Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Kwas askorbinowy
2
Wzór sumaryczny: Masa molowa: Wygląd:
2 Wzór sumaryczny: C6H8O6 Masa molowa: 176,13 g Wygląd: biały lub prawie biały, krystaliczny proszek lub bezbarwne kryształy, ciemniejące na świetle i powietrzu
3
3 Kwas askorbinowy, witamina C – organiczny związek chemiczny z grupy nienasyconych alkoholi polihydroksylowych. Jest niezbędny do funkcjonowania organizmów żywych. Dla niektórych zwierząt, w tym ludzi, jest witaminą, czyli musi być dostarczana w pożywieniu. Jest także przeciwutleniaczem stosowanym jako dodatek do żywności.
4
4 Budowa witaminy C
5
Występowanie i synteza
5 Występowanie i synteza Kwas L-askorbinowy występuje naturalnie w wielu organizmach roślinnych i zwierzęcych. W obu królestwach substratem do biosyntezy tego związku jest D-glukoza, jednak przebiega ona w różny sposób.
6
6 Produkcja Większość kwasu askorbinowego produkowanego przemysłowo jest wytwarzana metodą opracowaną w roku 1934 przez Reichsteina i Grüssnera, w której substratem jest także naturalna D-glukoza.
7
Witamina C występuje w: -owocach i warzywach
7 Witamina C występuje w: -owocach i warzywach -lekarstwach
8
8 Rola witaminy C: Witamina C w organizmie człowieka pełni wiele różnych funkcji, m.in. uczestniczy w syntezie włókien kolagenowych, usuwa wolne rodniki oraz wzmacnia odporność organizmu. Niedobór witaminy C powoduje niedokrwistość, osłabienie oraz przyczynia się do krwawienia dziąseł i pękania naczynek.
9
9 Zapotrzebowanie Zapotrzebowanie organizmu na witaminę C jest przedmiotem intensywnych badań. Większej ilości tej witaminy potrzebują mieszkańcy dużych aglomeracji, gdyż niszczą ją obecne w środowisku zanieczyszczenia i toksyny. Przyjmowanie niektórych leków może także zwiększać zapotrzebowanie, a kwas acetylosalicylowy hamuje jej wchłanianie.
10
1010 Witamina C wykazuje zróżnicowane działanie. Jest podstawowym antyutleniaczem, usuwa wolne rodniki, tym samym zapobiega rozwojowi choroby nowotworowej. Stosuje się ją w trudno gojących się ranach, odleżynach oraz pękających naczyniach krwionośnych. Jest konieczna do dobrego wchłaniania w przewodzie pokarmowym żelaza i wapnia.
11
1212
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.