Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

„Wspólna przestrzeń innowacyjna dla zrównoważonej produkcyjności użytków zielonych w Europie” Celem projektu jest zacieśnienie współpracy nauki z praktyką.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "„Wspólna przestrzeń innowacyjna dla zrównoważonej produkcyjności użytków zielonych w Europie” Celem projektu jest zacieśnienie współpracy nauki z praktyką."— Zapis prezentacji:

1 „Wspólna przestrzeń innowacyjna dla zrównoważonej produkcyjności użytków zielonych w Europie”
Celem projektu jest zacieśnienie współpracy nauki z praktyką rolniczą na rzecz wdrożenia innowacyjnych systemów gospodarowania na użytkach zielonych dla zwiększenia opłacalności w zakresie chowu bydła mlecznego, mięsnego i owiec w Europie przy jednoczesnym zapewnieniu pozyskania wielu usług ekosystemowych.

2 SEMINARIUM PRAKTYKA I NAUKA, HUTA SZKLANA/GULCZ 04.07.2019
TEMAT I: EKOLOGICZNA PRODUKCJA I PRZETWÓRSTWO MLEKA – PROCEDURY, CERTYFIKACJA, ZDOBYWANIE RYNKU I MARKETING TEMAT II: STOSOWANIE ŻYCICY WESTERWOLDZKIEJ JAKO ROŚLINY TOWARZYSZĄCEJ PRZY ZAKŁADANIU PRZEMIENNYCH UŻYTKÓW ZIELONYCH

3 SEMINARIUM PRAKTYKA I NAUKA, HUTA SZKLANA/GULCZ 04.07.2019
Przybycie uczestników do gospodarstwa rolnego „Pod Świerkami” w Hucie Szklanej, Mapkę dojazdu znajdziecie Państwo pod następującym linkiem: 10.00 – Powitanie i wprowadzenie Kornel Pabiszczak, Andrzej Przepióra, Beata Futyma, 10.10 – Prezentacja ekologicznego gospodarstwa mleczarskiego „Pod Świerkami” w Hucie Szklanej Beata Futyma 11.30 – Dyskusja w gronie uczestników seminarium moderatorzy: Kornel Pabiszczak, Andrzej Przepióra 12.30 – Lunch 13.00 – Prezentacja gospodarstwa mleczarskiego stosującego życicę westerwoldzką jako roślinę towarzyszącą przy zakładaniu przemiennych użytków zielonych – Jakub Gorączka 14.00 – Wizytacja gospodarstwa rolnego Pana Jakuba Gorączki, lustracja przemiennych użytków zielonych, dyskusja uczestników 15.00 – Podsumowanie seminarium – Kornel Pabiszczak, Andrzej Przepióra

4 DLACZEGO EKOLOGIA? ROŚNIE POPYT NA PRODUKTY ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO, SZCZEGÓLNIE W SEGMENCIE MŁODYCH WYKSZTAŁCONYCH OSÓB, MIESZKAŃCÓW DUŻYCH MIAST, ROSNĄCEJ ŚWIADOMOŚCI ŻYWIENIOWEJ ORAZ ROSNĄCYCH DOCHODACH MODA I TREND NA BYCIE EKO I DBANIE O ŚRODOWISKO I DOBROSTAN ZWIERZĄT SZANSA DLA MNIEJSZYCH GOSPODARSTW O OGRANICZONYM POTENCJALE DO ROZWOJU POPRZEZ WZROST PRODUKCJI ROSNĄCE WSPARCIE W RAMACH WSPÓLNEJ POLITYKI ROLNEJ DOPRACOWANY SYSTEM CERTYFIKACJI ROSNĄCE ZAINTERESOWANIE SIECI DETALICZNYCH ŻYWNOŚCIĄ EKO DOBRE PERSPEKTWY ROZWOJU, DWUCYFROWY WZROST RYNKU (obecnie 0,3% rynku w Polsce w porównaniu do 4% w Europie Zachodniej)

5 SKALA ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO
Według FIBL & IFOAM [4], w Unii Europejskiej łączna po-wierzchnia ekologicznych użytków rolnych wynosiła ponad 11,9 mln ha, a wzrost powierzchni ekologicznej w latach wyniósł 18,7% . Pod względem wielkości po-wierzchni wyróżniała się Hiszpania (ponad 2 mln ha), Włochy (blisko 1,8 mln ha), Francja (blisko 1,6 mln ha) oraz Niemcy (ponad 1,2 mln ha), co stanowiło łącznie 54,4% całkowitej po-wierzchni ekologicznej UE-28. W latach w Chorwacji i Bułgarii odnotowano wzrost całkowitej powierzchni ekologicznej o ponad 100%, jednak w pięciu państwach członkowskich UE wystąpiła tendencja spadkowa: w Grecji (‒25,9%), na Malcie (‒35,1%), w Polsce (‒18,1%), Rumunii (‒21,5%) i Wielkiej Brytanii (‒16,9%) Rolnictwo ekologiczne średnio w Unii stanowi około 8% branży

6 ROLNICTWO EKOLOGICZNE W POLSCE
ROK 2018 podmiotów (rolnicy, przetwórcy, importerzy) Ok HA WARMIŃSKO-MAZURSKIE PODLASKIE ZACHODNIOPOMORSKIE LICZBA GOSPODARSTW SPADA POMIMO ROSNĄCEGO POPYTU NA ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNĄ WYPADAJĄ GOSPODARSTWA KTÓRE NASTAWIŁY SIĘ NA DOTACJE A NIE ZDOBYWANIE RYNKU WIĘKSZOŚĆ PRODUKTÓW EKOLOGICZNYCH W SIECIACH DETALICZNYCH POCHODZI Z IMPORTU

7 WYZWANIA DLA EKOLOGICZNEGO ROLNIKA
SPEŁNIENIE WYMOGÓW I UZYSKANIE CERTYFIKATU BARIERY BIUROKRATYCZNE BRAK DORADZTWA ZBUDOWANIE MARKI PRODUKTU ZBUDOWANIE KANAŁÓW DYSTRYBUCJI POZYSKANIE CENY POZWALAJĄCYCH NA POKRYCIE ZNACZĄCO WYŻSZYCH KOSZTÓW PRODUKCJI I SPADKU JEJ NIŻSZEGO POZIOMU ZBUDOWANIE ZASOBÓW LUDZKICH NIEZBĘDNYCH DO ZABEZPECZENIA ZWIĘKSZONEJ PRACOCHŁONNOŚCI PRODUKCJI KWESTIE WETERYNARYJNE W EKOLOGICZNEJ PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ OGRANICZENIA W ŻYWIENIU BYDŁA OGRANICZENIA W NAWOŻENIU UŻYTKÓW ZIELONYCH

8 JAKOŚĆ UŻYTKÓW ZIELONYCH A EKONOMIKA PRODUKCJI MLEKA
Globalizacja jest jedną z przyczyn malejącej różnicy pomiędzy kosztami produkcji a ceną mleka w skupie Rolnik aby zarabiać tyle samo musi produkować coraz więcej mleka i optymalizować koszty produkcji w zależności od swojej strategii opartej na analizie kosztów i efektów Dodatkowym ograniczeniem rozwoju gospodarstw jest bardzo wysoka cena ziemi oraz restrykcje w jej obrocie Wykorzystanie i właściwe zarządzanie użytkami zielonymi staje się kluczowym rozwiązaniem problemu produkcji pasz w gospodarstwie rolnym W ramach projektu wybrano 20 gospodarstw, które stosują różne innowacyjne rozwiązania w celu poprawy gospodarowania na użytkach zielonych

9 ŻYCICA WESTERWOLDZKA JAKO ROŚLINA TOWARZYSZĄCA PRZY ZAKŁADANIU PRZEMIENNYCH UŻYTKÓW ZIELONYCH
Życica westerwoldzka (forma jednoroczna życicy wielokwiatowej) jest wykorzystywana jako roślina towarzysząca (ochronna) podczas zakładania przemiennych użytków zielonych, zamiast owsa lub jęczmienia. Dla wzmocnienia pozytywnego efektu plonowania runi w roku siewu stosowane są różne odmiany hodowlane życicy westerwoldzkiej. Zwiększony plon suchej masy runi oraz poprawa jakości paszy i jej wartości żywieniowej Pan Jakób wykorzystuje intensywnie przemienne użytki zielone, co jest alternatywą dla uprawy kukurydzy. Udział traw w dawce TMR dla krów mlecznych wynosi aż 70%, podczas gdy w przeciętnym gospodarstwie w kraju nie przekracza 50%

10 INFORMACJE O PROJEKCIE


Pobierz ppt "„Wspólna przestrzeń innowacyjna dla zrównoważonej produkcyjności użytków zielonych w Europie” Celem projektu jest zacieśnienie współpracy nauki z praktyką."

Podobne prezentacje


Reklamy Google