Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
Opublikowałkuzdzik kuczal Został zmieniony 5 lat temu
1
KAWA NA ŚWIECIE Czyli jak pije się kawy na świecie
2
Kawa po turecku Kawa w Turcji jest traktowana często jako deser po posiłku, co pokazuje też umiłowanie Turków do słodkości. Kawę powinna być parzona w mosiężnym lub miedzianym tygielku (tzw. cezve) z długą rączka. Do tygielka wsypuje się kawę (jedną kopiastą łyżeczkę na filiżankę) i zalewa zimną wodą.
3
Francuskie miski Każdy mieszkaniec Francji rozpoczyna swój dzień od kawy i chrupkiej bagietki. Francuzi przepadają za kawą z gorącym mlekiem czyli cafe au lait, którą podają w dużym kubku albo nawet w misce.Ten zwyczaj może niektórych zaskoczyć, ale wynika on z tego, że w takim naczyniu łatwo jest maczać kawałek bagietki lub croissanta.
4
Kawa na letnie dni Przykładowo cafe liegois to kawa, która podawana jest z lodami waniliowymi i śmietanką - idealnie nadaje się na letnie dni! Caffe fouette to napój z dodatkiem rumu, bitej śmietany i utartej czekolady.
5
Włoskie rytuały Włoska kawa przez wielu uważana jest za najlepszą. W tym kraju picie kawy jest swoistym rytuałem, odbywa się kilka razy dziennie. Włosi przepadają za mlecznymi kawami, ale piją je wyłącznie w godzinach porannych, czyli do 11. Później serwują sobie wyłącznie espresso, które to wypijają w pośpiechu, zazwyczaj stojąc przy barze, a nie siadając przy stoliku.
6
Amerykańska kawa na szybko Amerykanie chwalą sobie posiłki podawane w dużych porcjach, tak również kawę preferują większą niż my Europejczycy jesteśmy do tego przyzwyczajeni. Popularne w Stanach jest serwowanie kawy w tekturowych kubkach, co wiąże się z tzw. nowojorskim pośpiechem.
7
Kawa, ale bardzo słodka Często podaje się też w Stanach kawy bardzo kaloryczne, czyli takie z bitą śmietaną, karmelem, czy też syropem czekoladowym.
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.