrostu (auksyn, cytokin, giberelin), ograniczanie stężenia etylenu, a także ułatwienie pobierania roślinie związków mineralnych i wody, dzięki czemu staje się ona bardziej odporna na warunki stresowe. Mikroorganizmy wpływają na roślinę na różne sposoby: Wpływ bezpośredni związany jest z syntezą przez mikroorganizm związków, niszczących patogeny. Do związków takich należą terpenoidy, alkaloidy, związki aromatyczne, a także enzymy lityczne, zdolne do rozkładu chityny, białek, celulozy, hemicelulozy bądź DNA. Pośredni wpływ związany jest z indukowaniem przez roślinę mechanizmów obronnych, takich jak np. synteza metabolitów wtórnych. Innym mechanizmem jest również poprawa wzrostu i kondycji rośliny, dzięki czemu staje się ona bardziej odporna na warunki stresowe. Ekologiczny wpływ związany może być z konkurencją między mikroorganizmem a patogenem o niszę ekologiczną bądź z hiperpasożytnictwem lub drapieżnictwem.

18 Mikrobiom roślin a zdrowie człowieka
Rośliny są podstawowym składnikiem codziennej diety człowieka. Owoce, warzywa, zioła lecznicze oraz orzechy są przykładem produktów, które bardzo często spożywa się na surowo. Pożywienie obejmuje najczęściej całe rośliny, a tym samym związane z nimi mikroorganizmy występujące obficie na ich powierzchni lub wewnątrzkomórkowo.

19 Mikrobiom roślin a zdrowie człowieka
Mikroorganizmy patogenne obecne na spożywanych owocach i warzywach nie tylko psują ich smak i zapach, ale również odpowiedzialne są za produkcję mikotoksyn. Ponadto są odpowiedzialne za wiele chorób przenoszonych drogą pokarmową np.: zatrucia powodowane przez Claviceps purpurea. Mikroorganizmy patogenne obecne na spożywanych owocach i warzywach nie tylko psują ich smak i zapach, ale również odpowiedzialne są za produkcję mikotoksyn o działaniu rakotwórczym. Ponadto są odpowiedzialne za wiele chorób przenoszonych drogą pokarmową np.: zatrucia powodowane przez Claviceps purpurea nazywane dawniej „ogniem świętego Antoniego”.

20 Mikrobiom roślin a zdrowie człowieka
Drobnoustroje mogą być zaangażowane w produkcję substancji przeciwbakteryjnych, np.: majtanzyny w Putterlickia verrucosa, taksolu w Taxus baccata, apigeniny w Chamommille matricaria. Bezpośredni wpływ mikrobiomu roślin na zdrowie człowieka to zwiększenie różnorodności probiotycznej mikroflory jelitowej i stymulacja układu odpornościowego. Mikroorganizmy związane z roślinami mają pośredni lub bezpośredni wpływ na zdrowie człowieka. Wpływ pośredni dotyczy uczestniczenia drobnoustrojów w produkcji substancji bioaktywnych. Wykazano taką aktywność mikroorganizmów m.in. u roślin leczniczych. Drobnoustroje mogą być zaangażowane w produkcję substancji przeciwbakteryjnych, np. majtanzyny w Putterlickia verrucosa, taksolu w Taxus baccata i apigeniny w Chamommille matricaria. Ponadto bakterie związane z owocami wpływają np. na wyrazistość aromatu w truskawkach. W procesie tym uczestniczą bakterie z rodzaju Methylobacterium, które zwiększają produkcję furaneolu – substancji odpowiedzialnej za charakterystyczny smak truskawek. Również mikroorganizmy związane z winogronami mają istotny wpływ na aromat wina. Charakterystyczny efekt „terroir”, czyli wpływ warunków uprawy oraz lokalnej flory i fauny na jakość uzyskanego wina, może być częściowo przypisany bakteriom występującym na owocach.

21 Rola mikroorganizmów w technologii żywności
Drobnoustroje w przemyśle spożywczym wykorzystywane są w wielu procesach technologicznych gdzie pełnią różnoraką rolę pozytywną z punktu widzenia produkcji. Na przykład produkcja mleczarska wykorzystuje zjawisko fermentacji produktów mlecznych czyli poddawanie ich działaniu mikroorganizmów. Procesy biochemiczne z udziałem mikroorganizmów wykorzystuje się również na skalę w przemyśle alkoholowym i gorzelniczym. Drobnoustroje wykorzystywane są w procesach wytwórczych w produkcji piekarsko – ciastkarskiej jako czynnik ułatwiający spulchnianie ciast (np.: bakterie kwasu mlekowego wywołujące fermentację do kwasów mlekowego lub drożdże powodujące fermentację alkoholową ciast pszennych – drożdżowych.

22 Materiał badawczy Materiałem badawczym były liście, łodygi, korzenie i owoce winorośli ekologicznej i tych samych odmian uprawianych w systemie konwencjonalnym

23 Metodyka Izolacja bakterii endogennych Liczenie kolonii 2 min. 1 min.
5% ACE 70% etanol 10 gram Sterylna woda dest. 100 µl 100 µl Dodatek soli fizjologicznej Liczenie kolonii Podłoże Agar odżywczy Podłoże Agar odżywczy

24 Metodyka Określenie liczebności bakterii endogennych
L = 𝑪 (𝑵𝟏+𝟎,𝟏 𝑵𝟐) * d Do odczytu wybiera się płytki z 2 kolejnych rozcieńczeń, na których wyrosło od 30 do 300 kolonii. Liczbę drobnoustrojów (L) w 1 cm3 lub w 1 g próbki oblicza się wg wzoru: C L = · d (N1 + 0,1N2) , gdzie: C - suma kolonii na wszystkich płytkach wybranych do liczenia N1 - liczba płytek z pierwszego liczonego rozcieńczenia N2 - liczba płytek z drugiego liczonego rozcieńczenia d - wskaźnik rozcieńczenia odpowiadający pierwszemu (najniższemu) liczonemu rozcieńczeniu Podłoża: Agar odżywczy, TSA, LB, MRS - Agar C – suma kolonii na wszystkich płytkach wybranych do liczenia N1 - liczba płytek z pierwszego liczonego rozcieńczenia N2 - liczba płytek z drugiego liczonego rozcieńczenia d - wskaźnik rozcieńczenia odpowiadający pierwszemu liczonemu rozcieńczeniu

25 Metodyka Identyfikacja mikroorganizmów z użyciem spektrometrii mas MALDI-TOF-MS – przygotowanie próbek 900 µl czystego etanolu Wirowanie, 2 min rpm/min. Worteks 1 min. 24-godzinna hodowla szczepu Odrzucić supernatant Wykonywanie identyfikacji poprzedzał etap wstępnej ekstrakcji białek z użyciem etanolu i kwasu mrówkowego. W tym celu niewielką ilość 18 – 24 godzinnej hodowli badanego drobnoustroju zawieszano w 300 µl jałowej wody dejonizowanej, po czym dodawano 900 µl czystego etanolu (POCH, Polska) i dokładnie mieszano z użyciem worteksu. Następnie próbkę wirowano przez 2 minuty przy obrotach rpm/min. Po odrzuceniu supernatantu, do uzyskanego osadu dodawano kolejno 50 μl 70% wodnego roztworu kwasu mrówkowego i 50 μl acetonitrylu (Fluka Analytical), po czym dokładnie mieszano na worteksie 300 µl jałowej wody dejonizowanej 50 μl acetonitryl 50 μl 70% wodnego roztworu kw. mrówkowego Wirowanie, 2 min rpm.min. Worteks 1 min. Badania wykonane w Katedrze Epizootiologii i Klinice Chorób Zakaźnych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

26 Metodyka Identyfikacja mikroorganizmów z użyciem spektrometrii mas MALDI-TOF-MS . Po ponownym odwirowaniu ( rpm/min przez 2 min) pobierano 1 μl supernatantu, który nakładano na metalową płytkę i pozostawiano do wyschnięcia w temperaturze pokojowej. Następnie nakładano po 1 μl roztworu matrycy i pozostawiano do wyschnięcia w temperaturze pokojowej. Metalową płytkę z nałożonymi próbkami umieszczano w komorze pomiarowej aparatu MALDI Biotyper, usuwano powietrze celem uzyskania próżni i poddawano działaniu promienia laserowego. Pod jego wpływem dochodziło do desorpcji i jonizacji białek bakteryjnych, następnie zjonizowane peptydy przyspieszano w silnym polu elektrycznym i mierzono czas przelotu jonów (Tof; time of flight). W oparciu o otrzymywany rozkład peptydów według masy cząsteczkowej, ładunku oraz zróżnicowanego czasu przelotu, system MALDI-TOF MS automatycznie generował spektrometryczne widma pików odpowiadających jonom o różnym stosunku masy do ładunku, a także porównywał badane widmo z widmami referencyjnymi drobnoustrojów. Prawdopodobieństwo poprawnej identyfikacji w systemie MALDI Biotyper 3.0 wyrażane jest w postaci wskaźnika punktowego: 2,300 – 3,000 wiarygodna identyfikacja drobnoustroju do poziomu gatunku; 2,000 – 2,299 wiarygodna identyfikacja drobnoustroju do poziomu rodzaju oraz prawdopodobny wynik identyfikacji do poziomu gatunku; 1,700 – 1,999 wskazuje na prawdopodobny wynik identyfikacji do poziomu rodzaju; 0 – 1,699 niewiarygodny wynik identyfikacji. Badania wykonane w Katedrze Epizootiologii i Klinice Chorób Zakaźnych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

27 WYNIKI Tabela 1. Liczebność bakterii endogennych w owocach na podłożu Agar odżywczy Odmiana winorośli System uprawy ekologiczny (jtk/cm³) konwencjonalny (jtk/cm³) Riesling Reński 6,6·10³ 2,85·10³ Blaufrankisch klon 3 20,6·10³ 4,7·10³ Blaufrankisch klon A4 33,1·10³ 6,1·10³ Rys 1. Liczebność bakterii endogennych w owocach winorośli Blaufrankisch klon 3, rozc. 10-1

28 Wyniki Z pędów winorośli ekologicznych wyizolowano znacząco większą liczbę bakterii, w tym z rodzaju Bacillus w porównaniu z winoroślą konwencjonalną. Ponadto bakterie wyizolowane z roślin ekologicznych charakteryzowały się silniejszym działaniem antagonistycznym w stosunku do chorobotwórczych dla człowieka bakterii, w porównaniu z bakteriami wyizolowanymi z winorośli konwencjonalnej.

29 Tabela 5. Bakterie endogenne wyizolowane z winorośli odmiany Blaufrankish klon 3
Gatunek Liść Łodyga Ekol. Konw. Agromyces cerinus + Kocuria rhizophila Pantoea agglomerans Pseudoclavibacter helvolus Pseudomonas caricapapayae Pseudomonas taetrolens Rhodococcus fascians Staphylococcus aureus

30 Tabela 6. Bakterie endogenne wyizolowane z winorośli odmiany Blaufrankish klon A4
Gatunek Liść Łodyga Ekol. Konw. Acinetobacter towneri + Arthrobacter aurescens Arthrobacter parietis Arthrobacter stackebrandtii Arthrobacter sulfonivorans Carnobacterium maltaromaticum Curtobacterium flaccumfaciens Pantoea agglomerans Pseudomonas caricapapayae Pseudomonas chlororaphis Pseudomonas fragi Psychrobacter Ralstonia mannitolilytica Rhodococcus fascians Serratia liquefaciens Serratia quinivorans

31 Tabela 7. Bakterie endogenne wyizolowane z owoców winorośli
Gatunek Riesling Reński Blaufrankisch klon 3 Blaufrankisch klon A4 Ekol. Konw. Arthrobacter aurescens + Arthrobacter koreensis Brevibacterium casei Cellulasimicrobium cellulans Curtobacterium flaccumfaciens Microbacterium phylloshaerae Oerskovia turbata Pantoea agglomerans Pseudoclavibacter helvolus Rhodococcus fascians Streptomyces badius

32 Tabela 8. Bakterie endogenne wyizolowane z korzeni winorośli
Gatunek Ekol. Konw. Arthrobacter aurescens + Arthrobacter sulfonivorans Kocuria rhizophila Pantoea agglomerans Pseudomonas caricapapayae Pseudomonas chlororapfis Pseudomonas fragi

33 Jak przejąć kontrolę nad jelitami
Spożywać codziennie owoce i warzywa, produkty fermentowane nasiona, orzechy, zioła i oliwy. Wszystkie te produkty powinny być ekologiczne Jeśli występuje problem z obniżeniem odporności, alergią lub zaburzeniami przewodu pokarmowego to należy zastosować odpowiedni preparat probiotyczny.

34 Preparaty probiotyczne wysokiej jakości
Esencja ProBiotyczna® powstaje w procesie fermentacji kompozycji kilkunastu gatunków probiotycznych mikroorganizmów i zawiera również ich metabolity W skład wchodzi rewitalizowana, niechlorowana woda, ekologiczna melasa z trzciny cukrowej, probiotyczne mikroorganizmy, koncentrat soku z jagód, wiśni i granatów. ESD Xtra Life - ekstrakt wspomagający aktywność pożytecznych mikroorganizmów przewodu pokarmowego

35 Naturalne Probiotyki SajSad
„Niech ekologia będzie codziennością, a nie modą”- hasło przyświecające producentom probiotyków firmy SaiSad Są to liofilizaty na bazie fermentowanych ekologicznych soków warzywnych i owocowych Wszystkie produkty powstają z wykorzystaniem błonnika oryginalnej odmiany jabłoni Gold Milenium uprawianej metodami ekologicznymi

36 Fermentowany burak Ćwikłowy
Firma Sajsad przygotowała do badań sok z fermentowanych buraków ćwikłowych. Buraki po rozdrobnieniu bez dodatku wody zostały wysterylizowane i zaszczepione konsorcjum mikroorganizmów o unikalnym składzie.

37 Prozdrowotne właściwości produktów fermentowanych
Podczas fermentacji bakterie kwasu mlekowego i inne syntetyzują witaminy i minerały, wytwarzają biologicznie aktywne peptydy z enzymami, takimi jak proteinaza i peptydaza i usuwają niektóre substancje antyżywieniowe. Związki znane jako biologicznie aktywne peptydy, które są wytwarzane przez bakterie odpowiedzialne za fermentację, są również dobrze znane ze swoich korzyści zdrowotnych.

38 Prozdrowotne właściwości produktów fermentowanych
Sprzężone kwasy linolowe (CLA) mają działanie obniżające ciśnienie krwi, egzopolisacharydy wykazują właściwości prebiotyczne, bakteriocyny wykazują działanie przeciwdrobnoustrojowe, sfingolipidy mają właściwości przeciwrakowe i przeciwbakteryjne, a bioaktywne peptydy wykazują działanie antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne, przeciwalergiczne i obniżające ciśnienie krwi.

39 Prozdrowotne właściwości produktów fermentowanych
W rezultacie sfermentowana żywność zapewnia wiele korzyści zdrowotnych, takich jak działanie przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe i przeciwmiażdżycowe.

40 Określenie skuteczności optymalnego wariantu we wspieraniu terapii onkologicznych – badania na pacjentach.   Badanie przeprowadzone w ramach projektu obejmowało grupę 64 osób w wieku lat, w tym 40 kobiet oraz 24 mężczyzn, ze zdiagnozowaną chorobą nowotworową układu pokarmowego, z których utworzono dwie zrandomizowane grupy chorych: grupę badaną i grupę kontrolną. Pacjenci w obydwu grupach otrzymali wytyczne żywieniowe ze wzorcowymi jadłospisami wskazanymi w tej postaci choroby nowotworowej.   

41 Metody badań Po 14 dniach dobranej diety, pacjenci rozpoczęli przyjmowanie soków w 2 dawkach dziennie, między posiłkami, po 250 ml, przez 30 dni. W czasie zero (przed rozpoczęciem spożywania soku) po 10, 20 i 30 dniach pobierano od pacjentów krew do dalszych badań.

42 Metody Badań Prowadzone były badania morfologiczne krwi, obejmujące ocenę m.in. stężenia hemoglobiny, liczby płytek krwi, krwinek czerwonych, krwinek białych z podziałem na pięć grup: neutrofile, limfocyty, monocyty, eozynofile i bazofile. Równolegle oceniano m.in. parametry takie jak wielkość, stopień dojrzałości i jednorodność populacji krwinek. Wyniki badania morfologicznego umożliwiły ocenę diagnostyczną toczącego się procesu nowotworowego, zaburzeń homeostazy, stanu zapalnego, zakażeń i innych czynników mogących wpływać na obraz stanu choroby.

43 Metody badań Dokonano weryfikacji parametrów biochemicznych krwi, których zmiany mają najistotniejszy wpływ na ocenę toczącego się procesu chorobowego i w ramach tych badań wykonano oznaczenia m.in. czynników prozapalnych takich jak interleukina 6, białko C- reaktywne, homocysteina, stężenie kreatyniny, glukozy, albuminy, transferryny, określono czas protrombinowy, elektrolity, wykonano lipidogram oraz próby wątrobowe, oznaczono stężenie wapnia i fosforu nieorganicznego.

44 3. Obniżenie porannego zmęczenia
10 najważniejszych efektów zdrowotnych u pacjentów stosujących terapię - picie soku z kiszonego buraka 1. Obniżenie ciśnienia tętniczego krwi 2. Spokojny zdrowy sen 3. Obniżenie porannego zmęczenia

45 4. Poprawa perystaltyki jelit 5. Zmniejszenie stanów zapalnych CRP
10 najważniejszych efektów zdrowotnych u pacjentów stosujących terapię - picie soku z kiszonego buraka 4. Poprawa perystaltyki jelit 5. Zmniejszenie stanów zapalnych CRP 6. Obniżenie parametrów - Aminotransferaza alaninowa (ALT) AST Aminotransferaza asparaginianowa

46 7. Obniżenie poziomu glukozy
10 najważniejszych efektów zdrowotnych u pacjentów stosujących terapię - picie soku z kiszonego buraka 7. Obniżenie poziomu glukozy 8. Zwiększenie liczby limfocytów NK (natural killer) 9. Podwyższenie poziomu sodu 10. Podwyższenie ilości albumin

47 Co jest ważne w uprawie ekologicznej
Doprowadzenie gleby do wysokiej żyzności poprzez wzbogacanie jej w materię organiczną w postaci zielonych nawozów, kompostu, fermentowanego obornika, preparatów probiotycznych. Preparaty probiotyczne w znaczący sposób wpływają na tempo procesu mineralizacji materii organicznej tj. udostępnianie minerałów roślinom (EmFarma Plus™ firmy ProBiotics Polska).

48 Człowiek potrzebuje do dobrego funkcjonowania powyżej 50 mikroskładników.
Poprzez uprawę gleby z wykorzystaniem nawozów syntetycznych i pestycydów jest ona systematycznie zubożana w minerały. Zatem tylko gleba bogata w materię organiczną i mikroorganizmy zapewnia uprawę pełnowartościowych roślin tj. zawierających liczne mikroelementy oraz mikroorganizmy probiotyczne służące zdrowiu człowieka.

49 Dziękuję Państwu za uwagę


Pobierz ppt "prof. dr hab. Ewa Solarska"
Reklamy Google